Vaikuta nyt vanhuspalveluiden inhimillistämiseen

Meillä on mahdollisuus yhdessä kertoa päättäjille miten haluamme vanhuksiamme kohdeltavan. Vanhuksille tarjottavien palveluiden kehityksen suunta on huolestuttava ja epäinhimillinen. Se pitää muuttaa, me emme voi sivistysvaltiona katsoa vierestä miten tuhansia ja taas tuhansia vanhuksia tuomitaan yksinäisyyteen ja merkityksettömyyteen. Suomen ikääntynyt väestö on rakentanut tämän maan ja omalla työllään nostanut Suomen hyvinvointivaltioksi. Meidän vanhukset eivät pyydä paljon ja tällä hetkellä he eivät pyydä edes oikeuksiaan. Totuus on se, että useat vanhukset tyytyvät kärsimään hiljaa ja toivovat kuolemaa. Totuus on myös se, että tarjoamalla vain kotihoidon palveluita useat kunnat rikkovat lain pykälien toteutumista. Pykälien jotka on kirjoitettu juuri sen takia, että vanhustenpalvelut tarjoavat inhimillisyttä ja merkityksellisyyttä. 

Suurin vanhustenpalveluiden epäkohta on asumispalveluihin tarjottavat tukimuodot. Laki ohjaa kunnat tarjoamaan ensisijaisena tukimuotona kotihoidon. Kotihoidon miltei liikuntakyvyttömille ja muistisairaille vanhuksille. Vanhuksille jotka eivät yksin kykene siirtymään syömään tai kylpyhuoneeseen. Näiden tuhansien ja taas tuhansien vanhusten elämä on jatkuvaa odottamista yksinäisyyden ympäröimänä. Ikääntyneet eivät voi olla meidän yhteiskunnalle vain kustannus ja taakka. Meidän tulee yhteiskuntana kantaa yhteisesti vastuumme ja muuttaa lakia niin, että laki ohjaa asumispalveluiden kehittymisen yhteisöllisyytteen sekä mahdollisuuteen saada jatkuvaa tukea. Turvallisuudelle ja merkityksellisyydelle ei ole hintaa. Koska laki ohjaa ensisijaisesti kotihoitoon ei muut asumisen tukimuodot kehity. Päättäjät puhuu kustannuksista ja on tiedossa, että vahustenpalveluista ollaan säästämässä edelleen. Näin ei voi jatkua. Meidän tulee aloittaa avoin ja inhimillisyyteen tähtäävä kehitys joka tarjoaa yhteisöllisen asumisen ja palvelut. Avoimella kehitystyöllä kustannukset eivät nouse vaan ne saattavat jopa pienentyä. Kehityksen lähtökohta tulee kaikissa tapauksissa olla vanhus, omaiset ja inhimillisyys.

Allekirjoita ja jaa kansalaisaloite! Kansalaisaloite tähtää siihen, että lakiin kirjataan asumisen tukimuotojen kehittäminen yhteisölliseen suuntaan. Ei ainoastaan kotihoitoon, niin kuin se nyt on.

Kotihoidon henkilöstö toimii suuressa paineessa ja jaksamisen rajoilla. Tietäen etteivät usein pysty toimittamaan sitä palvelua mitä vanhus tarvitsee. Allekirjoittamalla osoitat myös solidaarisuutta tätä tärkeää työtä tekeville ammattilaisille.

Allekirjoita myös addressi joka luovutetaan pian eduskunnalle.

Allekirjoita ja jaa kansalaisaloite: 

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3165

Allekirjoita ja jaa addressi: 

https://www.adressit.com/arvokas_vanhuus_kaikille

Kiitos kaikille! Osoitetaan ettemme halua hylätä vanhuksiamme emmekä jättää omaisia yksin!

Niko Eskelinen

]]>