SDP tulevaisuusfoorumi 18-19.5.2018

Mitä, miksi ja missä?

SDP elikäs demarit järjesti tulevaisuusfoorumin Helsingissä Hotelli Rantapuistossa 18-19.5.2018. Tulevaisuusfoorumi on osa työryhmätyöskentelyä joka tähtää siihen, että löydetään oikeita linjauksia joilla Suomea, globaalisuutta sekä kansalaisten hyvinvointia voidaan rakentaa nopeasti teknologistuvassa ja muuttuvassa maailmassa.

Järjestelyt

Jos lähdetään järjestelyistä ja paikasta. Tästä täytyy kiittää järjestäjiä kovin paljon. Kaikki lähtien ennakkotiedoista päättyen loppumaljoihin oli loistavasti järjestetty. Selkeää ja toimivaa sekä nauttittavaa, etten sanoisi. Hotelli Rantapuisto itsessään on miljöönä loistava ja mielenkiintoinen. Minulle merkitsi paljon se, että mukana oli paljon puolueen johtoa ja julkisia naamoja. Se kertoi sen, että tällä aloitetulla kehityssuunnalla on merkitystä puolueelle ja se nähdään tärkeänä. Hyvä hyvä!

Sisältö

Entäpäs sitten sisältö? Tavoitteenahan on antaa osallistujille mahdollisuus saada syvää pohjatietoa eri työryhmien aiheiden perusteella. Sekä myös luonnollisesti verkostoitua ja käydä keskustelua.
Tilaisuus alkoi Kari Enqvistin esityksellä kaikille ryhmille auditoriossa. Henkilökohtaisesti koin pienen innon lässähdyksen kun esitelmöitsijä ei kyennyt kovin esittämään teknologioiden kehittymistä, jotka oli valinnut osin aiheeksi. Ehkäpä hän oli todellakin hivenen kaukana omasta aiheesta. Kari Enqvist on kosmologi ja olisi ollut paljon mielenkiintoisempaa kuulla siitä miten hän tiedon perusteella ajattelee kaiken syntymisestä ja miten sitä pitää käsitellä. Ryhmäkeskustelu jatkoi oikeastaan samaa linjaa. Aika pintapuolista eikä niin syvälle menevää mutta sujuvaa ja jopa viihteellistä.

Backmanin ja Hyssälän esitys kansanvallan korjaussarjasta oli minulle kovin mielenkiintoinen. Sinänsä esityksessä ei ollut mitään mullistavaa mutta esitelmöitsijät pystyivät yksinkertaisesti tiivistämään sen missä meidän demokratinen malli on vanhentunut. Lisäksi heillä oli ihan realistisia korjaus- ja parannusehdotuksia. Esityksen jälkeen oli paneelikeskustelu jossa oli mukana myös Puheenjohtaja Antti Rinne. Tämä keskustelu oli hyvä. Minä vakuutuin siitä, että demareissa mietitään sitä, että miten tulevaisuudessa ihmiset voivan osallistua puolueen toimintaan ja vaikuttamiseen uudella tavalla. Ehkä tuo vaikutti minuun koska en ole kovin perinteinen puolueen jäsen. Minua ei kiinnosta paljonkaan kokoukset tai ideologian levittäminen perinteisin keinoin.

En lähde käymään erikseen läpi jokaista esitelmöitsijää vaan nostan joitakin asioita esiin. Meillähän oli kahden päivän aikana kuusi eri asiantuntijaa kertomassa omasta aihealueestaan. Sinänsä kyllä kattaus oli hyvä ja luvassa oli nimekkäitä puhujia. Esitykset oli  hyviä ja asiantuntevia mutta en oikein saanut niistä kovin paljon irti. En tiedä miten esitelmöitsijät oli briefattu mutta eri aiheisiin sukeltaminen jäi aika pinnalliseksi ja nopeaksi. Toki pitää ymmärtää koska käsitteet oli valtavia, kuten keinoäly ja siihen verrattavia asioita. Ehkä parhaiten jäi minulle mieleen Hanna Virtasen esitys peruskoulutuksen jälkeisten valintojen merkityksestä sekä Anna Morningin esitys perheiden tulevaisuudesta. Nämä kaksi esitystä jäi mieleen sen takia, että he pystyivät esittämään miltei aukotonta tietoa siitä miten eri asioita tulisi miettiä ja ottaa kehityssuunnaksi.

Mites sitten muut? Kuten kerroin niin kaikilla oli varmasti omalta osa-alueeltaan kovaa osaamista sekä kokemusta. Mutta pieniä pettymyksiä nuo olivat. Teknologisen kehityksen esitelmöitsijät olivat ikääntyneitä miehiä. Heillä oli kovasti asiaa siitä mitä olivat itse tehneet urallaan. On hyvä toki esitellä itsensä mutta meitä kiinnostaa tieto ja miten se esitetään. No, mitä niistä sitten opimme ja saimme tietoa? Pääasiassa kaikilla oli sellaista tietoa minkä nyt löytää nopeasti hakukoneella paremmin esitettynä kuin esityksissä. Sisällöllisesti siis ei mitään merkittävää tai uutta, ainakaan minulle. Toivottavasti usealle oli. Hämmentävää oli myös huomata miten vähän yrityksiä otetaan huomioon eri tutkimuksissa ja mallien kehittämisessä. Minulle jäi suoraan teknologiaan liittyvistä esityksistä mieleen seuraavat asiat:

  • Suomessa käytetään poliittisen johdon puolesta paljon rahaa hyvinkin todellisuudesta eristäytyneiden tutkimusten tekemiseen.
  • Suomessa luotetaan samoihin asiantuntijoihin vuodesta toiseen.
  • Asiantuntijat osaavat esittää vain veikkauksia. He enemmän etsivät mallia jolla teknologista kehitystä voisi ennustaa. Tässä näkyy Suomessa valloilla oleva hankevetoisuus.

Samaan aikaan hämmästelin mielessäni sitä, että miten ihmeessä teemme päätöksiä jotka eivät ota huomioon tutkittua tietoa. Esimerkkinä nyt vaikka koulutus ja siihen panostaminen. Siitä on saatavilla laajasti tutkimustietoa mutta poliittiset päätökset miltei päinvastoin kaikkea tutkittua tietoa. Jos omaisin yhtään salalliittoteoriaan taipuvuutta niin voisin uskoa, että meidän kansaa halutaan tietoisesti tyhmentää ja jättää osattomaksi sivistyksestä. Koulutuksesta on paljon tietoa mutta niin on muistakin elämän osa-alueista. Siis sellaista tietoa mitä ei voi kumota. Meidän tulisi yhä enemmän kertoa tiedosta päätösten takana ja mitä eri päätökset tuottaa pitkällä aikavälillä. Hyvät ystävät, yhteiskunnallisesti on melko helppo päättää niistä asioista jotka tuottavat hyvinvointia. Kysymys on loppujen lopuksi arvoista. Haluaako päättäjät kansan yhtenäisyyttä ja hyvinvointia vai menestystä hyvin pienelle joukolle kansan kustannuksella.

Kokonaisuus

Kokonaisuus oli ehdottomasti positiivinen ja hyvä. Tilaa oli jätetty paljon myös verkostoitumiselle ja ihmisiin tutustumiselle, kiitos tästä. Tilaisuudessa oli hyvä ja levollinen ryhmähenki. Tuttavallinen ja toverillinen, vaikka en pidäkään toveri termistä. Demareilla on todella hyviä jäseniä, jokaisesta ikäryhmästä. Vaikka kaikilla on toki näkemyksellisiä eroja niin demareita yhdistää se peruskäsitys, että yhteiskuntaa tulee rakentaa tasa-arvoisesti ja ihmisille. Vaikka demareita aina arvostellaan, että talous ei kiinnosta niin se ei pidä paikkaansa. Demareissa on jäseniä joiden näkemykset talouden osalta on hyvin lähellä jopa markkinaliberalismia. Mutta termien kautta näistä asioista on hankala keskustella koska me kaikki ymmärrämme termit eri tavalla. Tilaisuus vahvisti ja osoitti sen, että demarit ovat rohkea, uusiutuva voima joka tekee työtä hyvinvoinnin sekä tasa-arvon eteen.

Kiitos kaikille!

]]>