Bensan yli kahden euron litrahinta on esimakua siitä mitä tapahtuu jos emme luovu fossiilisista polttoaineista 

Suomessa bensan ja dieselin hinta on ollut spekulaatioiden ja populismin kohteena jo pitkään. Se on toki ymmärrettävää, koska liikenteestä on Suomessa kannettu korkeita veroja ja Suomi pitkien kuljetusmatkojen maa joten pumppuhinnat ovat jakeluverkon takia korkeita. Yhdysvallat, Intia ja neljä muuta maata laskee nyt valtavia määriä raakaöljyä myyntiin joten tälle talvelle hintojen nousu taittuu ja hinnat tulevat todennäköisesti laskemaan kesää kohden ja pysyttelevät kesän ajan kohtuullisina. Samalla vaimenee jälleen asian ympärillä käytävä populistinen keskustelu, mutta populistiset puolueet eivät tuo esille miksi polttoaineiden hinnat nousivat vaan jäävät odottamaan hetkeä jolloin populismilla taas saa herätettyä vihaa ja nostettua omaa kannatusta. 

Siinä mielessä minulla on populisteille ja Venäjän vasalleille hyviä uutisia, fossiilisten polttoaineiden hinnat tulevat nousemaan. Suomessa tullaan tottumaan yli kahden euron litrahintoihin ja jopa yli kolmen euron litrahintoihin. Siirtymän lopussa voidaan nähdä helposti 6 euron litrahintoja, mutta sinne on vuosia matkaa ja fossiilisten merkitys polttoaineena on silloin jo vähäinen ja jakeluverkko on suurelta osin jo purettu.

Energia on mitä voimakkain politiikkalohko ja ehtymätön kriisien ja sotien lähde. Kylmästi ajatellen asian menee niin, että maa jossa on sähköä ja energiaa pärjää myös taloudessa ja hyvinvoinnissa. Halpa ja vakaasti saatava energia on investointien vaatimus monilla aloilla ja tietoteknistyvä, sähköistyvä ja robotiikkaa yhä enemmän käyttävä yhteiskunta kuluttaa yhä enemmän sähköä kaikissa toiminteissa. Tätä kirjoitettaessa Venäjä ja Saudi-Arabia on pumpannut raakaöljyn hintaa ylös ja näin saavat suunnattomia taloudellisia voittoja ja valtaa maiden välisissä suhteissa. Ja tätä valtaa käytetään häikäilemättä hyväkseen. Raakaöljyn hinta vaikuttaa kaikkeen. Se vaikuttaa kaasun hintaan ja kaasu on Intiassa ja monissa maissa suurilta osin lämmön ja valon tuoja. Lisäksi raakaöljyn hinta vaikuttaa ostovoimaan, kuljetuksiin ja lukemattomiin muihin seikkoihin. Raakaöljyn hinta heijastuu siis hyvin voimakkaasti viiveellä myös Suomen sisäisiin hintoihin, kymmeniä prosentteja jos korkea raakaöljyn hinta pysyttelee. 

Mitä sitten pitää tehdä jotta saadaan energiaa kotitalouksien ja tuotannon käyttöön ja vältytään olemasta pelinappula maailman energiapolitiikassa toimien lypsylehmänä. Jos olisi oikein idiootti tai haluaisi pelata Venäjän pussiin niin vaatisi tietysti hinnan laskua verojen osalta eli yhä suurenevat voitot tilittäisi valtio ja esimerkiksi bensan hinta olisi näennäisesti edullinen kuluttajille ja yrityksille. Kaikki varmaan ymmärtää, että jostain se raha olisi pois. Me tinkisimme palveluista tai nostaisimme jotain muita veroja. Se olisi tie Suomeen jossa olisi halpaa bensaa mutta yhä harvemmalla olisi varaa autoon koska rahat menisi koulutukseen ja terveydenhuoltoon. 

Se toinen vaihtoehto on pyrkiä eroon fossiilisista energiamuodoista. Se toki on pakko jo ympäristön takia mutta nyt puhutaan energiapolitiikasta nimittäin yllättävän harvaa loppujen lopuksi kiinnostaa ympäristö jos pitää itse luopua jostakin. Eli niin sanottu vihreä siirtymä. Se tarkoittaa sitä, että asteittain fossiilisia korvataan uusiutuvalla energialla. Uusiutuvat on siis tällä hetkellä vesi, tuuli ja aurinko. Lisäksi vielä pitkään ydinvoima tulee olemaan se energiamuoto jolla tuotetaan tuotantoon tarvittavaa energiaa. Pienydinvoimalat tulevat olemaan siirtymän ajan tärkeä lämmönlähde kaupungeille. Pienydinvoimaloillahan tuotetaan vain lämpöä. Tällä hetkellä syntyy jatkuvasti uusia innovaatiota miten energiaa tuotetaan, kerätään, säilytetään ja siirretään. Vety tulee olemaan siinä suuressa roolissa kuten myös ajoneuvojen energiamuotona. Tuulivoima kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti ja se on Suomelle valtava mahdollisuus. Suomen rannikko ja laajat alueet sisämaassa tulee olemaan täynnä tuulimyllyjä joiden tuottamaa energiaa varastoidaan vetyyn ja toimitetaan suoraan lähialueen käyttöön. Kaikki ajoneuvot tulevat toimimaan kaasulla, sähköllä tai vedyllä. Lisäksi jokainen rakennus tuottaa itse suurimman osan energiastaan aurinkopaneelien, tuuliruuvien ja energiatehokkuuden avulla. 

Tämä tulevaisuus ei fiktiota vaan se tapahtuu nyt. Se tarkoittaa Suomelle ja maailmalle uuden sivun kääntämistä. Maat ovat itsenäisempiä kuin koskaan ja innovaatiota, sekä uutta teknologiaa myydään enemmän kuin ikinä. Energiapolitiikka menettää merkitystään ja se tulee näkymään levottomuuksina mitä nyt jo herätetään tiettyjen poliittisten toimijoiden taholta Suomessakin. Parhaiten tunnistat nämä toimijat siitä, että he vastustavat uusia teknologioita ja tapoja tuottaa fossiili vapaata energiaa. Venäjä ja lähi-itä tulee käyttämään valtavia summia sekasortoa levittävän politiikan tukemiseen. 

Loppujen lopuksi tämänkin ratkaisee kuluttaja joka äänestää. Toisaalta todella suuri merkitys on sillä miten nopeasti uudet energiamuodot tulevat arkeemme ja laskemaan hintoja. Siirtymän aikana energian eli raakaöljyn ja sähkön hinta tulee nousemaan. Hintojen kasvua tullaan hillitsemään mutta summat on niin valtavia, että hintojen nousu tulee nostamaan Venäjän vasallien kannatusta ja suututtamaan kansalaisia. Tärkeässä roolissa on myös viestintä. Nythän tätä siirtymää on kaikin keinoin viety pois faktoista ja sitä on maalattu mielikuvilla kuten “puun halaaminen” ja sen sellaiset. Ymmärrätte varmaan. Oikeaa tietoa on vaikea saada ja myös ymmärtää, kokonaisuus on niin valtava ja liian monelle se esittäytyy tieteiskirjojen fiktiona. Siinä meidän tulee parantaa toimintaa ja pyrkiä yksinkertaistamaan sanomaa, sekä jättämään politiikka pois. Kyse on tulevien sukupolvien tulevaisuudesta. Elävätkö he saastuneessa maailmassa jossa hinnat nousevat jatkuvasti ja kaikesta on puutetta vai tuoko kasvava energian määrä täysin uuden hyvinvoinnin tason?