putinin oikeutus sodalle perustuu oikeistopopulistisille kansallistunteelle. 

Jo vuosia omaa etua tavoittelevat henkilöt ja puolueet ovat istuttaneet ihmisiin yhä vahvempaa isänmaallisuutta ja kansallistunnetta. Tähän on liittynyt vahvoja mielikuvia sisältävät kampanjat, joissa on herätetään pelkoa ja vihaa eri ihmisryhmiä kohtaan. Kampanjoihin on liittynyt läheisesti menettämisen tunne, joka tunteena on yhtä vahva ja vanha kuin viha. Kampanjat ovat kertoneet suoraan kansalaisen menettävän työtä, rahaa ja turvallisuuden. Kampanjointiin liittyy läheisesti pelon vahvistaminen jatkuvalla viestinnällä niin kauan, että pelko muuttuu vihaksi ja viha toiminnaksi. Henkilöt ovat hakeneet lähinnä poliittista kannatusta eli omaa etuaan. Ei heillä ole koskaan ole ollut suurta missiota parantaa maailmaa tai toimia äänestäjien eduksi. Ainoastaan tarjota tunnetta joka tuo joissakin helpotuksen kun saa syyttää ja vihata. Puolueiden osalta on kyse vallasta ja rahasta. Täysin laskelmoidusta markkinoinnista, jossa ei välitetä siitä miten paljon yhteiskunta tuhoutuu. 

Tämä täysin sama on putinin polttoainetta jolla Ukrainan siviilien tappaminen ja kotien, sekä työpaikkojen tuhoaminen oikeutetaan. Sairas ja kieroutunut kansallistunne jossa Venäjä on suuri ja mahtava jolla on oikeus ja voima ottaa. Kuten aikanaan Saksassa myös Venäjällä kansallistunteeseen sekoittuu oman edun tavoittelua ja pelkoa tai jopa suorastaan kauhua siitä miten yhteiskunta vastaa omiin mielipiteisiin tai elämäntyyliin. Venäjä on hyökännyt useita eri vähemmistöjä vastaan käyttäen työkaluna uskontoa ja isänmaallisia valheita. Ihan samoja hyökkäyksiä olemme Suomessa todistaneet homoseksuaaleja vastaan. 

Olen sitä mieltä, että kansallistunne ja isänmaallisuus on hyviä arvoja. Ihmiselle on tärkeä tuntea historiansa ja juurensa. Se tuo elämään näkemystä ja syvyyttä. Valitettavasti nämä samat arvot ovat ilman historiaa ja ihmisarvoa tulta epäinhimillisyyden ja kansanmurhien rovioon. 

Miten ihmiset sitten saadaan hyväksymään tilanne jossa käytetään täysin epäinhimillisiä keinoja tappaa viattomia massoittain ja tuhota ihmisten rakentamat kodit ja työpaikat? Jotta saat ihmisen valehtelemaan itselleen pitää tarjota vaihtoehtoinen totuus johon ihminen voi takertua tiedon hankkimisen ja ajattelun sijaan. Toiseksi tarjoa suuruuden tunne johon ihmiset humaltuvat joukkotilaisuuksissa ja tiedotteissa. Kolmanneksi luo uhka. Uhka siitä mitä tapahtuu jos emme toimi nyt näin. Miten vaihtoehtoisessa totuudessa hyökkäyksen kohde tulisi eläimen tavoin kimppuumme tai oma turvallisuuteemme vaarantuisi. Neljänneksi luo pelko. Se tapahtuu suurelta osin luodun uhkan avulla mutta hyvin usein siihen tarvitaan “sisäinen vihollinen” joka sitten oikeuttaa omien tuhoamisen siltä osin mitä on tarvetta omien tavoitteiden saavuttamiseksi. 

Kun ajattelet tavoitteita mitä esimerkiksi hitlerillä tai nyt putinilla on niin eivät ne ole mitään yleviä tai millään tavalla liity aitoon isänmaallisuuteen tai uhkaan. Ne paljastuvat aina puhtaasti oman vallan lisäämiseen ja täysin puhtaaseen ryöstelyyn. Sitä teki hitler ja sitä tekee putin ja sitä tekee Suomalaiset oikeistopopulistit. Ei näille kannata hakea oikeutusta politiikasta tai voimasuhteista. Kyse on ihan puhtaasti rikollisesta toiminnasta jossa tuhotaan valtava määrä ihmisiä, omaisuutta ja varastetaan se mitä tarvitaan. 

Ihmiset, kansalaiset ovat samanlaisia missä tahansa maailman kolkassa ovatpa he minkä värisiä tahansa tai on heidän uskontonsa tai kulttuurinsa mikä tahansa. Meillä kaikilla on samat perustarpeet ja halut. Suurimmat erot tulevat siitä millainen johto alueella tai maassa on ja mikä on ihmisten koulutustaso. Johto ja alueen kehitys määrittelee myös sitä millainen kulttuuri alueella on. Oikeistopopulistien mantra on muuttunut lähivuosina yhä enemmän uskontoa hyväksikäyttäväksi ja  jotkut kirkot ovat tarttuneet kannattamaan fundamentalistia tulkintoja. Tämä on näkynyt valitettavasti myös Suomessa jossa osa kristinuskoisista alkaa olemaan täysin fundamentalisteja. Suomi tai Venäjä ei ole tässä yksin vaan ilmiö on globaali. 

Sodissa kärsitään siis vain hyvin pienen joukon puolesta. Heidän mielenvikaisten ajatusten johdosta mutta ennen kaikkea heidän vallanhimon johdatuksesta. Valta muuttuu aina ja poikkeuksetta tuhoavaksi jos se keskittyy, aina ja poikkeuksetta.