Turha selitellä, tappio se on

Palasin juuri ääniä laskemasta ja tulos alkaa olemaan selvä. Turha sitä on selitellä. Se on selkeä ja kirvelevä tappio. Lisäksi haluan toivottaa Sauli Niinistölle onnea huikeasta ja historiallisesta tuloksesta. Voimia ja jaksamista tulevaan kauteen. Olehan äänien arvoinen. Tulosta ja kampanjoita varmasti ruoditaan vielä pitkään mutta alla lyhyesti näin heti tulosten varmistuttua

Politiikka ei ole urheilua tai yksi suoritus. Se on jatkuvaa tekemistä ja huolehtimista yhteisistä asioista. Puolueet, ehdokkaat ja edustajat ovat riippuvaisia äänestyksen tuloksista. Eli vaikka teot olisi hyviä niin myös viestinnän pitää toimia. Välillä pitää vain korottaa ääntä tai käyttää retoriikkaa joka on hyvän maun tai sopivuuden rajoilla. Se vain pitää tehdä asioiden edestä, aidosti ja vahva sisältö otsikon takana tulee olla. Vaikka sitten tanssia puukengillä alasti pöydällä. Demarit on kyllä huikean surkeita rakentamaan mielikuvia. Haataisen kampanja oli graafisesti ja materiaaleiltaan erittäin positiivinen yllätys. Siis todella positiivinen. Myös viestintä oli nopeaa ja toimivaa.

Tuula on upea ja välittävä ihminen. Niistä ominaisuuksista ei vain saa pisteitä erikseen, ne on plussaa. Kampanjat on todella rankkoja ja lähtökohtaisesti Niinistön prosentit oli niin ylivoimaiset, että hattua nostan kun niitä lähtee juoksemaan kiinni. Tuula teki kyllä huikean suorituksen ja ikävä kyllä siitä huolimatta tulos oli surkea.

Mutta se viesti ja sen sisältö. Toki sen rakentaminen on varmasti ollut vaikeaa koska Niinistöä oli todella vaikea haastaa mutta silti siinä mentiin metsään. Kampanja aloitettiin melko vahvalla otteella jossa feminististä ulkopolitiikkaa tuotiin eturintamaan. Se oli todella huikea virhe. Vaikka se on Ruotsissa tuottanut tuloksia niin Suomessa termillä feministi ei ole tasa-arvoinen kaiku vaan se viestii monelle epätasa-arvoa. Huikea huikea virhe, se lässäytti koko kampanjan sisällön heti alkuunsa. Vielä kun siihen liitettiin hyvin laajoja käsitteitä tasa-arvosta globaalisti niin siitä sai hyvin harva kiinni. Viesti ja esiintyminen parani loppua kohden tyydyttävästi ja parissa viimeisessä esiintymisessä oli jo leijona läsnä.

Demareilla on arvot kunnossa ja demareilla on upeita jäseniä sekä edustajia. Niin eduskunnassa kuin kunnissa. Nyt vain pitää osata uskaltaa kertoa se. Pitää uskaltaa tuoda teot ja tekeminen esille. Viestien tulee olla selkeitä eikä pelkkää arvohöttöä vaikka siihen kaikki perustuukin. Pitää uskaltaa sanoa ja pitää uskaltaa tuoda itseään esille eikä saa pelätä ihmisten reaktiota. Demareita tarvitaan kentässä mutta siellä tarvitaan suoraa puhetta ja rohkeutta. Sitä millä tämä maakin on rakennettu. Pitää pystyä tulemaan toimeen kaikkien puolueiden kanssa ja olemaan vahva yhdistäjä, ei vastakkainasettelija. Mutta kuten alussa totesin ei politiikka ja yhteiskunnan puolesta toiminen ole yksistä vaaleista kiinni. Politiikka ja aito välittäminen on elämäntapa ja kestävyyslaji jossa kiitosta tulee harvemmin. Siihen pitää jatkossakin luottaa mutta viestiä tulee oppia muotoilemaan. Ei enää yhtään näin hirveitä mokia vaan harkittua, särmää sekä samaistumiseen tukevia viestejä.

No, nukutaan taas välissä ja mietitään sitten taas uudelleen. En muiden ehdokkaiden puoluetta tai kampanjaa tässä ruodi mutta Keskustasta on pakko mainita. Väyrynen se tuli ja veti koko puolueen kölin alta mennen tullen. Sipilä ehti hyvin nopeasti selittämään, että hänen jatko ja asema ei olekaan kiinni näiden vaalien tuloksesta vaan hänen on pakko uskoa kun kaikki ovat sitä pyytäneet. Pakko sanoa, että on se Sipilä velikulta. Ikävä, että vetää koko Keskustan pohjaan mukanaan ja tuhoaa kaikki arvot joihin äänestäjät ovat tottuneet. Jaksuhali.

]]>