Kimi Räikkönen kuuluu liittoon

F1-autoa ajavat kuljettajat ovat tällä hetkellä kaikki heitä edustavan liiton jäseniä. Vaikka usein AY-liiton jäsen väritetään tylsäksi ja etuja lisää hamuavaksi jarruksi niin miksi ihmeessä F1-autoa kuljettavat menestyvät miljonäärit tarvitsevat liittoa? Selitys on tietysti yksinkertainen ja ilmeinen, liitto valvoo ammatinharjoittajan etuja. Jos kerran F1-kuljettajat tarvitsevat etujärjestön niin voisi aika helposti vetää johtopäätöksen, että sitä tarvitsee myös hitsaaja, tarjoilija tai mikä tahansa perinteisen ammatin edustaja.

Miltei kaikilla elämänaloilla on etujärjestöjä. Etujärjestöt ovat paras keino koota voima sekä resurssit. Nimensä mukaisesti etujärjestöt ovat perustettu pitämään jäsenistön puolia sekä ajamaan heidän etujaan. Eri etujärjestöillä on hyvin eri tapoja toimia ja vaikuttaa riippuen siitä millaisella elämänalueilla heidän jäsenistö toimii.

Ammattiyhdistysliikkeitä on moitittu jarruiksi ja vanhanaikaisiksi sekä tarpeettomiksi. En sano ettei kaikella ole tarpeen kehittyä ja seurata aikaansa mutta muistetaan koko ajan, että ammattiyhdistysliikkeet ovat etujärjestöjä. Eli he ajavat jäsenistön etuja. Vaikka tarpeellisuudesta keskustellaan hyvin värikkäästi tänä päivänä niin ammattiyhdistysliikkeiden saavutukset ovat kiistattomia. Melko moni joka haukkuu ja kyseenalaistaa ammattiyhdistysliikkeitä nauttii samalla ammattiyhdistysliikkeiden saavuttamista eduista. Eikä ainoastaan eduista vaan siitä, että ammattiyhdistysliikkeet nostivat duunarin aidoksi ja kunnioituksen ansaitsevaksi yhteiskunnan jäseneksi. Ammattiyhdistysliikkeiden lukuun voi siis laskea tasa-arvon kehittymistä ja myös arvostavan yhteiskunnan rakentamista. Toki on käytetty välillä kovia keinoja ja toki välillä on nokiteltu sekä joskus jopa vailla järkeä. Mehän olemme ihmisiä ja välillä joillekin saattaa se jalo ja tärkein päämäärä unohtua. Ihmisiä tässä ollaan ja joillekin valta ja vastuu ei vain sovi. 

Ammattiyhdistysliikkeitä on moitittu huomisesta mielenilmaisusta hallitusta ja aktiivimallin eri repaleita vastaan. Se kyllä tulee häiritsemään monen elämää ja aiheuttamaan harmia, se on selvä. Toisaalta lakot ja mielenilmaisut on niitä keinoja joita ammattiyhdistysliikkeet käyttävät, ei se ketään pitäisi yllättää. Kaikki etujärjestöt lähtevät siitä, että vaikutetaan ja neuvotellaan. Lakot ja mielenilmaisut ovat aina viimeistä keinoja koska ne eivät ole myöskään ongelmattomia jäsenistölle tai maineelle. Eiköhän se pelon aika ole ollut ja mennyt. Itse ajattelen niin, että huomisen kaaokselle osasyyllinen on myös hallitus. SAK on avoimesti kertonut, että on pyrkinyt vaikuttamaan ja tuomaan näkemyksiä aktiivimalliin mutta niitä ei huomioitu. Lisäksi kun otetaan huomioon, että työttömyysturvaa on jo laskettu kahdella muullakin toimella Sipilän hallituksen toimesta niin kuka on yllättynyt mielenilmaisusta? Tässähän on kyse siitä, että osapuolien välillä ei ole toimivaa neuvotteluyhteyttä. Kaikki tässä elämässä on neuvottelua. Ongelmia syntyy silloin kun toinen osapuoli pyrkii olemaan niskan päällä ja ajamaan vain omia asioita. Jos katsotaan Sipilän hallituksen toimintatapoja niin sinänsä tulos ei ihmetytä.

Me kaikki haluamme samaa. Onnellista elämää jossa saa toteuttaa itseään ja jossa ei olla yksin. Vaikka en ole itse huomenna mukana mielenilmauksessa niin haluan osoittaa tukeni ja tsempit sinne. Nimittäin tämä ei ole ainoastaan mielenilmaus aktiivimallia ja hallitusta vastaan. Itse koen tämän olevan herätys ajattelemaan kehitystä  joka koventaa meidän yhteiskuntaa ja leimaa apua tarvitsevat sekä vaikeaan tilanteeseen joutuneet. Meidän yhteiskunta on juuri niin sivistynyt ja ja inhimillinen kuin miten me kohtelemme eniten apua tarvitsevia jäseniämme.  

]]>