Kokoomus on koulukiusaaja

Hallituksen kiireellä kyhäämä aktiivimalli on herättänyt erittäin tervetullutta keskustelua työstä ja yhteiskunnan roolista tukea kansalaisia. Olemme saaneet lukea ylimielisiä ja tasapäistäviä kommentteja varsinkin Kokoomuksen kaupunginvaltuutetuilta. Eija Aittola toteaa, että lapset tuntevat parhaiten Kelan ja sen, että sieltä saa rahaa. Antti Rantalainen taas toteaa, että “jonkin verran aktiivisuutta täytyy voida edellyttää”. Kirjoituksellaan Rantalainen ei ainoastaan kerro ettei ymmärrä työttömän arjesta yhtään mitään myös paljastaa sen, ettei tunne puolustamaansa aktiivimallia edes ylimalkaisella tasolla. Ironisesti voisi tietysti todeta, että ei se ole ihme koska ei siitä tiedä myöskään hallitus eikä viranomaiset. Olisi kuitenkin voinut ajatella, että vaivautuisi edes lukemaan lain läpi ennen kun kommentoi sitä.

No, kyllä maailmaan ääntä mahtuu ja suurin osa näistä kirjoituksista on vain pyrkimyksiä tuoda itseään esiin ilman todellista yhteiskunnallisen hyödyn ajattelua. Todellisuus on kuitenkin se, että tämän tyyppiset kirjoitukset passivoivat meitä enemmän kuin ymmärrämme. Voisi kuvitella, että varsinkin pedagogisten opintojen läpikäynyt henkilö ymmärtää luottamuksen ja kannustuksen merkityksen. Vai puhutaanko mielummin luottamuksen merkityksestä ihmiselle? Minä nimittäin en tunne yhtään laiskaa Suomalaista joka ei haluaisi itse kustantaa elämäänsä. Minä kyllä tunnen Suomalaisia jotka ovat tarvinneet tukea ja kannustusta jossakin elämänsä vaiheessa, niin me kaikki.

Kokoomuksen politiikka on kuin koulukiusaaja joka ei jätä rauhaan ja jonka mukana tyhmyys tiivistyy. Saamme toistuvasti kuulla kuinka työ on parasta sosiaali ja työllisyyspolitiikkaa ja miten työ hoitaa kaikki ongelmat. Samaan aikaan kaupungin ja kunnanvaltuutetut päästävät ilmoille idioottimaisia kommentteja ja tyhmyys senkun tiivistyy. Me kaikki tiedämme mikä merkitys luottamuksella ja hyväksytyksi tulemisella meille ihmisille on. Nämä kirjoitukset ja koko asenne kertoo meille kansalaisille, että meidän tulee olla aktiivisempia. Siitä on kaikki kiinni, itsestä. Omaehtoinen aktiivisuus on siinä mielessä hyvä väite, että kukaan ei sitä pysty kiistämään enkä minäkään sitä kiistä. Jos valehtelet niin valehtele niin paljon, että ihmiset uskoo sen.

Kokoomuksen politiikka on holhoavaa ja syyllistävää. Kun ajatellaan meidän hallitusta, eduskuntaa, kuntien ja kaupunkien päättäjiä sekä koko virkamieskoneistoa niin sen merkitys on palvella kansalaisia ja yhteiskuntaamme. Sen merkitys on luottaa meihin ja luoda meille mahdollisuuksia. Kokoomuksen politiikan päämäärä on ajaa meidät tilaan jossa palkkaa ja etuja voidaan säädellä lakien sekä asetusten mukaisella tavalla. Se ei luo meille mahdollisuuksia vaan luo meille valtion joka on George Orwellin luoman Oseanian kaltainen. Valtion jossa byrokratia on luonut kasvottoman koneiston jossa kukaan ei ole vastuussa ja kukaan ei päätä. Hallituksen yksi suurista tavoitteista oli purkaa byrokratiaa, se on epäonnistunut niin pahoin, että tuskin oli edes aito tavoite. Aktiivimalli on tästä hyvä esimerkki. Yhteiskuntaa palvelevat virkailijat laitetaan kurittamaan työttömiä ilman selkeitä ohjeita tai työkaluja auttaa työtöntä aidosti.

Miksi tämä sitten on erittäin vaarallista, passivoivaa ja alistavaa politiikkaa? Tämä kaikki syö yhteiskunnaltamme sen tärkeimmän eli luottamuksen. Jos emme luota toisiimme niin yhteiskuntamme ei toimi on työllisyysaste tai varallisuus mikä vain. Jos emme luota toisiimme niin ahneus, röyhkeys ja oman asian sokea ajaminen voittaa yhteisöllisyyden. Kun mietit päivittäisiä askareita niin luottamus on jokaisessa vaiheessa läsnä. Voit luottaa siihen, että autoja kuljettavat henkilöt tottelevat sääntöjä. Voit luottaa siihen, että lapsesi voi leikkiä rauhassa pihalla. Voit luottaa siihen, että päivähoidossa ja koulussa lapsesi on turvassa. Voit luottaa poliisiin ja voit luottaa nauttimasi ravinnon turvallisuuteen. Mutta meille kerrotaan koko ajan ettei työttömiin voi luottaa. Meille kerrotaan, että Suomalaiset elää tukien varassa. Meille kerrotaan, että työttömät ovat laiskoja eivätkä halua itse ansaita elantoaan. Ihminen on ainoa eläin joka rakentaa itselleen häkin. Ja sinne häkin ristikon taakse tämä politiikka vie. Samaan aikaan kun Kokoomus julistaa, että olemme laiskoja ja saamattomia heidän politiikka ajaa koulutusta alas. Koulutus ja sivistys on juuri se joka takaa yhteiskunnan menestyksen sekä kehityksen. Sen avulla olemme rakentaneet tämän yhteiskunnan jossa nyt elämme. Tämän hetken politiikka hakkaa meitä kepillä kunnes olemme valmiita itse menemään häkkiin. Tässä häkissä olemme tottuneet hakemaan tukia koska palkalla ei voi elää. Tässä häkissä se tuntuu ihan normaalilta ja ikäänkuin näin olisi aina ollut. Tässä häkissä emme osaa kyseenalaistaa, emmekä sitä uskalla tehdä koska valtio ruokkii vain nöyrät. Tässä häkissä puhumme lyhyesti koska emme osaa kovin monia sanoja. Tässä häkissä emme ole yksilöitä vaan yksiköitä.

Minä luotan Suomalaisiin nyt ja aina. Työttömyys tai jokin muu elämäntilanne on vain osa meidän elämänkaarta. Meillä kaikilla on vaikeita hetkiä ja meillä kaikilla on hetkiä jolloin tarvitsemme tukea. Tukea ei anneta ilman luottamusta. Sen takia ehdotan, että luotetaan toisiimme jatkossakin. Pienet eleet, hymy, oven auki pitäminen tai mikä vaan vastaava rakentaa luottamusta. Olet sen arvoinen. Pidetään myös ääntä ja käytetään aivojamme eikä anneta ajaa meitä kepillä häkkiin. Nimittäin Suomalainen omaa yhden erittäin hyvän luonteenpiirteen. Me olemme erittäin oikeuden tajuisia. Nytkin me ymmärrämme, että meitä painetaan alas ja meille valehdellaan. Silti iso osa lähtee Kokoomuksen koulukiusaus politiikkaan mukaan. Se on ehkä sitä helppoa, olla sen puolella joka kurittaa heikkoja. Pannaan tälle yhdessä piste ja luodaan yhteiskunta jossa häkissä ovat kiusaajat ja oman edun tavoittelijat.

]]>