Niinistö ja Väyrynen toiselle kierrokselle?

Onko sillä merkitystä äänestänkö itse? Niin, mitä presidentti puuhailee kautensa aikana ja mikä tekee presidentistä merkittävän ja hyvän? Se on oikeasti kuulkaa melko hankala näin rivikansalaisena tietää. Suurin osa meidän mielipiteistä perustuu puhtaasti mielikuviin ja lehdistön uutisiin jotka ei kaikki täytä uutisen määrityksiä vaan enemmänkin mainoksen.

Presidentin tehtävä on hoitaa ulkopolitiikkaa ja toimia puolustusvoimien ylimpänä komentajana. Siinä on varmaan ne kaksi tärkeintä tehtävää mutta on presidentti meille paljon enemmänkin. Suomalaiset ovat tottuneet vahvaan presidenttiin tai ainakin vahvan presidentin mielikuvaan. Suomalaiset ei seuraa kovin tarkkaan mitä valtiomme johdossa tehdään jos vain luotamme ja asiat tuntuisi olevan hyvin. Maamme on rakennettu vahvoille arvoille joiden sisältö on vähintäänkin tavoiteltava. Meidän yhteinen turvallisuus ja tasa-arvoisuus on perustunut yhteiskunnan palveluille sekä hyvinvointiin. Ei, meillä ei kaikki voi hyvin ja pinnan alla poreilee paljon ongelmia. Olemme kuitenkin voineet luottaa siihen, että saamme apua. Tiedän, että se on murentunut ja siellä on kohtaloita mutta ymmärrätte mitä tarkoitan. Se on vahva arvo eikä se ole itsestäänselvyys. Meillä on myös hyvä koulutus joka perustuu loistaviin opettajiin. Onneksi meillä on heidät koska muuten hallituksen päätökset olisi jo syössyt opetuksen kuiluun josta olisi vaikea nousta.

Niin, yritin edellisessä kappaleessa kertoa, että presidentin tehtävät on oikeastaan aika yksinkertaiset. Kunnes peliin astuu arvot. Odotamme presidentiltä vahvaa arvomaailmaa ja suoraselkäisyyttä. Presidentti ei sinällänsä päätä mistään juurikaan mitään mutta hänen lausumat ja tekemiset ovat meille merkittäviä. Kuka sitten on hyvä presidentti? Presidentiksi kasvetaan. Voisi sanoa, että työ tekijäänsä opettaa. Ei täällä ole missään oppilaitosta joka kouluttaa presidenttejä. Itse pidän tärkeimpänä sitä, että ehdokkaani omaa niitä arvoja joilla haluan yhteiskuntaa rakennettavan ja miten haluan kansalaisia kohdeltavan. Kyllä se työ sitten opettaa eikä presidentti yksin ole tehtävässään. Hyvin hankala presidenteille on antaa arvosanaa tai suosituksia. Politiikan ja päätösten takana on niin paljon asioita joita emme tiedä eikä niistä suoraan voida kertoa. Meille presidentti on kansanihminen, yksi meistä joka pelaa pipolätkää. Istuva presidentti on sen hyvin ymmärtänyt ja sen takia hän lähtikin vaaleihin valitsijayhdistyksen avulla. Markkinointia oli se. Niinistö on Kokoomuksen ehdokas ja ajaa erittäin kovaa oikeistolaista politiikkaa vaikka miten asiaa käännettäisiin. Sauliin minä en voi luottaa koska on jo osoittanut, että hän rientää heti Kokoomuksen tueksi vaikka sitten kommentoimalla vahvasti sisäpolitiikkaa, vaikka aihe ei kuulu mitenkään presidentille.

Ja kyllä, sinunkin äänellä on merkitys. Demokratia nimittäin ei toimi ilman ääniä ja toisaalta meidän kaikkien tulisi seurata hivenen enemmän sitä mitä valtiomme johdossa puuhaillaan. Siellä päätetään meidän rahoista sekä millä arvoilla tätä maata rakennamme. Äänestämisen kautta meillä säilyy myös kosketus ehdokkaisiin ja maamme johtoon.

Kuka sitten valitaan. Kirjoitan tätä ensimmäisen vaalipäivän aamuna joten kaikki on vielä auki ja gallupit menee vasemmalta oikealle, jos sallitte ilmaisun. En tee ennustusta mutta esitän toiveen, vaikka se vähän parodian omainen onkin. Haluaisin toisen kierroksen jossa on Niinistö ja Väyrynen. Miksi ihmeessä näin haluan. Voin tässä toki paljastaa myös se, että olen jo antanut ääneni Haataiselle koska luonnollisesti tuen niitä arvoja sekä ehdokasta joita demarit ajaa. Haatainen olisi varmasti hyvä presidentti. Valitettavasti en vain usko Haataisen mahdollisuuksiin koska varsinkin kampanjan alussa nostettu femimistinen ulkopolitiikka on Suomalaisille liian hapokas termi. Me demarit ollaan kyllä surkeita mielikuvien rakentamisessa. Toisaalta se on hyvä koska se tekee meistä jotenkin itkettävän rehellisiä.

Mutta siis miksi Niinistö ja Väyrynen? Ihan puhtaasti viihteen ja Suomen tulevaisuuden kannalta. Nimittäin Väyrynen pöllyttäisi Niinistöä toisella kierroksella niin, että Niinistön oikea luonne tulisi esille. Toinen asia on se, että Väyrynen voisi avata meidän silmät arvioimaan ja kyseenalaistamaan valtaapitäviä. Vaikka Väyrynen on leimattu hupiukoksi ei hän tyhmä ole, eikä kokematon.

No niin, sitten vain äänestämään. Rehellisesti ja kaikki omien arvojen mukaan.

]]>