Sote- ja maakuntauudistus kaatuu perustuslakivaliokunnan lausuntoon

Niko Eskelinen

Lähiaikana on kauppaneuvos Tuuran sanoin ”ilon ja onnen päivä” kun sote- ja maakuntauudistus tulee kaatumaan. Olemme jo nähneet Kokoomukselta hallittua peruuttelua pitkän aikaa mutta lopullinen niitti on peruslakivaliokunnan lausunto jossa niin sanottu valinnanvapaus ajaa päin perustuslakia. Valinnanvapaus on monessa kohtaa ristiriidassa perustuslain kanssa mutta ehkä loppujen lopuksi se suurin tekijä tulee olemaan palveluiden tasavertaisuus alueiden ja kansalaisten kesken. Luojalle kiitos perustuslaista ja perustulakivaliokunnasta. 

Sote- ja maakuntauudistus tulee kaatumaan mutta mitä sitten tapahtuu? Lakiehdotuksen kaatuminen ei ole ainoastaan positiivinen asia koska uudistus pitää saada aikaiseksi jollakin tapaa. Nyt tarkoitan sote-uudistusta. Maakuntauudistusta nyt esityksessä olevalla tavalla ei tarvitse kuin Keskusta. Esitän alla niitä arvailuja joita alkaa tapahtumaan.

  1. Ei mitään hätää. Mitään ihmeelistä ei tapahdu. Tulee muistaa, että tätä uudistusta on sorvattu jo kymmenen vuotta ja sairaanhoitopiirit sekä kunnat ovat sen kanssa olleet löysässä hirressä jo pitkään. Sitä paitsi positiivista kehitystä kentällä on jo tapahtunut ja sitä tulee tapahtumaan myös jatkossakin. Eri kunnissa olevat hyvät kokeilut saavat jatkua ja saamme niistä hyviä kokemuksia. Kunnat tekevät yksityisten kanssa sopimuksia ja ostavat palveluita ihan niinkuin tähänkin asti, ei tule mitään yksityistämisen hyökyä.
  2. Sipilä ei tule pyytämään hallituksen eroa. Keskusta tulee kokemaan kaatumisesta niin valtavan sisäisen krapulan ettei se kestä hallituksen kaatamista. Maakunnat on Keskustan tuhatvuotinen haave ja se kaatuu. Sipilä on laittanut koko poliittisen arvovaltansa tähän uudistukseen joten omat koirat tulevat puremaan. Kysymys kuuluu, että ehtiikö uudistuksen kaatuminen ennen vai jälkeen Keskustan puoluekokousta. Jos ei ehdi niin se tarkoittaa sitä, että Sipilä valitaan jatkoon ja sen mukana Keskustalla on valtava riski vajota pienpuolueeksi. Totuus on kuitenkin se, että hallitus on kohtuullisen hyvin monessa sen tavoitteessa. Hinta on ollut sietämätön mutta näin vain on. Sipilä pyrkii realisoimaan tämän koska se on ainoa vaihtoehto, että Keskusta selviää jotenkin tulevissa vaaleissa. Toinen vaihtoehto toki on se, että Sipilä väistyy puoluekokouksessa ja Keskusta pesee kasvonsa kokonaan. Ikäänkuin syyttää Sipilän aikaa pimeäksi eli paluu Alkiolaiseen politiikkaan. Varokaa Väyrystä.
  3. Kokoomuksen kannalta uudistuksen kaatuminen ei aiheuta mitään ihmettä. Kokoomus pyrkii leimautumaan ”omilla aivoilla ajattelevien puolueeksi” uudistuksen kaatumisen myötä. Tämä toimii samalla vastavetona Harkimon puuhille jotka on harmittanut Kokoomusta yllättävän paljon. Lepomäestä tulee taas hyvää kahviseuraa. Kokoomus ei muutenkaan omaa mitään kovin vahvaa aatetta tai ideologiaa joten ei tämä paljon Kokoomusta hetkauta. Varsinkin kun Vapaavuori, Lepomäki, Harkimo ovat jo pitkään arvostelleet uudistusta. Petteri puhuu puolueen tästä hienosti yli ja toisaalta tämä avaa uusia mahdollisuuksia koska politiikan ja siihen osallistumisen on muututtava. Todellisuudessa perustuslakivaliokunnan lausunto ei kumoa valinnanvapautta mutta se tekee sen osin tyhjäksi eikä tarjoa yrityksille sitä roolia jota Kokoomus on halunnut. Toivon samalla, että Kokoomuksella vähän omatunto soimaa siitä, että lehmänkaupassa on poliittiset tavoiteet asetettu kansan hyötyjen edelle ja haluavat siitä pois ilman täydellistä kasvojen menetystä. Sipilältä tälläistä ajattelua emme voi odottaa. Ja jos totta puhutaan niin en ole hetkeäkään uskonut, että Kokoomus antaisi Keskustalle maakuntia. Apinaa koijataan.
  4. Osa vasemmistosta vaatii hallituksen eroa mutta sillä ei sinänsä olisi mitään väliä kenenkään kannalta. Uudistuksen kaatuminen saa joka tapauksessa silmät aukenemaan mitä tämä valtava lehmänkauppa on aiheuttanut Suomelle. Me tulemme näkemään kovasti räksyttämistä ja huutoa. Itse odotan eniten Vapaavuoren kommenttia.
  5. Siniset on taputeltu. Uudistuksen kaatuminen tulee olemaan viimeinen naula sinisten arkkuun. Heti uudistuksen kaatumisen jälkeen sinisiä alkaa hyppimään minne ikinä pääsee. Tosin ovet menevät kiinni ja sinisistä tulee lepraisia joita kartellaan. Sinisten taru päättyy petokseen, ahneuteen ja ylimielisyyteen. Soinin ura saa petturin arvoisen lopun.
  6. Uudistus tulee olemaan seuraavan hallituksen sylissä. Veikkaan, että nyt se tulee menemään hyvin. Tämän uudistuksen valmistelu on ollut niin valtava, että todellisuudessa iso osa uudistuksesta on jo tehty. Sinänsä hallitus on tehnyt kansalle silmänkääntötempun. Uudistuksesta haettavat hyödyt ei ole koskaan vaatinut  poliittisen lehmänkaupan kohtia. Ne ovat olleet puhtaasti puoluepoliittisia agendoja.
  7. Demarit suhtautuu maltillisesti ja rauhallisesti. Mitä todennäköisimmin Demarit on seuraavassa hallituksessa joten ei kannata räksyttää koska haasteet tullaan kohtaamaan. Alkaa rauhallinen tunnustelu Kokoomuksen kanssa. Voiko sini-puna tai puna-sini onnistua? Mielestäni voi. Kansa on nyt nähnyt huonoa politiikkaa ja mitä se aiheuttaa ihmisten oloille. Tai no, luvut on saatu kuntoon mutta samalla Suomea on kurjistettu pikavauhtia. Ehkä Sipiläkin oppii ettei maa ole yritys eikä sitä laiteta myyntikuntoon vaan täällä eletään elämää ja sen takia politiikka tulee palvella sitä, ei lukuja.
  8. Ihmisten luottamukselle politiikkaan uudistuksen kaatuminen tekee hyvää. Tulemme kaatumisen jälkeen näkemään monen poliitikon ja puolueen ”oikean karvan”. Kansa ei ole uudistuksen takana ja sen takia se koetaan oikeudenmukaiseksi eikä kriisiksi.

Näin se menee, näin se on aina mennyt ja näin se tulee aina menemään.

]]>