SDP elinkeino- tiede & tutkimus -ryhmät Business Finlandissa 27.11.2018. Osaamispolku 2030

SDP tiede- ja tutkimusryhmä kokoontui Business Finlandille 27.11.2018 kuulemaan tärkeää asiaa TKIn nykytilasta ja siitä miten sitä tulevaisuudessa sitä tulisi kehittää. Tilaisuus oli jälleen kerran loistava esimerkki siitä kehityksestä ja kehitysmallista joita puolueiden tulee edistää. SDP on tässä edelläkävijä. Tietoa levitään laajalle ja jäseniä osallistutetaan. Näin se pitää mennä ja tämän pitää vahvistua. Pilvi Torsti veti omalla upealla energialla tilaisuutta joka oli hienosti järjestetty ja tarjosi paljon tietoa.

Business Finland muutoksessa

Business Finland on monen muun organisaation tavoin ollut muutoksessa. Muutoksissa on aina toiminnan kannalta kovin osuus toimintakulttuuri ja sen muodostuminen. Ei liene kenellekään epäselvää etteikö kasvua ja kehitystä tukevia tahoja tarvita Suomessa. Business Finland on veronmaksajien omistama eli se tarkoittaa myös sitä, että Business Finland ei pysty kaikkia päätöksiä toiminnastaan itse tekemään.

Kalvoilta kuultuna Business Finlandin tekeminen saattaa joltakin kuullostaa aika kankealta ja jopa byrokraattiselta. Puhutaan sadoista miljoonista mutta kovin kliinisesti ja toisaalta meininki ei ole ihan “kädet savessa”. Tarkoitan siis, että Business Finland lähestyy asiaa melko ylätasolla. Mutta, näin se pitääkin olla. Business Finlandin merkitys on ja yhä enemmän pitää olla suunnannäyttäjä ja toisaalta luoda rahoituksen, verkostoitumisen sekä osaamisen avulla mahdollisuuksia. Olen tuntenut henkilöitä Business Finlandista pitkään ja heissä kyllä toteutuu erittäin vahva osaaminen ja innostuneisuus. Toivotaan, että Business Finland saa resursseja ja työrauhan koska vain pitkäjänteisellä työllä saadaan vaikutuksia. Seuraava hallitus on tässä avainasemassa.

TKI haasteita ja mahdollisuuksia

Maailma on muutoksessa. Tai no aina se ollut joten ei sinänsä tässä ajassa mitään ihmeellistä ole. Joskus suuri muutos oli sähkö ja sen vaikutus tuotantoon. Tutkipa sähkön historiaa ja voit sen todeta. Nyt muutosta tuo internet, robotiikka, alustat eli siis teknologiat. Samaan aikaan ympäristöhaasteet on mitä enemmän teknologisia haasteita. Jos niitä ei teknologisesti ratkaista niin ainoa tie on kulutuksen pysäyttäminen ja se tarkoittaa myös talouden pysäyttämistä. Olisihan sekin melkoinen muutos mutta jos nyt kuitenkin yritetään jotain muuta ensin.

Eli siis jos ennen TKI:in viiteryhmä oli yksi yritys tai tuote niin nyt kehitystä pitää miettiä alustoina ja digitaalisena yhteiskuntana. Mitä haasteita meillä ja on miten ne ratkaistaan. Miten työpaikkoja voidaan lisätä tulevaisuudessa, miten ihmisten osaamista pidetään yllä ja miten innovointi on jatkuvaa. Tämä seikka tekee sen, että Business Forumin työ saattaa vaikuttaa pilvissä lentelyltä osin, koska asiat on niin valtavia.

Suomi on pieni ja luotettava maa. Me voisimme Suomessa kehittää alustoja kokonaisten kaupunkien toimintaan tai esimerkiksi liikenteen toimintaan. Tästä esimerkkinä vaikkapa liikennekaari.

Miten tätä pitää katsoa poliittisesti ja puolueen kannalta

Jotta uusia alustoja ja ratkaisuja voidaan kehittää joustavasti, siihen tarvitaan monia asioita yhteiskunnalta ja lainsäädännön osalta. Lisäksi kehitystä ja sen suuntaa pitäisi katsoa kaikkien yhdessä samaan suuntaan. Nyt kehitykseen tarvitaan kaikki mukaan. Suomessa on paljon eri tahoja ja kaikki toki haluaa haluaa positiivista kehitystä mutta joskus toki tilanne on se, että kaikki haluaa päättää ja joku haluaa kunniaa enemmän.

Jos nyt ajattelet Suomea maana ja ympäristönä niin tuntuisi tyhmältä, että me käytämme aikaamme sekä resurssia sisäisiin taisteluihin. Meitä on vain 5 miljoonaa mutta pienuudesta voi olla myös hyötyä. Saamme kehitettyä nopeasti ja joustavasti asioita niin, että näemme vaikuttavuudet nopeasti. Itse toivon, että uusi hallitus saa sellaisen hengen ja toimintakulttuurin aikaiseksi, että kaikki uskaltaa taas innostua ja toimia, eikä aikaa mene poteron kaivamiseen.  

Pieni maamme tarvitsee siis uutta ketteryyttä. Se vaatii taas poliittiselta päättämiseltä yhtenäisyyttä ja pitkän ajan tavoitteita, yli hallituskausien. Toisaalta kun mietit jytkytystä eli populismin kasvua niin haasteita tulee olemaan. Populismi kun elää kieltämisellä ja ristiriidoista. Populismissa pitää olla räjähtäviä lepakoita ja siinä kielletään kehitys joka on tieteellisesti todistettu.

Seuraava hallitus kantaa todella isoa vastuuta omalla toiminnallaan nostaa luottamus, tekemisen meininki, yhtenäisyys ja avoimuus taas ylös. Osaamispolku 2030, kehitysryhmät ja monet muut asiat SDPn kehityksessä ovat niitä jotka sitä rakentavat. Pitkiä tavoitteita jotka hyödyntävät kaikkia ja luovat hyvinvointia kaikille.

Tuo punainen kuvaaja on Suomessa tehtävä panostus innovaatioinvestointeihin viime vuosina. Isona vaikuttimena siinä on toki Nokian tarina mutta ei se kaikkea selitä. Jos tämä linja jatkuu niin täällä ei kohta ole kuin halpatyötä. Tuotteiden jalostusastetta pitää saada nostettu ja se vaatii tutkimusta ja tuotekehitystä. Koulutuksella on myös erittäin tärkeä rooli.

Alla oleva kuva kertoo siitä miten koko Suomi hyötyy kun täällä rakennetaan laiva. Tuotteita tai alihankintaa on ostettu 102 eri kunnasta.

]]>