Hyvää itsenäisyyspäivää rakkaat ystävät

Syvä iskumme on, viha voittamaton,
meil´ armoa ei kotimaata,

koko onnemme kalpamme kärjessä on, ei rintamme heltyä saata.

Sotahuutomme hurmaten maalle soi, mi katkovi kahleitansa.

Ei ennen uhmamme uupua voi, kuin vapaa on Suomen kansa.

Jääkärimarssi luotiin ensimmäiselle itsenäistä Suomea varten kootulle jääkäripataljoonalle. Sanoissa ja melodiassa on aistittavissa päättäväisyys, uhma, vapauden kaipuu sekä yhtenäisyys. Sanat ja melodiat kutsui taistelemaan itsenäisen Suomen puolesta.

Niin lähellä ja kuitenkin niin kaukana on ne päivät kun Jääkärimarssin sanoja salakuljetettiin säveltäjälle Ainolaan jossa lopullinen teos muodostui vain kolmessa päivässä.

Sanat ovat miekkaa vahvempia, niin se oli itsenäisyytemme alussa ja niin se on nyt. Historiamme vahvimman presidentin Urho Kaleva Kekkosen käsissä kynä oli miekkaa terävämpi ja siitä lähteneet sanat vaikuttavat meihin yhä. Jääkärimarssin sanojen mukana voimme miettiä miltä tuntui asettaa vapauden kaipuun ennen omaa henkeään.

Olemme yhdessä rakentaneet hyvinvointivaltion joka hakee vertaistaan. Matka ei ole ollut helppo ja se on vaatinut lukemattomia unohdettuja uhreja. Suomen naiset ja miehet ovat asettaneet yhteisöllisyyden henkilökohtaisten etujen edelle. Meidän hyvinvointia rakennettaessa kaikki ymmärsivät ettei kukaan pärjää yksin, suuria tehdään vain yhdessä vaikka historia juhlii yksilöitä.

Vaikka voimme paremmin kuin koskaan niin yhtenäisyyden taistelu jatkuu ikuisesti. Rakas Suomemme on hyvinvoiva Suomalaisten tekemän työn johdosta. Maa, pellot ja tuhannet järvet ovat toki arvojemme inspiraatio mutta ilman meitä ei olisi Suomea. Suomalaisuus ja se maailmankuulu sisu asuu meissä kaikissa yhdessä. Suomalaisuus syntyy yhteisöllisesti ja vahvistuu yksilöissä ja teoissa.

Sanat syövät meitä yhä vahvemmin. Meitä ohjataan sanoilla joiden tavoite on rikkoa ja repiä kansamme kahtia. Sanat saavuttavat meidät mediassa ja lehtien sivuille. Ne kuiskivat vihaa ja huutavat vääryyttä. Sinä saat vähemmän kuin muut, muut rikkovat sinua vastaan. Asetu toista vastaan, ne sanovat. Vihassa on helppo elää mutta tuskallinen kuolla.

Itsenäisyys on meille kaikille merkityksellinen. Suomen itsenäistyminen oli suuri määrä ihmeitä, sankaruutta, uhrautumista ja unelmien tavoittelemista. Me olemme nyt yksi maailman vapaimmista valtioista. Me olemme aina pitäneet toisistamme huolta ja puolustaneet maatamme yhdessä. Meille koti on yhteisö.

Rakkaat ystävät. Suomalaisuus ja isänmaallisuus on mielentila sekä tekoja. Vaalikaamme arvokasta perintömme eikä heitetä sitä hukkaan. Suomen pellot ja metsät ovat täynnä uhreja sekä kovan työn jälkiä. Varokaamme sanoja ja katsokaamme edelleen toisiimme syvään silmistä heijastuvaan sineen. Olkaamme se Suomi ja ne Suomalaiset joista jääkärit unelmoivat ja joiden eteen he olivat valmiita kuolemaan. Se on meidän kaikkien kunniavelka heille ja sitä olemme velvollisia maksamaan jokainen päivä. 

]]>