SDP ei ole täydellinen mutta se on minun valinta

Juuri kukaan ei varmaan voi välttyä huomaamasta, että eduskuntavaalikampanjat on käynnistynyt. Itse odotan näistä vaaleista jopa käännekohtaa Suomalaiseen politiikkaan ja mielialaan joka yhteiskunnassa on. Olemme pitkään saaneet todistaa populismin jytkytystä ja protestiäänien kalastelua. Minä toivon, uskon ja rukoilen, että tämän kertaiset vaalit saavat ihmiset liikkeelle maltilla ja ajatuksella. Ajattelin kertoa, teille miksi minä pitelen lompakossa SDPn puoluekirjaa ja miksi SDP on minulle paras. Tee sinä omat johtopäätöksesi.

Puolueen valinta on vaikea

Jokainen puolue koostuu ihmisistä ja koska politiikassa on yleensä mukana ihmisiä joilla on vahvat mielipiteet se myös näkyy. Jokaisen puolueen yksittäisten ihmisten ulostuloissa on tämän tästä harkitsemattomuutta ja suoraan sanottua idiotismia. Ja juuri nämä ovat niitä joihin lehdistö ja toiset poliitikot tarttuvat. Ne jäävät usein elämään ja olemaan vaikka ne eivät sitä ansaitsisi. On siis virhe arvioida puoluetta yksittäisen henkilön lausunnoilla tai ajatusten perusteella.

Aikanaan kun itse valitsin puoluetta se oli minulle suuri työ. Jokaisessa puolueessa on seikkoja joita en allekirjoita ja jokaisessa puolueessa on seikkoja joita allekirjoitan. Luin kaikkien puolueiden ohjelmat läpi ja vertailin niitä tehtyihin päätöksiin sekä niihin seikkoihin mitä puolueet olivat julkaisseet. En lähde kirjoittamaan mitä löydöksiä ja huomioita tein vaan kerron vain lopputuloksen. Minun selkeä valinta oli SDP.

Miksi SDP on minun puolue?

Syitä on monia ja kerron ne vertailematta demareita muihin puolueisiin. Se ei johtaisi mihinkään, paitsi vastakkainasetteluun jota yritän välttää. Sitäkin teen, myönnän mutta se on enemmän räppäystä jolla haluankin herättää miettimään juuri vastakkainasettelun syitä ja seurauksia.

Minä lähdin aikanaan ajatuksesta, että miksi demokratia ja politiikka on olemassa. Miksi sitä tehdään ja ketä se hyödyttää? Päädyin lopputulokseen, että se suurimmat arvot on tasa-arvo ja yhteiskunnallinen hyvinvointi. Valtavia arvoja jotka samaan aikaan on yksinkertaisia ja valtavan kompleksisia.

Tasa-arvon puolustaja

Tutkin puolueita, päätöksiä ja ohjelmia tasa-arvon osalta. Tulin johtopäätökseen, että SDP on puolustanut tasa-arvoa kautta aikojen. Ei aina onnistunut mutta se on aina ollut erittäin vahva osa demareita. Tasa-arvo on valtavan tärkeä asia, tärkeämpi kuin äkkiä oivaltaa. Jos menetämme tasa-arvon niin koko yhteiskunta suistuu radaltaan. Haluan tasa-arvoista yhteiskuntaa ja siksi siis SDP. Toki minua välissä korpeaa liian maailmaa halaavat kommentit ja ulostulot mutta ymmärrän toki nekin. Maailma ei vain aina ole niin hyvä kuin me haluaisimme ja joskus sitä vain on pakko puolustaa omiaan. Toivottavasti liikumme maailmana pikkuhiljaa kohti rauhaa ja koko maailman yhtenäisyyttä. Se on kaukainen haave mutta sen vähempää ei kannata tavoitteena pitää. Se vain ei muodostu hetkessä vaan se on ääretön määrä pieniä ja suuria tekoja.

Yhteiskunnallinen hyvinvointi

Tämä kokonaisuus on paksu ja vaikea. Kun puhun yhteiskunnallisesta hyvinvoinnista niin puhun enemmän perustarpeista. En siitä paljonko pitää palkkaa saada ja millaisella autolla on varaa ajaa. Minulle yhteiskunnallinen hyvinvointi perustuu niihin palveluihin joita tarvitsemme toimiaksemme itse oman hyvinvoinnin kasvattamiseksi. Ja jälleen kerran en puhu ainoastaan materiaalista vaan myös itseilmaisusta ja itsensä kehittämisestä.

Yhteiskunnallisen hyvinvoinnin rakentaa valtion osuus palveluihin. Kannatan siis sitä, että valtio vastaa yhteiskunnan peruspalveluista. Näistä tärkeimpinä terveyspalvelut, koulutus, turvallisuus ja ympäristö.

Olemme saaneet jo alkumakua siitä mitä meidän terveyspalveluille tapahtuu jos ne yksityistetään. Valitettavasti lopputulos on se, että selviäminen sairauksista ja terveys on kauppatavaraa eikä meidän kaikkien yhteinen oikeus. Olen joutunut kolme kertaa tilaamaan ambulanssin kotiin kun on ollut oikeasti terveydellinen hätätilanne. Entä jos minulla ei olisi siihen varaa tai sitä palvelua ei olisi?

Koulutus on valtava arvo ja sen merkitys tulee kasvamaan. Koulutus on yksi niistä asioista joita me jokainen tarvitsemme kehittääksemme itseämme ja pitääksemme oman osaamisen kilpailukykyisenä. Tulevaisuudessa ja jo nyt aikuiskoulutuksen tarve ja merkitys on valtava. Puhutaan nyt sitten vaikka siitä elinikäisestä oppimisesta. Jos osaaminen muuttuu täysin maksulliseksi se jakaa yhteiskuntaa ja luo epätasa-arvoa.

Turvallisuus on yksi arvo joka muodostuu monesta asiasta. Puolustusvoimat tekee meillä upeaa työtä vaikka se on useille näkymätöntä. Minä arvostan suunnattomasti meidän puolustusvoimia joiden arvot ja tekemä työ on yksi hyvinvoinnin pohjia. Poliisi on Suomessa miltei lahjomaton vaikka sielläkin on töissä ihmisiä jotka käyttävät asemaa hyväkseen. Poliisikin on vain ihminen.

Yhteisen ympäristömme osalta ajatukseni on välillä ristiriitaisia, kuten varmaan monilla. Mielestäni usein keskustellaan vain siitä miten voisimme jatkaa kulutusta mutta eri tavoin. Todellisuudessa meidän pitää vähentää kulutusta kaikin keinoin ja siihen oikea ratkaisu on vain arvojen muuttaminen. En pidä tutkimusten julkaisujen jälkeisistä poliittisista purskeista joita aina tulee. Mutta ilokseni olen voinut todeta, että SDPn ohjelmissa on aina ollut ympäristö osana ja varsinkin tiettyjen edustajien agendassa.

SDP vain verottaa eikä osaa liiketoimintaa

Tämä on ihmeellinen legenda jolla leimataan demareita. Jos lukujen valossa katsotaan Suomen historiaa niin SDPn ajan talous on ollut hyvässä vedossa. En esitä, että SDP on ylivertainen taloudesta huolehtiva puolue vaan kaikki liittyy kaikkeen. Ehkä SDPn aikainen taloudellinen menestys perustuu enemmän yhteiskunnalliseen tasa-arvoon, koulutukseen panostukseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hyvinvoiva ihminen on loppujen lopuksi se joka on hyödyllinen ja käyttää vähemmän esimerkiksi terveyspalveluita.

Eräät puolueet totta kai vastustaa SDPn verotuksellista linjaa mutta minun nähdäkseni se on enemmän edunsaaja politiikkaa kuin yhteiskunnallista huolta taloudesta ja työpaikoista. Lienee selvä, että verot on kiistanalainen keskustelu. Mutta verot on ok jos niiden avulla tuotetaan palveluita jotka osaltaan tuottavat tasa-arvoa. Verot ilman vastiketta taas herättävät epäluottamusta ja kaatuvat omaan mahdottomuuteen.

SDP ja ihmiset

Osallistun politiikkaan mutta en ehkä kovin perinteisellä tavalla. Elän ruuhkavuosia ja olen yrittäjä kuten on myös vaimoni. Se tarkoittaa sitä, että aika on kortilla. Elämänkatsomukseni mukaan jätän elämääni myös aina laiskoja hetkiä jolloin on tilaa ajatella ja vain olla. Se on minulle tärkeää ja kai sen voisi mainita jopa harrastukseksi, laiskan ajattelun.

En siis juurikaan ole turuilla ja toreilla vaan osallistumiseni on enemmän verkossa ja kehityksessä sekä tietyissä yhteiskunnallisissa luottamustoimissa. Arvostan SDPtä siinä, että jokainen voi osallistua omalla tavallaan ja siihen annetaan tilaa.

SDPtä pidetään vanhojen puolueena. On totta, että keski-ikä on korkeampi kuin joillakin muilla puolueilla mutta minä pidän sitä vahvuutena. Olen kohdannut jäätävän älykkäitä ja kokeneita senioreita SDPn toiminnassa joita arvostan yli kaiken. Heidän rauhallisuus ja näkemykset on niitä joilla yhteiskuntaa rakennetaan. Siihen kun vielä yhdistetään niiden tuhansien nuorien voima ja vimma ketä meillä on niin avot.

SDP ja kehitys

SDP on puolue jota pitää kuunnella ja lukea. Olen usein kritisoinut SDPn viestintää joka on melko kömpelö ja antaa jatkuvasti kavereille aihetta otsikoihin. Mutta ehkä samaan aikaan kömpelö viestintä on aitoa ja rehellistä. Tälläisiä me olemme. SDPn edustajat ei myöskään ole puhumisen mestareita tai kabinettien tyylitaitureita mutta aitoja.

SDP joka tapauksessa on ymmärtänyt teknologisen kehityksen ja demokratian kehityksen tarpeen. SDPllä on useita hyviä ohjelmia joissa koko puolueen kehitykseen osallistutetaan jäsenistöä. Ohjelmat ovat valtavan hyviä joissa myös jokainen jäsen voi oppia paljon. Kiitos niistä.

SDP ja sidosryhmät

Jokaisella puolueella on tiettyjä sidosryhmiä. SDP mielletään vahvasti ammattiliittojen vasilliksi ja poliittiseksi jatkeeksi. Niin, totta kai SDP tekee yhteistyötä ammattiliittojen kanssa koska käytännössä SDP ja ammattiliitot ajavat kansalaisten etuja. Tästä voisi keskustella enemmän mutta se on niin vahva uskomus, että keskustelu on vaikea. Toki SDPssä on edustajia joiden suhde ammattiliittoihin on tiiviimpi kuin joidenkin muiden mutta yksittäiset edustajat eivät ole SDP.

Itse pidän ammattiliittoja tärkeinä ja niiden työtä tärkeänä. Mutta samalla tavalla ammattiliittojen puolella on välillä ylilyöntejä kuten on myös työnantajien puolella. Ylilyöntien perusteella ei kannata arvioida kokonaisuutta vaan ehkä henkilöitä.

SDP – minun valintani

Tästä voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon ja vielä enemmän jos lisää perusteet sekä vertailee muihin vaihtoehtoihin.

SDP on minun puolue koska haluan kannattaa ja tehdä työtä tasa-arvoisen ja ihmisarvoisen yhteiskunnan eteen. Yhteiskunnan jonka arvot ei muodostu vain rahalla tai vallalle vaan ehdottomalle ihmisarvolle sekä solidaarisuudelle unohtamatta taloudellista menestystä.

]]>