Ristiriidoilla jaetaan kansa ja ohjataan mielipiteitä

Nyt näkemämme poliittinen näytelmä on surullinen ja pelottava. Pelottava se on sen takia, että se on osoitus siitä miten nopeasti me olemme valmiita hylkäämään rauhan ja siirtymään toista vastaan. Surullinen se on sen takia, että me annamme sen tapahtua. Todellinen valta on aina kansalla ja jotta valtaa voitaisiin käyttää väärin se vaatii yhtenäisen sekä samoja etuja tarvitsevan ryhmän jakamisen. Sotien aloittamisessa vaikeinta on perustella vihollinen. 

Emme me ole toistemme vihollisia

En ole ihan varma onko hallitus luonut tarkoituksella tilanteen jossa Suomen kansa on jakautunut miltei tasan kahtia ajatuksiltaan. Jos se ei ole tarkoituksella tehty niin jäljelle jää täydellinen tietämättömyys siitä miten kansaa tulisi johtaa. Edellinen kirjoitukseni oli erittäin provosoiva ja täynnä ristiriitoja. Loppujen lopuksi se noudatteli samaa linjaa mitä olen koko ajan kirjoittanut mutta tarjosin erittäin teräviä väittämiä mihin on helppo tarttua. Halusin nähdä kuinka moni tarttuu niihin eikä lue ja ajattele. Halusin nähdä kuinka moni ei ole kykenevä kyseenalaistamaan itseään.  Kokemuksen perusteella voin sanoa, että hämmentävän moni haluaa etsii helppoa keinoa väitellä ja jopa hyökätä vahvasti persoonaa vastaan. Olla oikeassa. Toisaalta sain myös kokemuksia joissa rauhallinen asiapohjainen keskustelu on johtanut tilanteeseen jossa on syntynyt erittäin hyvä lopputulos. Se on rohkaisevaa ja olen siitä erittäin iloinen.

Me kukaan emme ole toistemme vihollisia tai vastustajia. Me pelaamme kaikki samassa joukkueessa ja me voimme joukkueena päättää menemmekö kentälle vai emme. Sitä ei mikään aika tai tapahtuma muuta. Politiikka muuttuu, ihmiset muuttuvat, teknologia kehittyy mutta meidän ihmisten yhteisöllisyyden tarve ei tule koskaan muuttumaan. Enkä puhu ainoastaan siitä, että meillä on tarve kuulua ryhmään vaan myös siitä, että pärjätäksemme taloudellisesti ja globaalissa kilpailussa me tarvitsemme toisiamme.

Pysähdy, mieti ja kyseenalaista 

Lienee selvä, että nyt käytävä näytelmä on yksittäisten ihmisten järjestämä provokaatio. Ei hajottavan politiikan takana ole hallituksen enemmistö vaikka se siltä näyttää. Hallituksen yhtenäisyyden takana on ryhmäkuri (tyhmäkuri) jolla luodaan näennäinen yhtenäisyys. Suurin ristiriita on Keskustan sisällä jonka valtakunnan politiikka on todella kaukana Keskustan arvoista ja jäsenten arvoista. Toivon jaksamista Keskustan jäsenille, uusi aurinko nousee.

Jos haluat, että demokratia toimii ja saamme oikeudenmukaisia päätöksiä niin rauhoitu ja ajattele asioita otsikkojen takana. Onko todellakin niin, että ay-liikkeiden pomojen hallituspalkkiot ovat suuria verrattuna työn vastuullisuuteen? Onko todellakin niin, että hallitus on yhtenäinen? Onko todellakin niin, että olemme kansakuntana jakautunut sinänsä mitättömän asian takia?

On helpompi vihata kuin rakastaa. On helpompi olla erimieltä kuin kuunnella ja asettua toisen rooliin.

Me ihailemme vahvaa johtajaa

Ihminen on heikko yksin ja etsii vahvaa johtajaa joka kertoo meille mitä mieltä asiasta pitää olla. Me vahvistumme kun ympärillä on samanmielisiä ja saamme ajatuksille vastakaikua. Jos tälläistä tilannetta ohjataan toisiamme vastaan me hyväksymme tämän luonnottoman ja typerän käytöksen osana ryhmää. Se ei ole heikkoutta vaan meihin sisäänrakennettu toisaalta tarve ja toisaalta toimintakulttuuri.

Kuka meistä on vahva? Vahvana pidetään usein ihmistä joka esittää vahvoja väittämiä ja alistaa toiset oman tahtonsa alle. Voittaa, on oikeassa ja toiset on väärässä. Vahvana pidetään usein ihmisiä jotka pystyvät toimimaan toisista välittämättä ja lyhytkatseisesti.

Oikea vahvuus on jossakin muualla. Oikeaa vahvuutta löydät niistä tuhansista ja taas tuhansista ihmisistä jotka pitävät toisista huolta. Oikeaa vahvuutta löydät omaishoitajien kodeista. Oikeaa vahvuutta löydät sairaaloiden työntekijöistä, jotka työn raskaudesta huolimatta elävät sairastuneen arkea. Oikeaa vahvuutta löydät poliitikosta joka ei sorru populismiin ja asettaa kansan edut oman näkyvyyden edelle. Oikeaa vahvuutta löydät arjen pienistä teoista, annetusta hymystä, avatusta ovesta ja arkisten päätösten takaa.

Ei anneta arvotyhjiön tuhota elämäämme 

Tämän hetken politiikassa on valtava arvotyhjiö Se aiheuttaa pahaa oloa ja jos se jatkuu niin me emme yksinkertaisesti tule yhteiskuntana selviämään. Olet siitä lukenut mutta et ehkä ole pysähtynyt ajattelemaan tarkemmin mitä tapahtuu. Me voimme vuosi vuodelta yhä pahemmin. Me korvaamme arvot lääkkeillä ja täytämme elämäämme harrastuksien tuomalla sisällöllä. Olemme ulkoistaneet ajattelun ja mielipiteemme. Emme uskalla asettaa omia ajatuksia kriittiseen tarkisteluun ja kyseenalaistaa niitä. Se olisi merkki heikkoudesta ja heikot syödään. Nopeat syövät hitaat.

Olen keskustellut kymmenien, satojen ihmisten kanssa ja monet sanovat, että nykypolitiikka on kovaa. Ihminen on täysin unohdettu. Monet näistä ihmisistä toimivat vaativissa kaupallisissa tehtävissä eli edustavat sitä mitä usein ajatellaan ajatusten kovaksi laidaksi. Meitä on paljon jotka näin ajattelevat, siitä pitää vain uskaltaa puhua. On taas aika olla heikko ja tarvita toisia.

]]>