Rinteen hallitus teki sen, aktiivimalli pois kiusaamasta ihmisiä

Kysehän oli jo alunperin täysin epäonnistuneesta laista jonka vaikutukset ihmisiin oli epätasa-arvoisia, lamauttavia ja passivoivia. Juuri päinvastoin kun työllistämistoimien tulisi olla. Harvaa lakia on vihattu yhtä paljon ja harva laki on ollut niin selkeästi ihmistä kyykyttävä kuin aktiivimalli oli. Loppujen lopuksi kukaan ei edes jäänyt kaipaamaan, eikä edes osannut sanoa miksi ihmeessä tuollainen oli säädetty. Edes aktiivimallin isä ei jäänyt salissa puolustamaan sitä. Edustaja Juha Sipilä käveli pois salista. 

Kyykyttämisen joukkohysteria 

Kirjoitin aikanaan paljon aktiivimallista, koska koko laki oli selkeästi epäonnistunut ja tehty vain leikkaamaan työttömyysturvaa. Laki ei kohdellut työttömiä työnhakijoita oikein, ei palkinnut ja oli epätasa-arvoinen. Löydät täältä yhden vanhan kirjoitukseni aiheesta. Kirjoituksessa on selkeä kymmenen kohdan lista miksi laki ei voi toimia.

Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset puolusti lakia kiihkeästi sen säätämisen aikana, vaikka argumentit sen oikeudenmukaisuutta ja hyödyllisyyttä vastaan oli selkeät. Mietin silloin ja mietin nytkin miten ihmeessä kukaan pystyi valehtelemaan itselleen niin paljon, että uskoi lain toimivuuteen. En voi päätellä mitään muuta kuin, että hallitukseen oli syntynyt joukkohysteria työttömiä ihmisiä vastaan. Päätelmä siitä, että työttömyys on aina ihmisen vika ja hallitus auttaa työtöntä kun hakkaa kepillä. Uskomatonta ajattelua. Aktiivimalli tuhosi monen työttömän motivaation ja uskon yhteiskunnan tukeen sekä arvostukseen.

Kohti parempaa 

Rinteen hallitus teki sen minkä lupasi. Aktiivimallin leikkuri puretaan. Nyt rakennetaan aidosti luottamukseen ja tukeen perustuvaa työllistymisen mallia. Se ei tarkoita sitä etteikö vaatimuksia tulla esittämään tuen myöntämisen perusteeksi, eikä se tarkoita sitä etteikö aktivoivia toimia tarvita. Aktivointi on hyvä mutta työtön tulee kohdata yksilönä ja käydä läpi yksilöllisiä tarpeita päästä työelämään kiinni. 

Olen kirjoittanut ja kirjoitan nyt, että vain hyvin pieni osa suomalaisista haluaa olla työtön. Me olemme kovia tekemään työtä ja työ on aina ollut  suomalaisille keino ilmaista itseään. Niin se on ollut ja niin se tulee olemaan. Haaste on siinä, että työ on muuttunut. Sitä ei välttämättä ole tarjolla omalla alueella ja se vaatii yhä paremman koulutuksen. Palkat ovat myös monella alalla sellaisia, että muuttaminen tai asuminen viikot toisessa kaupungissa ei ole taloudellisesti mahdollisia. Jotta työllisyys nousee on asiaa osattava katsoa työttömän ja työllistävän yrityksen näkökulmasta. Tulee antaa yksilöllistä tukea ja ennen kaikkea saada sotu-uudistus joka mahdollistaa tukien ja työn yhdistämisen yksilöllisellä tavalla.

Riemuitaan tästä askeleesta kohti parempaa  

Tekisi mieleni antaa Sipilän hallitukselle huutia oikein kunnolla. Haukkua, kiroilla ja huutaa, että “mitäs minä sanoin, mitäs sadat tuhannet suomalaiset sanoi”. Mennyt on mennyttä ja vääryys on nyt korjattu. Virheistä opitaan ja toivottavasti toisten yhtä kammottavaa lakia ei suureen saliin tuoda. 

Huutamisen ja vahingonilon sijaan valitaan yhdessä ilo ja tyytyväisyys siitä, että suunta on nyt oikea. Tämän kaiken poliittisen sekamelskan keskellä ollaan tyytyväisiä siitä, että aktiivimalli saadaan yhdessä saatella hautaan. Olkoon tämä uuden luottamuksen rakentamisen alku. Kehityksen joka ei syrji, ei hakkaa kepillä ja on tasa-arvoinen, sekä kannustava.