SDP on kansanliike “jossa on katto korkealla ja seinät leveällä”. Tämä tarkoittaa sitä, että jäseniä on joka lähtöön ja sitä kautta myös luottamustehtävissä ja ehdokkaina. Näin se pitääkin olla koska se on voimavara mille tahansa kansanliikkeelle. Täytyy se silti tunnustaa, että viime aikoina on tullut harmittavan paljon esiin sopimatonta ja rikollista käytöstä SDP aktiivien tai ex-aktiivien osalta. Nämä tietysti näkyvät julkisuudessa ja varsinkin some-hyökkäyksissä. Puolue voi vaikuttaa näihin mutta vain rajallisesti. Katsotaan miten?
Seulaa tarkemmaksi
Todellisuudessa ehdokkaita ei seulota kovin tarkkaan. Ehdokas allekirjoittaa suostumuksen ja vakuutuksen joilla todistetaan käytettävissä olo vain yhden puolueen listoilla. Sen lisäksi useissa tapauksissa allekirjoituksella vahvistetaan mahdolliset tuomiot. Tämä on siis kiinni ehdokkaasta mitä hän kertoo. Näin se pääsääntöisesti menee.
Pitäisikö ehdokkaalle sitten tehdä tarkempi seula ja mahdollisesti turvallisuusselvitys? Se on pohdinnan arvoinen asia. Todellisuudessa suppea, perusmuotoinen tai laaja turvallisuusselvitys ei takaa sitä, että henkilö olisi nuhteeton tai ettei hänellä olisi julkisuuden tai puoleen kannalta negatiivisia asioita menneisyydessä tai nykyhetkessä. Tästähän meillä on jo esimerkkejä paljonkin.
Todellisuudessa ainoa joka tietää nuhteettomuuden on ehdokas itse. Näin se on ja näin se pitääkin olla. Politiikka perustuu luottamukseen ja halusi henkilö tai ei niin menneisyyden haamut tulevat aina näissä tehtävissä kummittelemaan. Tätä asiaa ei saa sotkea siihen, että luottamustehtävään hakeutuvan tulisi olla täysin nuhteeton. Tärkein poliitikolle on mahdollisen rangaistuksen kärsiminen ja avoimuus asian suhteen. Peittely ei tule onnistumaan, eikä se olisi reilua. On toki rikoksia joista tuomittuja minä en hyväksyisi luottamustoimiin vaikka rangaistus olisi asianmukaisesti kärsitty.
Henkilön tekemät rikokset on aina henkilön vastuulla, ei koskaan puolueen. Ihan samaa ei silti voida yleistää henkilön julkiseen kommentointiin ja kannanottoihin. Nehän ovat hyvin harvoin rikoksia vaan henkilö voi syyllistyä luottamustoimessa valehteluun, harhaanjohtamiseen tai huonoihin tapoihin.
Mitä puolue sitten voi tehdä?
Pääsääntö on se, että puolueen ja henkilön välillä tulee olla luottamus. Luottamus rakennetaan yhteisten arvojen kautta ja käyttäytymällä arvokkaasti, sekä muita kunnioittaen. Arvot ja ideologia on puoleen ydin joka jokaisen henkilön tulisi tuntea hyvin jotta voi ryhmässä toimia.
Lähtökohtaisesti oikein toimiva puolue tarjoaa tilaisuuksia osallistua hyvin erityyppisille henkilölle. Tämä myös tarkoittaa sitä, että pettymyksiä joudutaan henkilöiden kohdalla myös kokemaan. Nämä ovat aina harmittavia ja hankalia koska keskustelu hyvin usein liitetään jopa enemmän puolueeseen kuin henkilöön. Usein myös täysin sivulliset kärsivät keskustelusta jossa heitä liitetään rikolliseen toimintaan syyllistyneeseen henkilöön.
Puolue voi erottaa henkilön joka on syyllistynyt rikoksiin tai muuten toiminut epäsopivasti tai sääntöjä vastaan. Kokonaan tai määräajaksi erottaminen ei ole kovin yleistä ja näitä keinoja käytetään vain sellaisissa tapauksissa joissa muuta keinoa ei nähdä.
Muuten puolueella on melko rajallisesti keinoja valvoa ja rangaista yksittäistä jäsentä.
Se luottamus
Enemmän kuin ihan varsinaiset rikolliset alkaa olemaan isompi kysymys miten saadaan luottamushenkilöt käyttäytymään hyvin ja arvokkaasti. Nyt viittaan koko poliittiseen kenttään. Poliittinen henkilö etsii hyvin usein julkisuutta ja on suuri houkutus sortua populistiseen puheeseen. Viha ja vastakkainasettelu on aina enemmän otsikko kuin asia ja sopu. Valitettavasti.
Luottamus on se tärkein keino etsiä kannatusta. Se ei ole nopein mutta se on ainoa oikea politiikan kannalta. Se on myös se mikä on politiikan selkäranka ja sitä tarvitaan luottamustoimessa. Kukaan ei saa mitään yksin aikaan ja kun sinuun luotetaan niin myös tulokset ovat parempia.
Katson kotipesää luottavaisena. Olen itse aina puhunut totta, enkä ole peitellyt menneisyydestäni tai ajatuksistani mitään mikä vaikuttaisi luottamustoimessa työskentelyyn. Puolueen tasolla taas katson, että verrattuna kansanliikkeemme laajuuteen ei ole tapahtunut mitään kovin hämmästyttävää. SDP:n eduskuntaryhmä on kokonaisuudessaan melkoisen nuhteeton ja se on yksi tärkeimmistä asioista. Se, että joku on joskus ollut ehdokkaana esimerkiksi kuntavaaleissa ja syyllistynyt vakaviinkin rikoksiin ei vaikuta millään tavalla SDP:n politiikkaan tai luotettavuuteen. Ainoa missä se näkyy on tarkoituksenhakuinen julkisuus.