Onko Hjallis vai politiikka rikki?

Tiedättekö, minä kyllä ymmärrän Hjallista kun luen hänen perusteluitaan erosta Kokoomuksesta ja vasta perustetusta Liike Nyt -liikkeestä. Sitähän voi loputtomiin miettiä mitä ajatuksia Hjalliksella loppujen lopuksi on taustalla ja päämääränä. Toisaalta voisi ajatella niin, että meidän on pakko pystyä luottamaan siihen mitä meille esitetään. Minä nimittäin en usko, että Hjallis valehtelee tai kertoo edes asioita totuuden vierestä.

Suutele kuolemaa niin opit elämään

Hjallis jakaa taatusti mielipiteitä kansan kesken. Olen varma siitä, että nuorempana miehenä Hjallis on ollut erittäin itsekäs mutta samalla hän ollut hyvin tuottelias sekä rohkea. Hjallis on luonteeltaan markkinaliberaali mutta en usko, että hän loppujen lopuksi on suunnitellut kaikkia asioita ja toimia niin hyvin kuin kaikki ehkä kuvittelee. Markkinaliberalismiin kun kuuluu nopeat liikkeet ja hetkeen tarttuminen, markkinoita kun ei voi ohjata jos ne aidosti vapautetaan.

Samoin uskon, että Hjallis on muuttunut ja kasvanut elämän polkuja tallatessa. Hjallis on saanut sen parhaan opetuksen, me kaikki kuolemme joskus. Kun ihminen kohtaa kuoleman niin silloin ei mieti omistuksia, silloin ei mieti liiketoimia. Silloin miettii läheisiä, lapsia ja onko elämänsä aikana saanut jotain aikaan josta muistetaan ja jolla on ollut oikeasti jotain merkitystä. Se on samaan aikaan pelottava mutta myös vapauttava kokemus.

Uskon siis, että Hjallis tekee ihan aidosti Liike Nyt parissa työtä. Muistetaan kuitenkin, että luonteenomaisesti Hjallis on valmis tarttumaan tilaisuuksiin jos niitä tulee. Mutta uskon kyllä, että Hjallis on pystyttänyt liikkeen juuri siihen mihin sanoo. Ei poliittiseksi puolueeksi vaan kanavaksi jolla kansalaiset voivat ilmaista mitä mieltä he ovat. Minä kannatan tätä ajatusta ja olen itsekin pohtinut ihan samanlaisen kanavan tarpeellisuutta. Uskoisin, että Hjallis tähtää sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien kansalaisten mielipiteiden esille tuomiseen. Ja sitäkin kannatan. Nimittäin kansa ei ole uudistuksen takana. Sen takana ei ole kuin kourallinen poliitikkoja. Joilla on valta päättää ja keinot muuttaa kansanedustajat puolue-edustajiksi.

Onko politiikka rikki?

Laajasti puhutaan siitä, että politiikka on rikki. Päätöksenteko ei toimi ja paljon sen suuntaisia otsikoita. Tästähän on puhuttu jo pitkään, Alex sitä aikanaan käytti laajasti. Onko politiikka rikki? Onko politiikka menettänyt kyvyn tuottaa päätöksiä? Minun mielipiteen mukaan ei ole. Me, ihmiset, olemme muuttuneet. Nykyään ihannoidaan enemmän röyhkeitä menestyjiä ja omaneduntavoittelijoita kuin itsensä peliin laittavia puurtajia jotka ei julkisuudessa näy. Puolueiden polttoaine ovat aikaansa ja osaamistaan peliin laittavat puurtajat. Näkyvät poliitikot ovat sitten usein niitä päälle astujia jotka pettävät paitsi puolueen jäsenet niin myös äänestäjät. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii Sipilä jonka ajama politiikka on hyvin kaukana Keskustan arvoista ja lupauksista.

Ei politiikka ole rikki, me ihmiset olemme rikki.

Politiikan kuuluukin olla hidasta mutta politiikkaan kuuluu  myös uudistaminen. Päätännän tietty hitaus on meidän kaikkien suoja. Se antaa aikaa muutoksille, mielipiteille sekä korjauksille. Mutta emme voi koskaan hyväksyä politiikkaa joka ei uudista ja luo mahdollisuuksia.

Kansalaiset alkaa olemaan luopuneita uskosta politiikkaan ja sen hyötyyn itselle sekä yhteiskunnalle. Se on vaarallinen tie. Se mahdollistaa populistien nousun koska kansalaiset tarttuu mitä hulluimpiin lupauksiin. Tästä hyvä esimerkki on Timo Soini. Se aiheuttaa myös sen, että kansalaiset ei jaksa äänestää ja jos äänestää niin valitsee ehdokkaan koko lailla kuvan perusteella. Ja tämä taas aiheuttaa sen, että itsekkäät päälle tallaajat nousevat valtaan ja käyttävät sitä puolueen aatteen vastaisella tavalla.

Nimittäin puolueille tärkein on arvot ja aate jonka mukaan toimitaan ja joka toimii pohjana päätöksille. Kun esimerkiksi Keskusta, nyt tällä vaalikaudella on astunut niistä Sipilän johtamana sivuun, on se aiheuttanut taantuman yhteiskunnassamme. Toki jokaisessa puolueessa on paljon eri ihmisiä ja ajatuksia. Se on hyvä, politiikka ja puolueessa toimiminen on joka tapauksessa kompromisseja. Minulle Demarit on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto koska mikään muu puolue ei aja tasa-arvoa niin kuin Demarit tekee. Mutta Demareissa on paljon asioita joita muuttaisin. Uskon ja tiedän, että Demarit tulee olemaan puolue joka uudistuu nopeiten ja perinpohjaisesti, säilyttäen tasa-arvon tärkeyden. Mistä tiedän sen? Siitä, että työtä on tehty puolueen sisällä pitkään. Siitä, että Demareilla on loistavia nuorempia poliitikkoja tulossa esille. Vaikka toista väitetään Demarit on valmiita uudistamaan talouden rakenteita, luomaan kaupallisia mahdollisuuksia ja kasvua. Vaikka muuta väitetään niin keinoja on paljon enemmän kuin verojen nosto. Uskon ja luotan.

Onko Liike Nyt muutoksen esinäytös?

Se voi olla. Ainakin liike on saanut ja saa kaiken julkisuuden mitä muutokseen tarvitaan. Kuten jo sanoin niin uskon siihen, että ensimmäinen vaikuttamisen mahdollisuus on sote- ja maakuntauudistus. Jos miljoona Suomalaista todistaa ettei ole sote- ja maakuntauudistuksen kannalla niin tuoko se muutoksen? Peruuttaako hallitus tämän vahingollisen uudistuksen? Niin kauan kuin Sipilä johtaa niin tuskin. Sipilä nimittäin haluaa kantaa Keskustan sankarin viittaa harteillaan. Tulin ja toteutin Keskustan 100-vuotisen unelman. Jälkeen tosin jäi kaaos ja räjähtäneet kustannukset mutta mitä sitten?  Nehän ovat maakuntien ongelma. Hajoita ja hallitse.

Kokoomukseen Liike Nyt -kanavan voima voisi aiheuttaa muutoksen. Kokoomuksella ei ole oikeastaan omaa aatetta tai ideologiaa vaan enemmän mennään aina sen mukaan miten päästään valtaan. Se tavallaan kuuluu markkinaliberaaliin toimintaan, nopeus ja miepiteiden seuraaminen. Tällä hetkellä Orpo puhuu taloudesta vaikka kysyisi tietä vessaan. Sen verran Kokoomuksella on kansalle asiaa ja sen verran Kokoomus kansaa miettii. Työ vapauttaa.

Tällä hetkellä ihmiset ovat  jo kyllästyneitä seuraamaan sote- ja maakuntauudistuksen käänteitä. Mistään tietämättömät ministerit kyllästyttää ja koko ajan nousee asioita joiden edessä vastuuministerit nostelee harteitaan. Liike Nyt -kanava voisi tuoda kansalle esille sen, että naapurikin vastustaa uudistusta. Se voisi herättää meidän taas siihen, että jokainen päätös on ihmisen tekemä. Siihen, että me olemme oikeasti vapaita päättämään meille parhaita asioita. Meidän ei ole pakko kuunnella puhetta jota kukaan ei ymmärrä ja puheenvuoroja jotka ei kerro mitään. Valta on aina loppujen lopuksi kansalla ja kansa antaa sen johdolle. Jos se on annettu sen voi ottaa myös pois.

]]>