Olisiko tärkein saada persut hallitukseen?

Vaalit on tulossa ja puolueet, sekä ehdokkaat käynnistelee kampanjoita äänien saamiseksi. Samalla on käynnistynyt spekuloinnit tulevan hallituksen pohjasta. Puolueiden kannatusta seurataan ja sen pohjalta tehdään johtopäätöksiä ja esitetään mielipiteitä hallituspohjasta sekä eri kokoonpanojen toimivuudesta. Kaikki jotka politiikkaa edes vähän seuraa muistaa, että Sipilän hallitus ei voinut toimia yhdessä Halla-Ahon persujen kanssa koska arvopohjat eivät kohdanneet. Halla-ahon persut olivat Orpon ja Sipilän mukaan rasistinen puolue jonka arvopohja ei kohdannut hallituksen arvojen kanssa. Soinin ympärilleen keräämä takiaispuolue sen sijaan kelpasi. Tämä tietysti oli puppua koska Sipilän hallitus tarvitsi joo joo puolueen joka hyväksyy sote- ja maakuntauudistuksen, sekä työntekijöitä kohtaan suunnitellut heikennykset. Tätä todistaa se, että Sipilä on jokin aika sitten todennut, että ei voi tässä vaiheessa päättää kenen kanssa hallituksessa istutaan.

Yhden asian puolue?  

Yksittäiset ehdokkaat kertovat meille pian monia asioita joita aikovat valituksi tullessaan edistää. Yksittäisten ehdokkaiden näkemykset ja arvopohja on luonnollisesti laajempi kuin puolueen ajama agenda. Yksittäisen puolueen agenda pistää tavallaan kaikkien ehdokkaiden ajatukset yhteen muottiin, ainakin äänestyksessä. Eduskuntaryhmät pyrkivät tottakai aina tekemään yksimielisen päätöksen ja äänestyksen.

Persut on pääasiassa yhden asian puolue ja varsinkin ehdokkaat ovat yhden asian poliitikkoja. Kyllä, maahanmuutto ja pakolaispolitiikka on persujen tärkein ja oikeastaan ainoa vahva agenda. Se näkyy korostetusti nyt kun Oulun ikäviä tapahtumia käytetään politiikan välineenä. Persut käyttävät siekailematta hyväkseen uhrien hätää ja kärsimystä ja nostattavat vihaa pakolaisia vastaan. Samaan junaan on hypännyt myös siniset jotka eivät kamppaile eduskuntapaikoista vaan olemassaolosta. Mutta valitettavasti myös Kokoomuksen piirissä ja Keskustassa näkyy vaalien läheisyys asian käsittelyssä. Sipilän hyväksi täytyy sanoa, että hän on kyllä pysynyt vakaana ja pitänyt jäitä hatussa. Parhaiten tilanteen on hoitanut demarit joilla ei ole oikeastaan syytä vaihtaa linjaa.

Persut hallituksessa

Persut nostavat nyt laineita turvapaikanhakijoiden tekemillä rikoksilla. Persut huutavat Sipilän ja hallituksen eroa sekä muutoksen tarvetta politiikassa. On hyvä muistaa, että turvapaikanhakijoiden suuren määrän aikaan persut oli hallitusvastuussa. Lisäksi persut on laatinut kyseisen ohjelman. Ymmärrän toki, että persut sanovat ettei sitä ole toteutettu oikein ja ehkä näin asia osin onkin. Mikään ei silti muuta sitä, että persut oli hallituksessa ja näin ollen kantavat vastuuta sen ajan tapahtumista. Piste.

Väitän, että persuille Sipilän ja Orpon päätös oli lottovoitto. Jos persut olisi pysynyt hallituksessa olisi heidän pitänyt kantaa koko ajalta vastuu ja kansa olisi huomannut ettei persut voi tilanteille nopeasti mitään. Rajat ei olisi mennyt kiinni eikä muutenkaan nyt kuulutettuja radikaaleja toimia olisi tapahtunut. Persujen kannatus olisi romahtanut ja siniset olisi saanut edes pienen toivon pysyä puoluerekisterissä koska persujen ääniä olisi liikkunut sinisille. Nyt sinisillä ei ole toivona kuin petturi Soini joka mitä todennäköisimmin hakee europarlamenttiin jos ei vaaleja ennen saa riittävän leppoista suojatyöpaikkaa. Soini tuskin jää eduskuntavaaleihin katsomaan katkeraa loppua ja kokemaan nöyryytystä.

Näin se menee. Hallitusvastuussa joutuu ottamaan kaikki asiat, sopimukset sekä säädökset huomioon. Lisäksi toki retoriikka muodostuu maltillisemmaksi. Eipä sillä, persujen puheenjohtajaa Jussi Halla-Ahoa ei voi moittia agendan muuttamisesta. Se on kyllä pysynyt vakaana koko hänen politiikan mukana olon ajan. Mutta emme ole vielä pystyneet näkemään mitä persut oikeasti saisi aikaiseksi jos saisivat vastuuta. Osa ei tätä tilannetta edes halua nähdä tai kokea.

Demarit ja persut hallituksessa

Kaksi mainittua puoluetta ovat melko kaukana toisistaan arvopohjan osalta ja toiminnallisesti. Molempien puolueiden kannattajat heittelevät toisilleen kukkahattuja ja iloisia käsitervehdyksiä.

Hallituspohja luodaan äänestyksessä. Tärkein puolue on pääministeripuolue joka alkaa hallitusneuvottelut ja luomaan seuraavan neljän vuoden vallan jakautumista eri puolueiden kesken. Ei liene salaisuus, että demarit ei kovin mielellään näe persuja hallituksessa, tämän on todennut myös Antti Rinne. Ehkä asia on jopa ymmärrettävä. Mutta toisaalta?

Kuten jo mainitsin jos persut olisi ollut nyt koko ajan hallituksessa niin mitään kovin radikaalia emme olisi nähneet. Oulun tapahtumat ja muut rikokset olisi tapahtunut siitäkin huolimatta. Nyt persut ovat saaneet ja hakeneet polttoainetta tapahtumista ja tämä on jakanut kansaa sekä nostanut ennakkoluuloja. Puolin ja toisin. Nyt myös meitä kantasuomalaisia pelätään ja katsotaan kulmien alta maahanmuuttajien osalta.

Jos persut olisi hallituksessa monet persuja kannattavat huomaisivat ettei mitään suurta muutosta saada nopeasti aikaiseksi. Se toisi koko puoluekenttää ja ennen kaikkea kansaa taas lähemmäksi toisiaan koska vastakkainasettelua ei voitaisi käyttää politiikan välineenä hallitusvastuun takia. Sen takia yksi tärkein asia olisi se, että persut olisi hallituksessa eikä oppositiossa jatkamassa kansan rikki repimistä.