Vielä ei ole aika julkiselle koronaexit keskustelulle

Me kaikki olemme väsyneitä vuoden kestävästä rypistyksestä koronarajoituksien kanssa. Nekin kansalaiset joita ei ole koskettanut työttömyys tai tauti ovat kokeneet painetta, vaikka sitä ei itse vielä tuntisi. Minun sympatiat ja ajatukset ovat niiden ihmisten luona joita sairaus tai taloudellinen ahdinko on kohdannut. Koronakriisiä tullaan korjaamaan vähintään kahden seuraavan hallituksen ajan. Niin paljon tästä tulee aiheutumaan taloudellista ja terveydellistä haittaa. Esimerkiksi hoitovelka ja mielenterveysongelmat tulevat vasta nousemaan näkyviin kriisin loputtua. 

Suomi on pärjännyt kokonaislukuja ja tilannetta katsoen todella hyvin tähän mennessä. Miksi näin on tapahtunut niin sitä varmasti voidaan analysoida myöhemmin tarkemmin ja vielä ei ole sen aika koska kriisi on kesken. Nyt ei saa antaa liian positiivista kuvaa tilanteesta. Kesä meillä tulee varmasti olemaan rauhallinen ja kaikki saavat hengähtää, istua terassilla ja tavata tuttuja. Silti tulee pitää mielessä, että Espanjan taudissa neljäs aalto oli Suomelle se tuhoisin ja silloin virus oli muuntautunut leviämään yhä nuoremmissa ja myös tauti puhkesi yhä nuoremmissa. 

Oppositio on lupauksista huolimatta julkisuudessa tehnyt populistista politiikkaa kriisin varjolla. Ensin oli maskigate, siitä selvittiin ja Suomessa on hyvin maskeja vaikean alun jälkeen. Sitten saapui rokotusgate. Tällä hetkellä Suomi on yksi parhaiten rokottanut maa. 

Nyt tulee Exitgate. Nyt huudetaan kriisin keskellä kitapurjeet lepattaen, että hallituksen tulisi tietää mikä on tautitilanne kesäkuussa, heinäkuussa ja kaikki kuukaudet siitä eteenpäin. Ei, hallitus ei tiedä, eikä tiedä THL. Jos tässä kriisin keskellä jokin on häirinnyt Suomalaisia niin se on sekavan oloinen viestintä. Erilaista viestiä tulee sieltä täältä ja on vaikea hahmottaa tilannetta. Siitä iso osa johtuu politiikasta. Ihan puhtaasti puoluepolitiikasta. Milloin ravintolat on pitänyt laittaa kiinni ja sitten vähän ajan päästä niiden olisi pitänyt saada olla auki 24h.

Luonnollisesti ministeriöt ja alueet tekevät jatkuvasti suunnitelmia siitä miten tilanne avataan ja missä kohtaa. Se on sanomatta selvää mutta niin kauan kuin suosituksia ja rajoituksia ei voida purkaa on täysin turhaa antaa muuta viestiä. 

Nyt jos koska toivon, että oppositio ja oikeistopopulistit lopettaa puoluepolitiikan tekemisen. Kansalaiset on väsyneitä. Ja jos nyt aletaan kesken rajoitusten puhumaan vahvasti exitistä niin se on väärä signaali kansalle. Nyt pitää vielä jaksaa. Rokotukset edistyvät. Espanjantaudin aikaan ei ollut rokotuksia joten neljäs aalto voi jäädä tulematta. Tai sitten virus muuntautuu ja lähtee jopa rokotusten alta pois ja yhteiskuntamme sulkeutuu täysin pitkäksi aikaa. Kaikki ikävät skenaariot pystytään välttämään tai lieventämään siedettäviksi jaksamalla niiden suositusten kanssa jotka on ollut koko ajan voimassa. Pidä etäisyyttä, pese kätesi, pidä maskia liikkuessasi kaupassa ja vastaavissa paikoissa, ota rokotus ja tarkkaile oloasi. Jos olosi tuntuu yhtään kipeältä niin omaehtoinen karanteeni ja testeihin. Pidä huolta itsestäsi. Syö, juo ja liiku. Pidä huolta läheisistä ja soittele heille. Seuraa viranomaisten suosituksia ja toimi niiden mukaan. Yhdessä tästä selvitään, ei millään muulla tavalla.