Vastakkainasettelun aika ei ole ohi

Kuka muistaa vielä Presidentti Sauli Niinistön kampanjan “vastakkainasettelun aika on ohi”. Elimme silloin vuotta 2006 ja Sauli Niinistö kävi kampanjaa viestillä ja arvoilla jotka eivät ole vanhentuneet. Huolimatta Sauli Niinistön kampanjan onnistumisesta ja hänen arvokkaasta työstään Suomen puolesta vastakkainasettelu on lisääntynyt ja luonut negatiivista ilmapiiriä.

Puolesta ja vastaan

Turvapaikanhakijoihin liittyvä keskustelu oli kuin bensaa liekkeihin. Ennen niin tahdikkaat Suomalaiset omaksuivat äärioikeiston ja vasemmiston fraaseja sekä keinoja. Keskusteluissa käytetään sellaista kieltä ja ilmaisuja joita en olisi voinut uskoa todeksi vielä jokunen vuosi sitten. En halua tässä kirjoituksessa ottaa kantaa turvapaikanhakijoihin ilmiönä mutta haluan todeta, että sen synnyttämä keskustelu sairastutti meidät. On uskomatonta lukea keskusteluita joissa toivotaan avoimesti toisten kuolemaa monin eri tavoin. Keskusteluita joissa käytetään omia kasvoja ja joiden käyminen on vaatinut aikaa. Harva näistä henkilöistä panisi toimeen mitään puheistaan mutta kun tarpeeksi altistumme tietynlaiselle puheelle sekä asenteille siitä tulee meille uusi normi. Suomalaiset on tolkun ihmisiä ja meillä on edelleen arvot kohdallaan. Pidetään yhdessä kuitenkin huolta siitä, ettemme yleisen keskustelun sairastuttamana katso pois tai hiljaa hyväksy.

“Politiikka on rikki”

Näin kampanjoi Alexander Stubb ja samalla teemalla jatkoi Timo Soini. Ei politiikka voi mennä rikki tai olla epäkunnossa koska politiikka olemme me, ihmiset. Politiikka on valtava arvo ja siellä toimiminen on suurimpia luottamuksen osoituksia joita yksittäinen henkilö tai ryhmä voi saada. Jos politiikka on rikki se siis tarkoittaa, että me ihmiset emme osaa toimia yhdessä eikä vastakkainasettelun aika ole todellakaan ohi. Poliitikkojen käymä keskustelu on ajoittain samantyyppistä kuin äärioikeiston ja vasemmiston keskustelu turvapaikanhakijoista. Tosin sitä käydään sivistyssanoilla ja kätketyillä uhkauksilla. Yhtä kansalaisten suurinta luottamusta käyttäviltä henkilöiltä tulisi keskustelusta löytyä rauhallisuutta, yhteistyöhalukkuutta, kuuntelua sekä ymmärrystä. Nyt sitä on välillä vaikea löytää.

Ongelma näkyy yleensä peilistä

Tämä kaupunki, maa ja maailma on sellainen miksi me yhdessä sen haluamme luoda. Ei ole olemassa mitään mitä emme voisi tehdä jos se niin sovitaan. Ja jos kerran olemme menettäneet yhteyden niin korjataan se.  Korjataan se avoimella keskustelulla, tiedolla, toisen kuuntelulla ja pitämällä muista huolta. Lopetetaan vastakkainasettelu ja opitaan kuuntelemaan toisia. Rakennetaan yhdessä sellainen politiikka jossa on sijaa keskustelulle, ajatuksille ja yhteisille tavoitteille. Opitaan myös olemaan väärässä sekä oppimaan uutta toisilta myös puoluerajojen yli.

]]>