Vappupuhe 2019

Juhlakansa, ystävät

Suomalaiset on kovia tekemään työtä. Me olemme siitä ylpeitä. Samoin olemme ylpeitä siitä, että meihin voi luottaa ja emme jätä kaveria. Kun kuuntelen isäni ja äitini asennetta työtä ja Suomea kohtaa tunnen ylpeyttä. Kun muistelen isovanhempieni puheita heidän vaiheistaan sodan jälkeisen Suomen rakentamisesta tunnen ylpeyttä ja kiitollisuutta.

Voisinpa saada joskus tehtyä yhtä hyviä tekoja. Voisinpa olla yhtä tarpeellinen.

Kiitos, äidit ja isät

Hyvät ystävät

Suomi eli kovia kovia aikoja mutta siitä selvittiin yhdessä, talkoilla ja toisia tukemalla. Vaikka itsepäisiä ollaankin. Aika ja ihmiset korosti yhteisöllisyyttä. Se ei aina ollut sopuisaa, eikä sitä aina haluttu mutta se oli kaikkien etu. Se oli jotain yhteistä. Se oli Suomalaista.

Keskellä kehitystä Suomi panosti valtavasti kansalaisten koulutukseen ja sivistykseen. Se kannatti. Suomi nousi työllä ja osaamisella sivistysvaltioksi. Suomi näytti suuntaa maailmalle miten pieni maa voi tehdä sen mistä monet unelmoivat. Tänä päivänäkin.  

Suomi ei noussut ainoastaan taloudessa ja kansalaisten hyvinvoinnissa. Me nousimme myös tasa-arvon ja demokratian maaksi. Se ei tapahtunut vahingossa, eikä sattumalta. Sen rakentajia on täällä tänäänkin paljon. Lukuisia hyviä miehiä ja naisia jotka ovat pitäneet huolta, että työnteon mahdollisuudet ovat kaikille hyvät ja, että työtä on.

Hyvät toverit

Tämä maa on rakennettu sopimalla. Ottamalla toiset huomioon. Tekemällä työtä jolla elää ja joka tuottaa tulosta. Yhdessä, ei yksin. Kiitos teille.

Hyvä juhlakansa

Tämä aika korostaa yksilöä. Tämä aika nostaa voittajia ylös. Se ei ole väärin mutta on väärin uskoa, että yksin voimme olla enemmän. Vain yhdessä olemme enemmän. Olemmeko unohtaneet sen miten voimakkaita olemme yhdessä ja miten paljon saamme aikaiseksi yhdessä. Ongelma tulee kun yhteiskuntaa muutetaan palvelemaan yhä enemmän voimakkaita ja onnistuneita yksilöitä, eikä luomaan yhteisöllisyyttä. Meidän tulee ihailla Suomea suurena ryhmänä, joukkona, kansana.

Meidän tulee edelleen pitää kaikista huolta. Vaikka me olemme hyvin voiva maa meillä kaikilla ei ole asiat hyvin. Meidän tulee yhä työskennellä kaiken sen eteen mitä olemme jo kerran saavuttaneet. Meidän tulee pitää huolta heikoista ja mahdollistaa turvallinen elämä kaikille. Kaikista huolta pitäminen ei ole heikkoutta vaan vahvuutta. Jokainen yksilö rakentaa yhteiskuntaamme omin tavoin, jokainen on arvokas. Siihen pitää vain saada tilaisuus.

Hyvät ystävät

Meidän aikaa uhkaa ajattelun puute. Meidän aikaa uhkaa kansan jakaminen mielipiteissä ja kyvyttömyydessä keskustella ja kohdata. Jakautunut kansa on heikko ja hyväksikäytettävissä. Ja se, hyvät ystävät on populismin tavoite. Jakaa kansaa ja saada valta. Populismin tavoite ei ole antaa vastauksia tai johtaa. Ei lähdetä mestarien mukaan koska se on halpa huijaus.

Mennyt hallituskausi herätti paljon keskusteluita. Mennyt hallitus ei johtanut kansaa vaan asioita ja eturyhmiä. Suomi ei ole yritys, Suomi on maa ja tällä asuu Suomalaiset. Meitä ei voi erottaa eikä meille voi kääntää selkäänsä, ei yhdellekään. Suomen poliittisen johdon merkitys ei ole johtaa vain asioita vaan johtaa myös luottamusta. Jos emme luota toisiimme ajaudumme kaaokseen.

Ystävä, Kuuntele, ajattele ja keskustele.

Sitä me tarvitsemme nyt lisää. Me tarvitsemme hyviä ja avoimia keskusteluita niiden kanssa joista emme pidä. Niiden kanssa joista otsikot ja valheellisesti luotu viha on meistä erottanut.

Emme ole kovin erilaisia. Meidän eri ominaisuudet ja taidot yhdistävät meitä, eivät erota.

Me olemme menossa kohti aikaa jossa mahdollisuudet vain lisääntyvät. Euroopan unionin myötä meidän kotimarkkina on laajempi kuin koskaan. Meidän tulee vain osata sitä mahdollisuutta käyttää, yhdessä. Meidän tulee olla Suomalaisia Euroopassa ja näyttää mallia. Laajempi yhtenäisyys on paras mahdollisuus korjata ongelmia ja rakentaa yhä parempaa maailmaa. Tämä koskee niin tasa-arvoa, ympäristöä, turvallisuutta kuin liiketoimintaakin.

Meidän täytyy edelleen jatkuvasti työskennelle demokratian ja tasa-arvon edestä. Ne ei ole tapahtunut vahingossa, eikä se pysy jos sitä ei pidetä.

Emme saa unohtaa sitä, että demokratia nostaa myös tuottavuuden ja luo edellytykset yrittämiselle. Demokratia luo mahdollisuudet perustaa perhe ja kasvattaa lapsia. Demokratia antaa meille oikeuden puhua ja olla jotain mieltä. Demokratia on kehitys. Demokratia ei ole täydellinen mutta se on paras mitä meillä on. Jos emme kunnioita ja sitä ja anna sille arvoa sitä ei ole. Me olemme demokratia.

Olemme edelleen upea maa, olemme edelleen hyvinvointivaltio ja edelleen näytämme maailmalle esimerkkiä. Emme ole hukanneet meille jätettyä perintöä. Olette kaikki upeita ja täydennätte Suomea, meitä.

Kiitos kaikille ja upeaa vappua, sekä kevättä.