Mitä väliä miksi ilmasto lämpenee ja ympäristö tuhoutuu

Ilmasto- ja ympäristö kysymykset on noussut nyt koko kansan huulille ja ajatuksiin. Hyvä niin, koska jo kymmeniä vuosia tutkijat ovat varoitelleet tästä vaarasta ja esittäneet jopa kovin johdonmukaisia ratkaisuja. Tähän asti hyvä mutta mihin keskustelu on kääntynyt? Jukopliut, me keskustellaan siitä lämpeneekö ilmasto ihan oikeasti ja kenen toimesta. Me keskustellaan siitä, että kenen vika ilmaston lämpeneminen on ja onko vaikutusta jos me pienessä Suomessa tehdään jotain. Me keskustellaan siitä, että pitääkö nyt sitten rajoittaa makkaran syömistä ja saunassa käymistä. Herra isä….O tempora O mores.

Ongelmia on tulossa, ratkaistaan yhdessä vai kellutaan yhdessä?

Tämä aika on merkillinen. Kun kohtaamme suuren koko ihmiskuntaa uhkaavan ongelman niin osa meistä tekee siitä poliittisen kysymyksen ja alkaa vastustamaan päivänselvää tietoa.  

Meille on tullut takaisin jopa keskustelu siitä onko maapallo pyöreä vai litteä. Meidän ilmasto lämpenee, se on fakta. Se tulee aiheuttamaan ennen kokemattomia myrskyjä, kuivuutta, nälänhätää, tuhoa ja kuolemaa. Lisäksi se tulee aiheuttamaan massamuuttoa jossa tämän hetken pakolaisuuden määrä on vain prosentteja ellei promilleja. Minulle on aivan sama kuinka paljon siitä on ihmisen aiheuttamaa ja kuinka paljon normaalia ilmaston vaihtelua. Minulle merkitsee se, että meillä on ihmiskuntaa uhkaava ongelma ja se on pakko hoitaa pois. Tai tuhansien vuosien päästä meidän luita kaivellaan maasta kuin me kaivetaan nyt dinosaurusten luita. Meillä on vain se ero, että meillä on teknologiaa ja kyky varautua uhkiin. Meidän ei ole pakko kohdata sukupuuttoa, jos vain pystymme toimimaan yhdessä. Me voimme tehdä sen mikä meidän tehtävissä on ja voimme silti hyväksyä sen, että ilmaston pitkäaikaisille muutoksille emme voi mitään.

Faktat on faktoja ja mestarit on mestareita

Me olemme ihmiskuntana ponnistellut tutkimuksen ja tieteen edistämisessä valtavasti. Olemme ratkaisseet pienen osan meitä ympäröivästä arvoituksesta mutta suurimmat löydöt on vasta edessä. Pahin uhka edistykselle on ihminen eli me itse. Tässä ajassa me kieltäydymme uskomasta tutkittua tietoa. Me viittaamme kintaalla tutkijoille, jotka miltei polvillaan rukoilevat meitä näkemään saman kuin he. Me kumoamme tutkijoiden työn pseudotutkimuksilla, joiden pohjalla on vain katkeria mielipiteitä. Milloin me lopetimme ymmärtämästä mitä tiede on ja miten tulos muodostuu? Milloin me aloimme vastustamaan rokotuksia ja valitsemaan terveyden sijaan tautien leviämisen riskin?

Vielä kerran, ilmasto lämpenee ja meitä uhkaa monet eri ympäristötuhot. Piste. Ei ole mitään väliä miksi, vaan se nyt tekee niin. Suuri osa johtuu meistä mutta ei kiistellä siitä vaan puhutaan siitä miten asia voidaan ratkaista. Kyllä sinä ja minä saadaan vielä mussuttaa makkaraa ja istua puulämmitteisessä saunassa vaikka loppuelämä. Ei hätää. Mutta ajattele seuraavia sukupolvia. Ei ehkä vielä sinun lapsia vaan heidän lapsiaan. Ei ne todelliset ongelmat ole sen kauempana. Kaksi sukupolvea, siinä ajassa Suomi nostettiin hyvinvointivaltioksi ja siinä ajassa voidaan saada aiheutettua ennen näkemätön tuho. Haluatko kiistellä siitä onko se totta, kenen vika se on vai kenties auttaa lapsen lapsiasi? Ja nyt jos mietit mielessäsi, että “tuskin vielä koskettaa minun lapsenlapsia” niin häpeä.

Mitä meidän tulee sitten tehdä?

Ensimmäinen asia on, että ei panikoida. Se johtaa aina huonoimpiin ratkaisuihin. Toinen asia on, että aletaan kuuntelemaan tiedeyhteisöä ja ratkaisemaan ongelmia yhdessä ja johdonmukaisesti. Ja vielä kerran, ihminen ei pysty kaikkeen mutta olisi tyhmää jättää tekemättä se mitä voidaan. Kolmanneksi, meidän on pakko alkaa tekemään melko kunnianhimoisia poliittisia päätöksiä monista asioista. Meidän tulee vähentäen lopettaa fossiilisten raaka-aineiden käyttö, kaikessa. Meidän tulee innovoida tuhansia uusia keksintöjä korvaamaan fossiiliset raaka-aineet. Neljänneksi, meidän tulee vähentää ympäristön rasitusta kaikessa ja vähentää kulutusta. Viidenneksi, ja miltei tärkein. Meidän tulee toimia yhdessä ja lopettaa ihmiskunnan kohtalon olevan vipuvarsi poliittiseen valtaan.

Asutaanko sen jälkeen maaakuopissa?

Se vapaus sinulla on nytkin. Meille halutaan uskotella, että jos alamme ratkaisemaan ongelmaa niin me ja meidän yhteiskunta taantuu kivikaudelle. Se on lihava paksu valhe. Kyse ei ole siitä, että muutos tapahtuu tänä vuonna vaan muutos vie aikaa. Kun yhdessä päätämme suunnan ja meillä on siihen motivaatio niin me saamme elämänlaatua samalla nostettua. Miten, saatat kysyä? Yhteisten ongelmien ratkaisu on aina yhdistävä tekijä. Toiseksi, poliittisesti tehdyt päätökset eri siirtymävaiheen kohdista kiihdyttää tutkimusta ja tuotekehitystä. Se avaa täysin uusia liiketoiminnan alueita ja tapoja. Ja jos olet isänmaallinen niin nyt tarkkana, Suomi tulee siitä hyötymään ja paljon.

En minä kun ei muutkaan

Ja juuri sen takia EU. Euroopan unioni vastaa noin 20% maailmantaloudesta. Yhdessä me olemme voima joka voi näyttää muutoksen ja ottaa vastuun mutta myös hyödyn kansalaisten olojen kehityksestä, sekä liiketoiminnan kasvusta. Siten mietit makkaraa suussasi, johon sinapin suloinen maku tuo juuri sen janon mitä tarvitaan yhden oluen juomiseen. Mietit, että viedäänkö nyt makkara suusta. Ei viedä, sinä päätät mitä sinä syöt. Mutta tärkein on se, että alat ajattelemaan. Tutki, ota selvää, keskustele, äläkä lähde mestareiden mukaan. He eivät ole kiinnostunut sinusta tai sinun lapsista tai lapsenlapsista vaan vallasta.