Terrorismilla ja oikeistopopulismilla on sama tavoite

Ensimmäiset kolme perhettä Al-holista on saapunut Suomeen Turkin kautta josta Suomi avusti heitä normaalin konsulipalvelulain  merkeissä. Tämä siis tarkoittaa sitä, että mitään operaatiota perheiden hakemiseksi ei ole ollut vaan perheet ja heidän läheiset ovat itse olleet aktiivisia turvaan pääsemiseksi. Epäilemättä tästä tulee alkuviikon suurimpia uutisia koska koko kysymys on ollut vahvasti poliittinen ja sitä se tulee olemaan jatkossa. Oikeistopopulistit tulevat tästä tekemään suuren kysymyksen ja mahdollisimman suuren uhan Suomalaisille ja Suomalaiselle elämäntavalle. Tulemme kuulemaan siitä miten vanhukset jätetään lattialle, tulemme kuulemaan leipäjonoista ja siitä miten lapset on aivopesty itsemurhapommittajiksi. Kaikki tämä on poliittista. 

Sota ei tunne läheisiä 

Naiset ja heidän lapsensa on kiistämättä ollut järjestössä joka on tehnyt hirvittäviä rikoksia ja tekee edelleen. Me emme tiedä mitä he ovat tehneet ja ovatko he itse uhreja. Perheet ovat supon tarkkailussa ja epäilemättä heihin kohdistetaan tutkimuksia ajastaan terroristijärjestön osana. 

Se mikä tästä keskustelusta helposti unohtuu on järki ja kokonaistilanne. Tilanne ei ole toiminnassa tai alueilla ollut selkeää tai suoraviivaista. Vaikka sotaa on käyty niin se ei ole sen kaltaista sotaa millaiseksi suurin osa sodan mieltää. Sodan motiivi ja keinot ovat olleet kadoksissa ja lopuksi sitä käydään pelon ja selviytymisen takia. Terrorismiin ja uskonnon varjolla ihmisten hyväksikäyttöön liittyy aina raha ja valta. Kaikkien järjestöjen takana on tahoja jotka hyötyvät toiminnasta muutenkin kuin ideologisella tasolla. Sen ovat monet tälle tielle lähteneet saaneet huomata ja pettyneet karvaasti.

Terrorismia ei voiteta aseilla 

Terrorismia on ollut pitkään ja sitä tulee olemaan niin kauan kuin pystymme puuttumaan juurisyihin. Jos emme sitä uskalla tehdä terrorismi jatkuu loputtomiin. Tämä ei tarkoita sitä, ettei terrorismia tule vastustaa myös voimakeinoin. Totta kai tulee ja kovimmalla mahdollisella tavalla silloin siihen tarve on. Terrorismi on myös riski, jota tulee koko ajan tarkkailla ja pysytellä kaksi askelta edellä. Lisäksi terrorismiin osallistumisesta tulee asettaa ankarimmat rangaistukset ilman asteikkoa. 

Yksittäisiä terrorismitekoja ilmenee aina täysin ilman aivopesua, pakottamista tai taustaorganisaatiota. Ne johtuvat lähinnä mielenterveydellisistä ja ideologisista syistä tai pikemminkin ongelmista. Jotta terrorismi saavuttaa laajamittaiset teot ja toiminnan tulee sillä olla myös valtava rahoitus ja tuki. Todellisia terroristeja ovat siis ne jotka toimintaa ovat rahoittaneet ja tukeneet. 

Nyt palaavat perheet on mahdollisuus 

Luonnollisesti perheiden toiminta tulee tutkia ja jos havaitaan rikoksia ne tulee saattaa oikeuteen ja tuomiolle. Mutta se tulee tehdä lakien ja asetusten mukaan oppien näiden naisten ja lasten tarinasta. 

Läpi historian naisia ja miehiä ja haksahtanut mukaan uskonnollisten ja eri aatteiden alla toimiviin järjestöihin. Niin tapahtuu tänäänkin ja joka päivä. Useiden haastatteluiden mukaan naiset ovat rakastuneet ja halunneet elää Islamin mukaan. Nämä ovat olleet hyvin vahvoja vaikutteita lähtemiselle ja lisän on tehnyt osattomuus tai näköalattomuus jota ainakin osa on kokenut. Jos haluat ymmärtää kuinka vahva motivaatio uskonto voi olla niin käy uskontojen uhrien sivuilla lukemassa, mutta muista ettei uskonto ole paha vaan ihminen. Jotta voimme välttää tätä jatkossa hyväksikäyttöä tulee meidän avata näiden naisten ja perheiden kokemukset. Meidän tulee kuunnella heitä ja pyrkiä ymmärtämään miten nämä vältetään jatkossa. Meidän tulee kertoa ja puhua siitä. 

Viittasin alussa siihen, että oikeistopopulismilla on sama tavoite kuin terrorismilla ja näin on. Perheiden paluuta tullaan käyttämään laajasti julistamaan viestiä siitä, että kaikki Islaminuskoiset ovat terroristeja. Levitetään pelkoa siitä, että perheet ovat valtava uhka Suomelle ja tekstit huutaa itsemurhapommituksia ja raiskauksia. Loppujen lopuksi oikeistopopulismilla ja terrorismilla on täysin sama tavoite. Levittää pelkoa ja saada ihmiset hallintaan. Mitä voimakkaammin oikeistopopulismi onnistuu vihan ja pelon levittämisessä sitä enemmän terrorismi saa voimaa vastakkainasettelusta.  Suomessa ja maailmalla on viranomaiset, sekä armeija joilla on myös voimankäyttöoikeus. Se on sivistyneen yhteiskunnan keino puolustautua uhilta ja vastata hyökkäyksiin. 

Näytetään terroristeille ja oikeistopopulisteille ettemme alistu pelkoon emmekä hyväksikäytettäväksi. Tutkitaan asia ja käydään siitä yhteiskunnallista keskustelua. Tuomitaan jos on tuomittavaa ja kuunnellaan, sekä annetaan anteeksi jos annettavaa on. Vain näin toimimalla voimme lopettaa terrorismin, koska ilman hyväksikäytettäviä ihmisiä terrorismi loppuu. Kuuntele, ajattele ja keskustele.