Pääministeri Sanna Marin ja poliittisen teatterin loppu

Julkisuudessa nähtiin harvinaista ja erittäin tervetullutta suorapuheisuutta kun pääministeri Sanna Marin totesi, että oppositiopolitiikkaa tehdään valheellisilla väittämillä. Väittämät kohdistuivat pääasiassa valtioneuvoston tapaan jakaa tietoa ja käydä parlamentaarista keskustelua. Moni tarttui termiin “valheellisilla väittämillä” koska yleisesti ottaen valehtelusta  syyttäminen ei ole kuulunut eduskunnan retoriikkaan. Itse tervehdin pääministeri Sanna Marinin lausuntoa ilolla ja se voi olla jopa poliittisen teatterin loppu. 

Lopetetaan ymmärtäminen 

Jos kansanedustaja antaa rasistisen lausunnon tai tekee tyhmyyksiä niin hän on rasisti tai tyhmä. Ei sitä tarvitse selitellä paremmaksi vaan päinvastoin keskustella juuri aiheesta, eikä yrittää ymmärtää tai selittää asiaa. Kaikilla vaaleilla valituilla tulisi olla normaalia suurempi velvollisuus vastuulliseen esiintymiseen ja kannanottojen laatuun. 

Sama koskee sitä jos kansanedustaja syyttää valtioneuvostoa jostain mihin valtioneuvosto ei ole syyllistynyt, kuten tässä tapauksessa tilanne on. Politiikkaa ei voi, eikä saa tehdä tietämättömyydellä, kuten tässä tapauksessa tehtiin. Petteri Orpo, varsinkin, on kokenut poliitikko ja tietää kyllä mistä tietoa saa jos sitä tarvitsee. Silti Petteri Orpo päätti nostaa itsensä asiaa tärkeämmäksi olemalla tietämätön ja syyttämällä valtioneuvostoa. 

Poliittisen teatterin loppu 

Petteri Orpo hämmästyi Sanna Marinin suorapuheisuudesta ja siitä uhasta, että poliittisen teatterin aika on loppu. Petteri Orpo hämmästyi siitä, että Sanna Marin nosti kansanedustajat vastuulliseksi puheistaan ja vastuulliseksi hankkia tietoa eli toteuttaa vastuutaan. Nimittäin tietämättömyys ja ymmärtämättömyys on ollut yksi politiikan suurimmista aseista mutta myös uhista meille kaikille. Populismin noustessa tuli hyväksyttäväksi se, että vaaleilla valittu edustaja ei ole velvollinen tekemään työtä ymmärryksensä tai asian tutkimisen eteen.

Jos kansanedustaja tekee tämän kaltaisen päivityksen Facebookiin niin onko hän rasisti vai pitääkö häntä jotenkin ymmärtää?