Syyrian ja Turkin tilanteessa tärkeintä on pakolaisten auttaminen

Turkin riski EUlle pakolaisten suhteen alkaa eskaloitumaan yhä vahvemmin. Ensin saimme lukea “nimettömän virkamiehen” lausunnon ettei Turkki enää estä pakolaisten liikkumista Kreikan rajalla. Tästä todisteena saimme nähtäväksi myös valokuvia ja videota. Noin päivä sen jälkeen Turkki lisäsi painetta ja Erdogan vahvisti, että Turkki ei estä pakolaisten liikettä rajalle. Ei sinänsä yllätys koska Erdogan on koko ajan käyttänyt pakolaisia törkeästi ja epäinhimillisesti politiikan välineenä. Erdogan pelaa kovaa ja epäinhimillistä peliä ja pakottaa EU:n valitsemaan maksamisen, pakolaiskriisin ja epäinhimillisyyden välillä. Hyvää ratkaisua tilanteeseen ei ole, varsinkin kun Syyrian sota jatkuu. 

Pakolaiset ei ole syyllisiä 

Syyriassa on sota ja valtavaan pakolaismäärään syy on se, että ihmiset pakenevat sotaa ja epäinhimillisiä oloja. Pakolaiset ovat siis ainoita syyttömiä koko tilanteeseen vaikka pahiten kärsivätkin. Epäilemättä pakolaisjoukoissa on mukana rikollisia, entisiä sotilaita ja sellaisia henkilöitä jotka ei ole oikeutettu turvapaikkaan. Tämä lienee kaikille selvää, eikä sitä kannata kierrellä tai kaarrella. Samaan aikaan on hyvä muistaa, että suurin osa on silti sellaisia jotka ovat oikeutettuja turvapaikkaan ja ainoastaan hakevat suojaa. 

Pakolaisuuden yleisin syy on sota tai elinolosuhteet. Kun tätäkin kriisiä käsitellään on se syytä pitää mielessä. Meinaa oksennus tulla kurkkuun kun luen keskustelupalstoja joissa pakolaiset leimataan raiskaajiksi, ihmissaastaksi ja vaikka miksi. Syyriassa käydään sotaa ja ihmiset pakenee. Syyrian sota ja tämän päivän sodat ei ole sellaisia joiksi niitä täällä yleisesti luullaan ja millaisia ovat olleet Suomen käymät sodat. Syyrian sodassa on monia osapuolia ja useita agendoja joten yhtenäistä rintamaa tai puolustuslinjaa ei ole. Ennen tapahtumia on maa on jo hajotettu henkisesti. 

Mitä pitäisi tehdä? 

Ensimmäinen ja tärkein asia olisi saada sota loppumaan. Mutta samaan aikaan tulee huolehtia pakolaisten kunnosta ja mahdollisuudesta olla pois välittömästä hengenvaarasta. Jos haluamme joskus saada ihmiset oikeasti ajattelemaan sotia vastaan, meidän tulee nostaa edelleen pakolaisten ja viattomien uhrien roolia sodissa. Pakolaiset tulisi olla tärkein asia josta koko globaali yhteisö pitää huolta. Kuten Suomi sai valtavasti tukia heti sodan jälkeen kun olimme kehitysmaa statuksella. 

Eli on ratkaisu mitä tahansa niin pakolaisten parhaaksi se tulee tehdä. Tietämättä kaikkia yksityiskohtia on vaikea ottaa ehdotonta kantaa mitä tulisi tehdä. Niillä tiedoilla mitä minulla nyt on niin uskoisin, että kaikista paras olisi jos Turkin kanssa saadaan neuvoteltua. Se vaatii varmasti valtavasti resurssien ohjaamista Turkille mutta jos se käytetään pakolaisiin, eikä sotaan niin se olisi perusteltu. Syyrian sota ei ole sekään ikuinen vaikka sitä on nyt kestänyt ja satojen tuhansien tai miljoonien pakolaisten siirtäminen Eurooppaan on niin kallis operaatio, että Turkin kiristys pitää katsoa jos mahdollista. Toinen ja ehkä halvempi vaihtoehto olisi siirtää pakolaiset hyvin järjestetyille leireille Kreikkaan jossa sodan loppua voitaisiin odotella. Ei ongelmaton vaihtoehto tämäkään. Hyviä vaihtoehtoja ei ole. 

Syyllinen on sota

Te vähä-älyiset netissä huutelevat fasistit pitäkää tämä mielessä. Pakolaiset ei ole syyllisiä. Nämä tilanteet aiheuttaa sota. Kuuntelitko, lue vielä. Tilanteen aiheuttaa sota. Jos siis haluat vastustaa pakolaisia niin vastusta sotaa. Ole kerrankin ajatteleva ihminen ja mieti mitä teet. Älä seuraa vaan ajattele ja toimi.