Mikä siinä hallituksen kannassa Kreikan rajaan on niin vaikeaa?

Olen tässä hämmästellyt miksi perussuomalaisten, kokoomuksen ja KDn on niin käsittämättömän vaikea ymmärtää hallituksen kantaa Kreikan rajan tilanteeseen. Kyselytunti oli täynnä pateettista ja teatterellista inttämistä siitä mikä on hallituksen kanta. Kaikki toki ymmärtää, että tässä on kyseessä oppositiopolitiikka ja kova hätä saada lietsottua paniikkia kun pakolaisaaltoa ei tulekaan. 

Mikä on tilanne? 

Turkki käyttää pakolaisia politiikan välineenä ja kiristää EU:ta pakolaisten avulla. Turkki on toimittanut pakolaisia Kreikan rajalle sanoen, että nyt on rajat auki Eurooppaan. Rajalle tulleissa pakolaisissa ei ole juurikaan Syyrian sodan alta paenneita vaan rajalla olevat ovat kauemmin Turkissa oleskelleita pakolaisia.  Totuus on siis se, että pahiten kärsivät sodan uhrit eivät ole päässeet hakemaan apua Kreikan rajalta. 

Kreikka lopetti turvapaikkahakemusten vastaanottamisen ainakin kuukaudeksi. Sen seurauksena rajalle hakeutuneet ja toimitetut ihmiset jäivät jumiin rajan tuntumaan. Tämä pahentaa edelleen heidän tilannetta ja tuen toimittamista Syyrian sodan uhreille. 

EU tukee Kreikkaa 

EU tukee yhtenä rintamana Kreikkaa ja toimittaa tilanteen selvittämiseksi tukea Kreikalle. On selvä, että EU ei voi taipua kiristyksen edessä mutta samaan aikaan tulee kunnioittaa ihmisoikeuksien julistusta ja Geneven pakolaissopimusta. Näissä sopimuksissa on kyse ihmisoikeuksista, ei sen enempää, eikä vähempää.

Tilanne on toki kinkkinen koska on selvä, että EU ei voi taipua ja Turkki pakottaa Kreikan jos ei rikkomaan niin ainakin taivuttamaan sopimuksia. 

Suomen kanta 

Suomen kanta on selvä. Suomi tukee yhtenä EU-jäsenmaana Kreikkaa ja toimittaa tukea. Samaan aikaan Suomi ilmaisee huolensa siitä, että ihmisoikeuksiin liittyviä sopimuksia ei toteuteta Kreikan rajalla. Suomi toimittaa tukea Kreikan rajavalvontaan ja rajavalvonnan tehtävä on toimittaa henkilöt oikean viranomaisen luokse. 

Mitä tulee tehdä? 

Lopettaa poliittinen väittely aiheesta. Kaikki lienevät samaan mieltä kun politiikka jätetään keskustelusta pois. Keskittyminen tilanteen hoitamiseen. 

Turkin toimet paljastavat hyvin sen, että EU:n turvapaikkapolitiikkaa on vanhentunut ja koko turvapaikkakäsitettä tulee tarkastella uudelleen. Turvapaikkaoikeutta ei laadittu suurten kansanjoukkojen varalta, vaan enemmän yksittäisten henkilöiden ja ryhmien varalta. 

Toimittaa tukea Kreikalle ja neuvotella Turkin kanssa. Tilanne tulee rauhoittaa ja keskittyä huolehtimaan niistä jotka ovat epäinhimillisimmässä asemassa eli niitä jotka ovat jääneet Syyriaan, eivätkä pääse pakenemaan sotaa. 

Niin, mikä tässä nyt on niin hankalaa?