Reaktiot kokoomuksen tyhjään heijastaa kansan kaipuuta puolueiden ideologiaan

Perustuslakivaliokunta päätyi esittämään, että EU:n elvytysväline tarvitsee ⅔ osan eduskunnan enemmistöstä, jotta se tulee hyväksytyksi. Käytännössä asiaa tullaan siis tulkitsemaan merkittäväksi toimivallan siirroksi. Pidän tätä hyvänä vaikka siihen sisältyy valtava riski EU:n kannalta. Kysymyksessä ei ole mikään pieni asia, vaikka sitä melko kevyesti käsitellään julkisuudessa vaan kyseessä on EU:n yhteinen luottamus ja kyky toimia yhdessä. Pahimmillaan tämä johtaa tilanteeseen jossa EU:n talous romahtaa mutta miltei varmasti edessä tulee olemaan pitkä taloudellinen taantuma josta Suomi ottaa pienenä vientivetoisena maana tappiota todella paljon. Kysymys on aivan eri luokan asioista kuin edes keskustan masinoima hallitusnäytelmä. Jos Euroopan vastaiset voimat saavat tahtonsa läpi niin Eurooppa taantuu heikoksi ja irrallisiksi valtioksi, joilla ei ole mahdollisuutta esimerkiksi torjua pakolaisaaltoja joita käytetään politiikan välineenä. Sitä tuntuu osa myös Suomen politiikan vaikuttavista jostain syystä haluavan. Kyse ei elvytyspaketissa siis ole ainoastaan rahasta, summa on oikeastaan naurettavan pieni josta Suomessakin huudetaan, vaan kyse on luottamuksesta ja siitä, että Eurooppa toimii yhdessä. Se toinen suuri vaihtoehto tässä on Venäjän vaikutusvaltaan ajatutuminen ja siihenkin tuntuu Suomessa olevan monella poliittisella toimijalla tahtoa tai ainakin toimivat sen hyväksi, tietoisesti tai ohjattuna. 

Niin, jotta EU-elvytysväline saa eduskunnassa hyväksynnän niin se vaatii ⅔ enemmistön eli hallituksen 117 ääntä ei riitä vaan opposition ääniä tarvitaan mukaan. Kokoomus teki ryhmäpäätöksen jolla äänestävät tyhjää ja kun kokoomuksella on 38 edustajaa niin se asettaa perussuomalaiset oppositiossa merkittävään rooliin päätöksen kannalta. Toki tässä voi tapahtua mitä vain kun ottaa huomioon, että jokunen kokoomuksen edustaja on kertonut äänestävänsä ryhmän päätöksen vastaisesti. Jos tilanne ei olisi tulevaisuuden kannalta niin vakava tätä voisi kutsua jopa mielenkiintoiseksi tilanteeksi. Pitkästä aikaa eduskunnassa äänestetään niin, että jokainen ääni on poikkeuksellisen merkittävä, hivenen kuin jos vähemmistöhallitus olisi vallassa. 

Olin hämmästynyt millaisen myrskyn kokoomuksen päätös tyhjästä sai aikaan. Mielestäni tämä päätös ei kovin paljon poikennut kokoomuksen tämän päivän tavasta toimia. Orpo ja Mykkänenkin varmasti oli hämmästyneitä koska äkkiä kaiken kiireen keskellä selitys oli ihan kelvolliselta tuntuva. Emme voi ottaa vastuuta koska haluamme edelleen tehdä politiikkaa elvytyspaketin ehdoista mutta annamme hallitukselle mahdollisuuden. Niin, jos herrat olisi miettinyt tuota edes vähän pidemmälle olisivat ymmärtäneet ettei nyt ole enää kysymys sisäpolitiikasta vaan Euroopan tasoisesta asiasta. Ilmeisesti taistelu kannatuksesta ja kuntavaalien läheisyys aiheuttaa sen, että kokoomuksen johdon ajattelu sumenee ja politiikan linja karkaa kokonaan käsistä. Nimittäin, tällä ilmoituksella kokoomus sanoi, että ei ole EU-myönteinen puolue ja asettaa sisäpolitiikan takia koko Euroopan yhteisön varaan. Huvittavaa sinänsä oikeistopopulistit ja Venäjä myönteiset taas syyttävät kokoomusta EU-myönteisyydestä koska äänestävät tyhjää, eikä vastaan. Orpo teki viimeisen virheensä ja samalla pahensi ristiriitoja kokoomuksen sisällä tunnustamalla oikeistopopulistiset voimat.

Mistä lähipäivien poliittinen turbulenssi johtuu? Toki syitä voi analysoida mutta lähes kaikki ongelmat lähtee puolueista, ei hyvinvoinnin rakentamisesta, ei yhteisestä tavoitteesta vaan puolueiden ongelmasta sisäisesti käsittää itsensä ja tavoitteensa. Tämä sama haaste oli SDP:llä ennen Rinteen astumista puheenjohtajaksi. Ollaan Rinteestä mitä mieltä tahansa mutta hänen suoraviivainen ja joskus suuriakin ongelmia aiheuttava tapa tehdä asiat kirkkaiksi loi SDP:n sisälle merkityksen ja tarkoituksen joka on puolueen olemassaolon ehdoton edellytys.  Lisäksi vastuun jakaminen ja se, että jäsenet saavat käyttää osaamistaan on ollut merkittävää. Hyvä johtaja delegoi ja antaa ihmisten toimia mutta pitää huolen linjasta ja on paikalla jos tarvitaan ristiriitojen selvittelyä. Puolue toimii jos sillä on ideologia joka yhdistää ihmiset ja tavoitteet. Tämän päivän SDP on siellä missä ainakin minä haluan sen olevan. Puolustaa ehdottomasti panostamista Suomen kansalaisiin ja pitää huolta siitä, että sama viesti kuuluu myös EU:ssa ja ympäri maailman. Sen takia SDP saa myös uudistuksia läpi. Puolueen sisällä on riittävä konsensus jolloin esitykset ovat selkeitä ja muut saadaan mukaan. Politiikkaan ei kuulu tehtävien uudistusten piiloagendoja vaikkapa jonkun eturyhmän hyväksi. Se on rakenteellista korruptiota tai kuten sanonta kuuluu, maan tapa.

Suomen puoluekenttä on suuressa muutoksessa koska puolueiden ideologiat venyy ja vanuu aina tarpeen ja tilanteen mukaan. Puoluepolitiikasta on tullut jo erittäin räikeästi kannatuksen tavoittelua ideologian merkityksen vähetessä. Jopa toimittajien aika menee arvioidessa sitä miten tehdyt toimet vaikuttaa kannatuksen ja mikä puoleen lausunto tai toimi on tehty vain kannatuksen saamiseksi ja keneltä. Lisäksi useat puolueet puhuttelevat toimilla ja lausunnoilla jo enemmän omia joukkoja kuin koko kansaa. Mihin on jäänyt yhteisestä tavoitteesta ja etenemisestä puhuminen ja yhteisesti tekeminen? Jos puolueella on ideologia ja siitä pidetään kiinni niin se tarkoittaa sitä, että joskus joutuu olemaan altavastaaja ja joskus se tarkoittaa sitä, että puolueen ideologia on vanhentunut ja puolueelle ei enään ole yhteiskunnallista tarvetta. Nämä asiat tulee kohdata muuten politiikka ajautuu juuri siihen mitä tänä päivänä todistamme. Puolueen arvo on aina suurempi kuin yksilön arvo tai merkitys vaikka se jossakin ajankuvassa voi olla suurikin mutta ilman puoluetta sitä ei ole. 

Orpoa ei pelasta enää mikään, Orpo on ollut kokoomuksen riippa jo pitkään. Se tapahtuu jokaiselle puoluejohtajalle aikanaan eli se ei ole Orpon vika vaan kuuluu lajiin. Itse Orpona olisin hypännyt pois jo ennen vuodenvaihdetta ja antanut puolueelle mahdollisuuden uusiutua ennen kuntavaaleja. Kokoomus voi silti pelastaa Suomen ja Euroopan valtavan riskin mahdollisuudelta ja vaihtaa äänestyksen positiiviseksi liittyen Euroopan elvytysvälineeseen. Silloin kokoomus toimisi kuten on antanut ymmärtää ajatteluaan Euroopan yhteisöstä ja palauttaisi mahdollisuuden rakentaa takaisin sitä ideologiaa josta kokoomus on aikanaan tunnettu ja miksi heitä monet levolliset ovat äänestäneet. Ilman tätä muutosta kokoomus ojentaa valtavan mahdollisuuden oikeistopopulismille joka on äärioikeiston keino saada poliittista valtaa.