Poliittinen vitonen sekoitevelvoite

Polttoaineen hinnat nousee aina keskusteluun vaalien lähestyessä ja nyt on nostettu sekoitevelvote, jolla populistista politiikkaa tehdään. Palataan siihen hetken päästä mutta jotta ymmärtää tulevaisuuden tulee katsoa historiaan. 

Autojen energianlähteenä voisi olla ollut sähkö jo pitkään jos kehitys olisi kulkenut toisella tapaa. Nimittäin ensimmäisiä autoja valmistettiin sähkötoimisiksi mutta toki siinä oli suuria haasteita akkujen ja monen muun asian kanssa. Koska autojen kehitys oli kokonaisuudessaan alussa. Monet innovaatiot tai keksinnöt, kuten niitä tuohon aikaan kutsuttiin, muutti sähköautojen historiaa. Keksittiin sytystulppa ja polttomoottori mutta ensimmäiset polttomoottoritkin toimivat biopolttoaineilla kunnes kuvaan astui bensiini. Bensiini osaltaan taas liittyi siihen, että lamppuöljyn käyttö väheni koko ajan ja öljy-yhtiöt hakivat uutta liiketoimintaa. Bensiini oli halpaa ja sitä oli saatavilla sen ajan käsityksen mukaan ikuisesti.

Teknologinen kehitys on siis aina kymmenien vuosien mittaista ja siihen liittyy paitsi valtava määrä teknologisia innovaatiota myös politiikka ja liiketoiminta. 

Politiikalla voimme ohjata liiketoimintaa kohtaamaan ongelmia niin, että vaikutukset ovat yhteiskunnallisesti ja ympäristön kannalta kestäviä.

Sitä teemme nyt ja kehitys tulee kestämään kymmeniä vuosia, eikä kehitys lopu koskaan vaan joka viikko tehdään innovaatiota ja kehitystä tuotteisiin ja valmistukseen. 

Tämän hetken tilanne on siis yhden aikakauden päättymisen pakko. Pakko koska ympäristömme ei kestä enää fossiilisten lähteiden käyttöä. Pakko koska tarvitsemme yhä enemmän sähköä ja sähkö on miltei tärkein hyödyke tasa-arvon ja hyvinvoinnin tuottamisessa myös kolmansiin maihin. Pakko koska liiketoiminta ja tulot ovat keskittyneet yhä enemmän ja hinnat nousevat hallitsemattomasti. 

Tämän hetken tilannetta käytetään poliittisena lyömäaseena joka on paitsi oksettavaa myös erittäin lyhytnäköistä yhteiskuntamme kannalta. Sekoitevelvote sovittiin Sipilän hallituksen aikana jolloin hallituksessa oli Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset. Sekoitevelvote on siis näin ollen myös opposition kannalta hyväksytty. 

Sekoitevelvote on vain lyhyt välivaihe jonka avulla saadaan vähennettyä fossiilisten polttoaineiden tarvetta ja aikaa innovaatioiden kehittämiseen. On selvä, että biopolttonesteen osalta tullaan tekemään monia innovaatiota jotka laskevat tuotteiden hintoja ja tekee Suomestakin vähemmän riippuvaisia tuontienergiasta. Nyt huudettu hinnankorotus perustuu tämän hetken tilanteeseen ja hintoihin. Julkisuudessa puhutaan avoimesta 70 sentin korotuksesta hintaan mutta unohdetaan mainita, että tämä arvio katsoo aina vuoteen 2030 eli hintojen kasvu ilman tuotteiden kehittymistä jota tulee tapahtumaan. Suomessa jokaisen hallituksen on pakko nostaa polttoaineiden hintoja tai sitten leikata jostain tai sitten nostaa jotain muuta veroa. Se johtuu siitä, että polttoaineiden verotus on niin sanottu senttivero joka taas tarkoittaa sitä, että veroa pitää nostaa jotta sen arvo säilyy. 

Suomessa Neste tekee jo todella kannattavaa liiketoimintaa uusiutuvilla polttoaineilla ja menestys jatkuu. Nesteen tekemästä voitollisesta tuloksesta iso osa tulee nimenomaan uusiutuvista polttoaineista. 

Uusiutuvat polttoaineet siis luovat Suomeen työtä, vientiä ja hyvinvointia. Kuten tekee koko niin sanottu vihreä siirtymä jonka tavoite on vähitellen uudistaa tuotanto ja kulutus kestäväksi. Siihen tarvitaan valtavasti innovaatioita, tuotteita ja palveluita. Suomelle tämä on valtava mahdollisuus uuteen liiketoimintaan. 

Mitä sitten tulevaisuudessa on liikenteen osalta? 

Kukaan ei osaa tietysti vielä kaikkea sanoa mutta varmana voi pitää sitä, että tulevaisuudessa me tuotamme yhä enemmän autojen tarvitseman energian Suomessa. Tulevaisuudessa ajoneuvot kulkevat sähköllä, kaasulla, vedyllä ja moni vielä pitkään biopolttoaineelle. Tulevaisuudessa emme omista autoja vaan yhä enemmän siirrymme käyttämään sopimusmallia jossa maksamme kuukausihintaa johon kuuluu kaikki tai miltei kaikki sopimuskauden kustannukset. 

Kun katsotaan vielä pidemmälle niin tilaamme autonomisesti toimivan auton tarpeidemme mukaan ovemme eteen joka vie meidät sinne mihin haluamme samalla kun keskitymme vaikka työntekoon takapenkillä. 

Nyt on tärkeää, että keskitymme yhdessä erottamaan populismin joka estää kehitystä vain puoluepolitiikan takia, eikä hätäillä. Kukaan ei tule viemään autoa pihasta  ja voit polkaista isolohkon pihasta käyntiin vielä pitkään jos niin haluat.

Katso poliittinen vitonen tästä linkistä.