Pitäisikö Hyvinkään kouluissa opettaa arabialaisia numeroita -kysely?


Tein tämän kyselyn Hyvinkään ilmoitustaulu Facebook -ryhmässä 17.5.2019 illasta. 18.5.2019 aamupäivään mennessä siihen oli vastannut 440 henkilöä. 361 oli äänestänyt  sen puolesta, että Hyvinkään kouluissa ei pitäisi opettaa arabialaisia numeroita ja 79 kannatti arabialaisten numeroiden opettamista Hyvinkään kouluissa. Mietitään hetki mitä tämän kyselyn tulos meille opettaa.

Mistä oikein äänestettiin?

Meillä on käytössä tällä hetkellä arabialaiset numerot. Eli siis kaikissa Suomen kouluissa opetetaan arabialaisia numeroita jo tällä hetkellä. Äänestyksen aihe oli siis tavallaan kompa. Merkitys ei ollut äänestää niiden käytöstä vaan osoittaa jotain ihan muuta.

Mielikuvat ratkaisevat

Halusin osoittaa sen miten me teemme johtopäätöksiä nopeasti ja ainoastaan mielikuvien perusteella. “Arabialaiset numerot” herättävät monet miettimään jotain muita numeroita kuin mitä me nyt olemme käyttäneet numerointijärjestelmänä. Se kumpuaa valitettavan paljon siitä keskustelusta mitä käymme maahanmuutosta ja pakolaisuudesta tällä hetkellä. Toki tuloksessa on epätarkkuutta mutta voimme pitää sitä vahvana ja rinnastaa sen yleiseen mielipiteeseen.

Tietoa ei haeta

Vaikka tässä oli kysymys vain Facebook kyselystä niin tuloksesta voimme päätellä, että tietoa vastauksen perusteeksi ei haeta tai kysytä. Minä sinänsä en ihmettele ettei moni tiedä meillä olevan käytössä arabialaiset numerot. Koska kysymys esitettiin Facebookissa on kaikilla vastaajilla ollut käytössään internet-yhteys ja selain. Ennen vastausta olisi jokainen voinut siis nopeasti tarkastaa mitä arabialaiset numerot itse asiassa on. Tiedon löytää noin minuutissa.

Mitä tästä voimme päätellä?

Vaikka tämä ei ollut tutkimus tai laajempi haastattelu voimme kuitenkin vetää johtopäätöksen, että kyselyn tulokset ohjaavat kehitystä väärään. Lisäksi voimme todeta  sen, että vastaajat eivät hae tietoa vaan vastaavat mielikuvan perusteella.

Kyselyn tulos paljastaa mielenkiintoisen käyttäytymismallin, joka osaltaan selittää brexit -äänestyksen tuloksen ja populismin nousun. Äänestyksiin vastataan mielikuvien perusteella, eikä tietoa haeta vaikka se olisi helppoa.

Ajattele jos tämä olisi ollut todellinen kansanäänestys. Hyvinkää ottaisi maanantaina käyttöön esimerkiksi roomalaisen numeroinnin. Se aiheuttaisi valtavasti kustannuksia ja muutoksia olemassa olevaan järjestelmään ja toimintaan. Lisäksi Hyvinkää joutuisi kääntämään rajalla kaikki materiaalit ja tiedot eri numerointijärjestelmälle.