Persujen utopia on dystopia

Perussuomalaiset julkaisi uuden videon jonka nimeäminen on pahaenteisesti “dystopia”. Dystopia tarkoittaa tulevaisuuden maailmaa jossa pahimmat ennustukset käyvät toteen ja suurin osa kansasta kärsii eliitin juhliessa yltäkylläisyydessä. Perussuomalaisten video nostaa tulevaisuuden uhkakuviksi saunan lämmittämisen kieltämisen, heterosuhteiden kieltämisen ja valtionuskonnoksi nousseen islamin. Tämä video on tietysti satiiria joka on tarkoituksella tehty niin, että sen voi selittää “sellaisena huumorina jonka mainostoimisto teki”. Mutta palautteista päätellen video tekee satiirin keinoin sen mitä tavoitellaan. Luo pelkoa ja kyseenalaistaa poliittisen johdon.

Luonne, vaikutukset ja palautteet

Tämäkin video on mitä puhtainta propagandaa jonka tarkoitus on vahvistaa ihmisten negatiivisia tunteita ja pelkoja. Se on myös erittäin helppo ohittaa sanomalla, että se nyt oli sellaista huumoria ja oletko ihan urpo?

Videolla on ollut noin 10 000 näyttökertaa päivässä sen julkaisun jälkeen. Video on julkaistu 16.5.2019 eli se on suunnattu vaikuttamaan eurovaalien ilmapiiriin ja äänestyskäyttäytymiseen. Video ei ota kantaa suuriin yhteiskunnallisiin tai Euroopan unionin asioihin vaan typistää maailmankuvan koskemaan populistisesti henkilökohtaisia asioita. Se tarjoaa propagandaa yksinkertaistettuna ja helposti ymmärrettävänä pakettina.

Käypä kurkkaamassa palautteita videosta youtubesta verkkomedia perussuomalaiset kanavalta. Palautteet todistaa sen mitä kirjoitin edempänä. Propaganda toimii ja kansa pelkää.

Dystopiasta utopiaan

Perussuomalaisilla on kaksi tapaa argumentoida. Uhriutuminen on ehdottomasti suosituin. Toiseksi suosituin lähestymistapa on tuoda esiin perussuomalaisten vainoaminen ja turhaan syyttäminen. Tätä videota, kuten muitakin voisi analysoida paljonkin mutta antaa sen nyt olla. Mietitään sen sijaan lisää miksi tämäkin video aiheuttaa molempia tapoja argumentoida.

Video ei esitä sitä maailmaa jota perussuomalaiset haluaisi rakentaa vaan dystopiaa eli uhkakuvaa tarkoin valitun kohderyhmän näkökannasta. Perussuomalaiset ei esitä utopiaa eli ihanteellista tavoitetta yhteiskunnasta. Miksi sitten niin, eikö näin vaalien alla olisi parempi esittää utopia. Näyttää ihmisille millaista yhteiskuntaa ollaan rakentamassa jos luottamus annetaan. Miten ihmisillä olisi hyvä olla ja rauha maassa. Siihen on yksi syy, kannatus perustuu vastustamiseen ja olemassa olevan johdon arvosteluun. Populismin sisältö on aina vastustus, pelko ja viha. Perussuomalaiset tarjoaa meille dystopiaa koska utopia ei ruoki mitään negatiivisia tunteita.