Pakolaisten epäinhimillistäminen ja isänmaallisuus

Syyrian sota laajenee ja monimutkaistuu. Konflikti aiheuttaa valtavan määrän inhimillistä hätää ja pakolaisuutta. Turkin talous on laskenut ja sitä kautta Erdoganin suosio laskee. Turkissa on noin 3,6 miljoonaa pakolaista ja noin miljoona on jumissa Turkin rajalla erittäin huonoissa olosuhteissa. Nämä ihmiset pakenevat sotaa jolle ei näy ratkaisua. Tilanne on siis sanalla sanoen epäinhimillinen ja painajaismainen. Konfliktin viattomia osapuolia eli siviilejä käytetään aseena ja yhtenä pakoitteena eri tukitoimenpiteille EUlta. Miten tämä liittyy Suomeen ja isänmaallisuuteen? Suomessa moni poliitikko ei ole osoita mitään sympatiaa tai huolta sodan jaloissa vaeltavista siviileistä vaan ainoastaan siitä tuleeko Suomeen pakolaisia. Huudetaan rajoja kiinni ja hallitusta varautumaan siihen, että Suomeen kävelee taas tuhansia “discoläpsyttelijöitä ja ihmissaastaa”. Näitä termejä näet kun luet oikeistopopulistisia keskusteluita. Poissa on sympatia ja huoli humanitaarisesta kriisistä, pakolaisia käytetään Suomessakin poliittisen päämäärän saavuttamiseksi. 

Inhimillisyys on “vihervasemmistoa ja tyttöhallitusta” 

Internetin ihmeellisessä maailmassa keskustellaan laajasti pakolaisuudesta. Sinänsä hyvin harvassa keskustelussa mietitään mistä pakolaisuus johtuu ja mitä sille voisi tehdä. Keskustelu keskittyy enemmän siihen kuka “halaa pakolaisia” ja siihen ettei hallitus pidä huolta Suomalaisista vaan keskittyy enemmän pakolaisiin. Samaan aikaan esimerkiksi Jussi Halla-aho antaa avoimesti kuvaa, että tänne on jo tulossa valtava määrä pakolaisia raiskaamaan ja ryöstämään. Kun ajattelet näitä lausuntoja niin ne ovat pöyristyttävän epäinhimillisiä ja täysin vailla käsitystä ihmisten hädästä. Samaan aikaan kun siviilejä pommitetaan niin me pidämme puheita siitä mihin kehitysapua käytetään ja miten hallituksen pitäisi laittaa rajat kiinni ja siirtää puolustusvoimat valmiuteen torjua apua hakevien siviilien hyökkäys rajalta. 

Olen kovin murheissani tästä keskustelun suunnasta. Yhä enemmän keskustelussa on kaksi suuntausta. Inhimillisyys ja epäinhimillisyys. Inhimillisyydestä tehdään poliittinen ase jolla lyödään hallitusta joka pyrkii ylläpitämään inhimillisyyttä. Suurimmasta osasta keskusteluista näkee ettei ihmiset ajattele mitä ja mistä puhuvat. Hyvin usein keskustelu perustuu vain ja ainoastaan siihen pelkoon mitä tietyt poliitikot levittävät poliittisissa tarkoituksissa. Tavoite on vain ja ainoastaan herättää pelon kautta hallinta. Ja tämä on maailman vanhin keino tehdä politiikkaa ja se toimii.

Isänmaallisuus vedetään lokaan ja häpäistään 

Samat tahot huutavat, että maahanmuuttovastaisuus ja suoranainen viha on isänmaallisuutta. Se on komiaa kun pistetään pilotti päälle, leijona koru kaulaan ja koetaan yhtenäisyyttä huutamalla vihaa maalattua maalia kohtaan. Puhutaan sodasta ja siitä, että siviilit menevät rajalle torjumaan tulevaa invaasiota. En juurikaan lapsellisempaa keskustelua ole kuullut. 

Isänmaallisuudella ei ole mitään tekemistä fasismin, etnonationalismin ja vihan kanssa. Ei siis yhtään mitään. Isänmaallisuudella ei ole yhtään mitään tekemistä pilottien tai vajaaälyisen uhoamisen kanssa. Isänmaallisuudella ei ole mitään tekemistä rodun tai perimän kanssa. Ei niin mitään. 

Itse koen olevani hyvinkin isänmaallinen ja otan tämän isänmaallisuuden lokaan vedon melko henkilökohtaisesti. Minulle isänmaallisuus on luonnollisesti oman kansan puolustamista ja omien alueiden puolustamista. Mutta se on vain osa sitä. Yhä enemmän isänmaallisuus näkyy siinä miten suhtaudumme eri valtioihin ja tapahtumiin maailmalla. Miten voimme osallistua paremman maailman rakentamiseen ja näyttää esimerkkiä. Esimerkkiä siitä miten yhtenäinen kansa osoittaa sympatiaa ja toimittaa tukea. Isänmaallisuus ei ole käpertymistä nurkkaan vaan avointa toimintaa rauhan puolesta. Keskustelupalstoilla ja omien parissa pakolaisvihan huutaminen ei vaadi uskallusta, osaamista tai rohkeutta. Se on pelkuruutta, puhdasta pelkuruutta ja loppujen lopuksi tuhoaa kaiken.