Oppositio tukahduttaa hallitusta suojaimilla

Suomi on yksi harvoista maista jossa on varautumista kriisien varalta. Varautumisen osalta nyt on esille noussut huoltovarmuusvarastot jotka on historiallisesti avattu koska henkilökohtaiseen suojaamiseen tarkoitetut suojat uhkasivat loppua sairaanhoitopiireistä ja monista muista paikoista. Oppositio ajaa kriisin syvenemistä kaatamalla suojainten loppumisen hallituksen syyksi lukuisissa keskusteluissa ja julkilausunnoissa.  

Vastuuta ilman resurssia 

Ajatellaan nyt ensin tätä tilannetta jonka koronavirus meille hyvin nopeasti toi käsille. Tilanne tuli nopeasti ja se on sisältänyt täysin ennen elämättömiä tilanteita. Kaikilla on siis ollut kädet täynnä saada tilannekuva ja sen kautta pyrkiä ymmärtämään miten seuraavina päivinä tulisi toimia. THL:ää kävi alussa jopa sääliksi, koska äkillisesti virasto jota on vuosia heikennetty ja syytetty hyödyttömäksi nousi johtamaan Suomen tulevaisuutta. Se kieltämättä näkyi melko epävarmoina lausuntoina ja esiintymisinä koronakriisin alussa. Nostan hattua, ettei johto siellä muistutellut heikennyksistä ja lausunnoista vaan pyrkivät ottamaan vastuun. 

Jotenkin ihmeen kautta suojainten tilaaminen ja varastotilanteen huolehtiminen kuuluukin hallituksen vastuulle, ainakin opposition puheissa. Samoin monet kunnat ja toimijat ovat kääntäneet katseet hallitukseen ja vaatineet lisää suojaimia hallitukselta. No, huoltovarmuusvarasto avattiin tilanteessa jossa itse asiassa korjataan sairaanhoitopiirien ja sairaaloiden varastoja. Ihan siihen huoltovarmuusvarasto ei suoraan sanottuna tässä tilanteessa ole tarkoitettu. Mutta ollaan tyytyväisiä, että meillä varautumista edelleen ylläpidetään. Ehkä sitäkin arvostetaan tämän jälkeen lisää. 

Suomessa menee melko hyvin mutta siihen ei saa tuudittautua 

Yleisen keskustelun perusteella ministerien tulisi olla henkilökohtaisesti pukemassa kaikki suojavarusteisiin ja olla tekemässä varustetilaukset jotta niitä riittää kaikille. On totta, että suojaimista on nyt puute mutta ei ne täysin ole loppunut. Kun verrataan moneen maahan niin Suomella on tilanne vielä hyvä mutta se ei poista sitä, että suojaimia tarvitaan paljon lisää. Tarve tulee kasvamaan ja myös Suomessa aletaan yleisimmin käyttämään suojaimia kaupankäynnin aikana ja monissa muissa yhteyksissä. 

Huoltovarmuusvarastoon on tilattu lisää suojaimia joita jaetaan sieltä sairaanhoitopiireille. Epäilemättä huoltovarmuusvarasto pyrkii olemaan edelleen se viimeinen paikka joka avataan vain äärimmäisessä hädässä. Lisäksi Suomessa on käynnistymässä paikallista tuotantoa monista suojavarusteista, mikä on mahtava asia. Hallitus on myös luonut suuren budjetin suojavarusteiden hankinnalle jotta niitä riittää kaikille. Tärkeimmät suojattavat on luonnollisesti terveydenhoito ja hoitoalan ammattilaiset joita tulee suojella kaikin keinoin.