Olemmeko valmiit uhraamaan opettajat ja avaamaan koulut?

Hallitus pohtii koulujen avaamista noin kahden viikon ajaksi ennen kesätaukoa. Avaamisen järkevyys riippuu täysin siitä mistä asemasta ja tehtävän kautta asiaa katsoo. Lisäksi asiaan vaikuttaa se tieto tai käsitys missä tilanteessa koronavirus on. Pohditaanpa mitkä seikat päätökseen vaikuttaa. 

Onko tilanne “ohi”?  

Voidaanko ajatella, että koronaviruksen leviämisen uhka alkaa olemaan poistunut tai ainakin poistumassa? Todellisuudessa meillä Uusimaan sairastumiset hiipuu ja meillä on alueita joissa tartuntoja ei ole oikeastaan ollenkaan. Myös aikainen kevät ja kesän läheisyys vähentää koronaviruksen leviämistä. 

Mutta onko kenelläkään varmaa tietoa onko tämä tulosta rajoituksista ja kansalaisten kuuliaisuudesta ja jos rajoitukset poistetaan niin lähteekö koronavirus leviämään nopeasti ja voimalla?  Riski tässä on se, että jos koronavirus taas syttyy leviämään voimalla niin sen pysäyttämiseksi tarvitaan yhä tiukempia rajoitustoimia. Sitä tuskin kukaan haluaa, varsinkin kun kesä on tulossa ja takana on pimeä talvi. 

Back to school 

Mitä tarkoittaa kouluun paluu? Se tarkoittaa sitä, että koulu ei jatku normaalisti. Tarvitaan turvavälit, järjestelyitä ruokailuun, hygieniaan ja moneen muuhun asiaan. Tämä taas tuottaa kunnille ja opetushenkilöstölle valtavasti työtä ja vastuuta. Vastuuta joka tulee ottaa nopeasti ja ilman kokemusta tilanteesta. Samaan aikaan monissa kunnissa on YT-neuvottelut päällä ja kevääseen liittyvät työt käynnissä joten työvoimaa apuun ei juuri ole.

Tämä tarkoittaa myös opettajien asettamista terveydelliseen vaaraan. Opettajilla ei ole terveysalan lailla suojaimia ja lapsista ei voi pitää kovin suuria turvavälejä, varsinkaan pienimmistä. Tosin sama tilanne on ollut päiväkodeissa jopa haasteellisempana. 

Toki on myös totta, että näin pitkää taukoa lähiopetuksesta ei liene ollut koskaan, ainakaan sotien jälkeen. Se tarkoittaa sitä, että ongelmat kasaantuu ja monet tukea tarvitsevat ovat jääneet sitä paitsi. On selvä, että tuen tarvitsijat tulisi paikallistaa ja saada tuen piiriin. Siihen kunnille tulisi ohjata lisää resurssia myös kesän ajaksi. Kunnilla on siihen keinot mutta ei resurssia. 

Jos taas tilannetta punnitsee siitä näkökulmasta, että populaatiolle tulee syntyä laumasuoja niin koulut kannattaa avata ehdottomasti. Opettajien paras aika sairastaa ja kuolla on juuri kesätauon aikana jonka jälkeen Suomessa olisi jo osalla ainakin osittainen immuniteetti. 

Sommartiden, hey hey 

Eli mennään koronteenistä suoraan kesätaukoa viettämään. Valmistujaiset ja moni muu asia jäisi väliin mutta niitä tuskin sinänsä kukaan muu kuin valmistuvat pitävät erittäin tärkeinä. 

Olemme saaneet nyt niin hyvin korenteenin pidettyä, että voi olla turha riski vaarantaa sitä kahden viikon takia. Yllä jo mainitsin, että jos koronavirus leimahtaa jälleen leviämään sen pysäyttäminen pysäyttää myös kesänvieton suurelta osalta Suomea. Ainakin se on riski. 

Oppimistulosten kannalta olemme tilanteessa jota emme ihan tunne. On selvä, että suuressa kuvassa olemme opetussuunnitelmaa jäljessä mutta osa oppilaista on oppinut jopa paremmin. Todennäköisesti tilanne ei ole kuitenkaan sellainen mitä ei syyskaudella saataisi kiinni. Päättävät luokat on eri asia ja niiden osalta haastetta on jo ratkottu. 

Nyt vallalla olevaan tilanteeseen moni on jo tottunut ja päätökset pitäisi nyt tehdä niin, että ihmisille ei lisätä taakkaa yhtään tarpeettomasti. Jatkaisin ruuan jakelua ja mieluiten tavalla jossa jaetaan hyvin säilyvää ruokaa jota perhe voi käyttää joustavasti pidemmän aikaa.

Lisäksi tässä vaihtoehdossa suojelemme opettajia ja riskiryhmiä perheissä joihin lapset palaavat koulun jälkeen. Opettajat ovat myös tehneet koronteenin aikana mahtavan työsuorituksen jossa ei tunteja ole laskettu. Koulujen avaaminen lisäisi taakkaa entisestään. 

Lisäksi osa perheistä jättää joka tapauksessa lapset kotiin eli todennäköisesti koulut ei saavuttaisi kaikkia lapsia avaamisesta huolimatta. 

Päättäjä päättää 

On selvä, että minulla ei ole kaikkia tietoja käytössä joten tässä kirjoitetut on ajatuksia. Pidän luonnollisesti selvänä, että hallitus tekee tästä esityksen ja kunnat sitä toteuttavat. Toivoisin samalla, että tästä ei tule ideologinen päätös ja sen, että otetaan huomioon opettajien ja perheiden jo kokema ylimääräinen rasitus. Nyt jos koskaan kannattaa mennä siitä mistä aita on matalin.