Business Finland ja ELY tekivät kiitettävän työn

Alkaa pata räjähtämään tähän Suomessa vellovaan jatkuvaan negatiivisuuteen ja syyllisten, sekä syljettävien kohteiden hakemiseen. Nyt kuulkaa tämä. Business Finland ja ELY keskukset teki järjettömän hyvää ja nopeaa työtä korona hankerahoituksen jakamisen suhteen. Oliko joukossa hakijoita joille hankerahaa ei olisi pitänyt myöntää? Kyllä oli. Oliko näiden määrä loppujen lopuksi hyvin pieni ja voi sanoa kokoansa isompi lehtien palstoilla? Kyllä oli. 

Hankehumppaa Suomessa

Suomi on hankkeiden luvattu maa. Monille hankkeet tulivat nyt vasta silmille kun ne uutisoinnissa nousi huutokauppakeisareiden, Postin toimareiden ja muiden mukana etusivuille. Silti hankkeet ei ole Suomessa mitenkään uusi asia. Suomessa suurta osaa asioista kehitetään hankkeiden avulla. Eikä ainoastaan Suomessa vaan hankekehitys on maailmanlaajuinen keino tuottaa tuettuna kehitystä. Suomessa jopa kuntien opetuksen kehittäminen tehdään hyvin pitkälle hankkeiden varassa. Nokia, tuo meille tuttu yritys, on saanut läpi vuosien suuren määrän avustusta hankkeisiin ja kehitykseen vaikka samalla on ollut merkittävä veronmaksaja ja työllistäjä. 

Nyt tehty uutisointi herätti kansalaisissa ja jopa kansanedustajissa vihaa yrityksiä ja Business Finlandia ja ELY keskuksia kohtaan. Se on hyvin hyvin haitallinen tunne tässä, koska se luo kuvan siitä, että jotkut saa ja jotkut ei. Näin se ei ole. On kyse kohdistamisesta. Meneekö hankkeen rahat aina hyvään ja tuottavaan? Ei mene, hankerahoituksen yksi ajatus on juuri olla sellaista rahaa jolla riskiä tasataan ja kehitystä luodaan kaikkien eduksi. Tämä on hankkeissa aina läsnä. Sen takia koko hankerahoitus on osaksi luotu. 

Hakuehdot ja niiden täyttyminen 

Nyt huudetaan kitapurjeet lepattaen, että hallitus on mokannut ja ahneet yritykset miettivät vain itseään ja syövät itsensä lihavaksi hankerahoilla. Näin se ei ole. 

Hankkeessa on aina hakuehdot. Business Forum ja ELY keskukset ei saa paikata tappiota vaan tukea kehitystä. Sen takia hakuehtoina oli riittävä talouden positiinen kunto, selvitystarve tai kehitysidea siitä miten yritys luo korvaavaa liiketoimintaa johtuen koronakriisistä. Lisäksi tuli kertoa aikataulut, tekijät ja tulokset onnistuessa. Näin, ei ole niin vaikeaa. Ja koska tässä vedettiin kenttään maailmanennätys tahtia rahaa niin virhearvioita on tullut. Se on selvä ja niitä tehdään myös niin sanottuna normaali aikanakin, ilman koronaa. 

Tämä voi olla yksi talouden elpymisen ratkaiseva tekijä  

Koronakriisi voi kestää vielä vuosia tai sitten koronavirus sammuu nyt kesän aikana. Kukaan ei tiedä. Mutta sen me tiedetään kaikki, että tarvitsemme toimivan talouden ja se tarkoittaa toimivia yrityksiä. Pahin shokki on nyt käsillä ja juuri nyt on järkevä tukea yrityksiä muuntautumaan toimimaan uudessa tilanteessa. Eli jos tilannetta ajattelee edes vähän positiivisesti niin tuhannet yritykset tekevät tällä hetkellä kehitystä ajatellen tulevaa. Se saattaa olla merkittävin tekijä siihen, että taloutemme elpyy nopeasti ja jopa vielä kriisin aikana. Muissa tapauksissa moni yrittäjä istuisi paikallaan ja työntekijät olisi lomautettu tälläkin hetkellä. Kiitos tämän hankehaun monella pienellä yrittäjällä on tukenaan konsultit jotka ovat ammattilaisia auttamaan liiketoiminnan kehitystä. Ne ovat juuri niitä konsultteja joita lehdistössä on haukuttu ja jotka ovat kuulemma ahneina auttaneet yrityksiä huijaamaan rahaa valtiolta. No, ei ole. Vaan konsulttifirmat tai asiantuntijafirmat ovat saattaneet auttaa hakemuksessa mutta juttu on siinä, että samalla kyseinen firma osallistuu hankkeeseen tekemällä työtä. Se kun yrittäjä ei itse kaikkea osaa vaan osaamista ostetaan aina ulkopuolelta. Aina. Tämä hanke on siis työllistänyt monia eri alojen yrityksiä tälläkin mekanismilla. 

Voidaanko kaikki pelastaa? 

Ei voida, ei voida koskaan. Osa yrityksistä tulee kaatumaan niin ikävää kuin se onkin. Se johtuu monista seikoista ja tavallaan kuuluu yrittämiseen. On totta, että esimerkiksi ravintoloita, tapahtumajärjestäjiä ja muita joiden liiketoiminta on koronakriisin takia rajoitettu tulee tukea. Heille tulee erikseen järjestää tukea joka ei ole hanke- tai kehitysrahoitusta mutta heitä ei voi myöskään poissulkea kehityksestä. 

Business Forum ja ELY tekivät oikein, ministeriö teki oikein. Äkkiä rahat kenttään jotta kenttä ei lamaannu vaan pysyy vauhdissa. Hankerahoitus on siitä turvallinen, että se saadaan myös perittyä takaisin. 

Lisää tukimuotoja on taatusti tulossa ja niitä tulee sitä mukaan kun alamme tietämään miten koronavirus vaikuttaa tulevaisuuteen. Varmaa on se, että jos nyt istut odottamassa sitä samaa tilannetta palautuvaksi joka oli ennen koronakriisiä niin mikään tukimuoto ei liiketoimintaasi pelasta.