Nyt on hyvä aika alkaa avoin keskustelu EU liittovaltiosta

Maailmanpolitiikka, talous, maapallon tila ja moni muu asia on muuttunut nopeassa tahdissa ja muutos tulee yhä enemmän nopeutumaan näiden kaikkien osalta. Pelkästään ympäristökriisi tulee muuttamaan maailman taloutta ja tasapainoa monessa suhteessa. 

Euroopan unioni on toiminut kuten sen on ajateltu toimivan vaikka toki ongelmia ja kehittävää on aina. Talous on kohentunut, ihmisten olot parantuneet ja Euroopan alueella on vallinnut rauha. Koronaan liittyvän elvytysvälineen kohdalla käytiin laajaa keskustelua sen ainutkertaisuudesta ja siitä, että se kohdistuu koronakriisin tuhojen korjaamiseen. Oli oikeastaan melko oletettavaa, että välineestä lähtee keskustelu pysyvästä rahoitusvälineestä jolla voitaisiin luoda kehitystä valittujen kehityskohteiden osalta yhteisesti koko EU:n alueella. Tälläisiä kohteita voisi olla vaikkapa seikat jotka liittyvät vaikkapa tietoyhteiskuntaan, ympäristökriisiin ja muihin seikkoihin joiden hyöty suurenee skaalaamalla. 

Odotettavissa on siis melko vilkaista juupas eipäs keskustelua jota jälleen käydään enemmän poliittisten päämäärien takia kuin keskusteltaisiin faktoilla ja järkevästi. Liittovaltio keskustelu liitetään hyvin usein itsenäisyyden menettämiseen mutta näissä keskusteluissa itsenäisyys on enemmän romanttinen kuin faktoihin perustuva. Maailma toimii jo hyvin säännellysti ja EU:n asetukset ovat jo sitoneet jokaista jäsenvaltiota. Yllättävän harvalla on näkemys tai mielipide EU:n liittovaltiosta ja keskustelu on varovaista. 

Liittovaltio käsitteenä ei ole mikään yksi vaan jokainen liittovaltio on oma tarinansa jolla on yleisesti pitkä historia. Liittovaltio muodostuu järkeväksi silloin kun jokainen siihen liittyvä saa etua ja koko alue sitä kautta vahvistuu. Maailmassa on tällä hetkellä yli 20 liittovaltiota ja jokaisella on oma uniikki historia. 

Itse olen varauksella liittovaltion kannattaja mutta silti pidän itseäni isänmaallisena henkilönä. Varauksella sanon sen takia, että jos EU:sta joskus tulisi liittovaltio niin kannattaisin sitä jos alueellinen hallinto ja mahdollisuudet tukisivat kansallisen tunteen säilymistä muiden hyötyjen lisäksi. Miksi sitten kannatan varauksella liittovaltiota? Sen takia, että minä miellän Suomen osaksi länttä ja Suomen maantieteellinen sijainti Venäjän vieressä pistää meidät tilanteeseen jossa turvallisuuspolitiikka on tärkeää. Koen itseni siis Suomalaiseksi Euroopassa. Maailmanpolitiikka ja teknologia myös puoltaa liittovaltiota. Suomi ja jokainen Euroopan maa yksin on pieni ja yhä yhtenäisempi Eurooppa toimisi turvana niin kaupan, kehityksen ja tasa-arvon osalta.  Liittovaltio olisi vahva viesti koko maailmalle ja liittovaltiolla olisi paremmat mahdollisuudet toimia kriisien ja turvallisuuden osalta. 2015 nähty pakolaisaalto oli vasta alkusoittoa ja kuten näimme mitään emme voineet vaikka hallituksessa oli perussuomalaiset. Tarvitsemme siis yhä vahvempia ja yhteisiä päätöksiä siitä miten tulevat pakolaisaallot hoidamme. Jos joku kuvittelee, että Suomi voi toimia yksin ja välttää vastuun mutta saada kauppasopimukset niin erehtyy. Asia ei ole yksinkertainen ja heikko luottamus demokratiaan ja vaaleissa jatkuvasti laskeva äänestysaktiivisuus ei lupaa hyvää yhtenäisyyden rakentamiselle. Ja siitä siinä on kyse. Kaikki tunnustaa yleensä sen, että yhdessä on aina mahdollisuus pärjätä paremmin. Siitä on loppujen lopuksi kyse myös liittovaltiossa.