Elokapina, saitte huomion. Mitä seuraavaksi? 

Elokapina Suomessa on osa laajaa liikettä joka toimii ympäri maailman hivenen franchising periaatteella. Tarkoittaen sanoa, että liike saa tukea ja raamit mutta luo loput itse maa ja kaupunkikohtaisesti. Sinänsä elokapina tai kuten virallinen nimi kuuluu , Extinction rebellion, on mielenkiintoinen hanke jo liittyen demokratiaan ja vaikuttamiseen. Kaikki maakohtaiset sisarorganisaatiot tavallaan lokalisoivat alkuperäistä viestiä sopimaan paremmin omaan maahansa. Keskeinen polttoaine on ympäristö- ja ilmastohätätila, jonka takia tulisi julistaa kansallinen hätätila ja toimia hätätilalakien mukaan ympäristön- ja ilmaston puolesta. 

Elokapina on tehnyt useita tempauksia ja esityksiä saadakseen yleisön huomion mutta varsinaisesti suuri läpimurto näkyvyydessä oli mannerheimintien katkaisu. Sitä ennen suurin näkyvyys tuli pippurikaasulla höystetyssä Kaisaniemenkadun katkaisussa. Siitä tuli huomiota mutta huomio kohdistui lähinnä pippurikaasun käyttöön ja se vaikutuksiin kuin itse kaasutettuihin ja heidän asiaan. Sinänsä hupaisaa kyllä, että yhteiskunta kiinnostuu enemmän itse voimakeinosta kuin miksi sitä jouduttiin käyttämään. 

Nyt siis elokapinalla on kansan huomio ja julkisuuden kiimaisimmat kansanedustajat ovat jo käyttäneet tilaisuutta hyväkseen joten ollaan vedenjakajan äärellä. Ymmärtääkö kansa elokapinan tavoitteet ja viestin, sekä ennen kaikkea syntyykö siitä toimintaa? Jos minun pitäisi veikata niin vastaus on valitettavasti ei. Ympäristöliikkeitä on ollut jo pitkään ja osa kokee hyvinkin radikaalien toimien olevan paitsi oikeutettuja niin myös tarpeellisia. Varmasti suurin osa muistaa ns. kettutytöt jotka vastoin kaikkea järkeä ja eläinten hyötyä kävivät “vapauttamassa” tarhakettuja. Tämän tempauksen takia luonnonsuojelu otti takapakkia aina keskiajalle saakka. 

Asia on nimittäin niin, että ns. kansa ei koe ilmastolla olevan hätätilaa ja jos onkin niin ei ymmärrä mitä pitäisi tehdä. Ja tässä ollaan ytimessä. Nimittäin jos haluamme laajoja muutoksia niin se vaatii kollektiivisen käsitteen asiasta ja tämän hetken toiminnalla elokapina sitä ei saavuta. Elokapinalla on kolme vaatimusta. 

  1. Ympäristö- ja ilmastohätätilan julistaminen kansallisesti ja aloitettava kriisiviestintä. 

Tällä haetaan varmasti juuri sitä kollektiivista näkemystä asiaan ja sitä, että parlamentaarisesti voitaisiin lakeja ja toimintaa säädellä todetun hädän mukaan. Tämä ei tule onnistumaan koska vaikka tuo hätätila säädettäisiin niin se olisi enemmän kannanotto, ei aito poikkeustila yhteiskunnallisesti. 

  1. Toimi nyt. Hallituksen on luotava sitova lainsäädäntö hiilineutraaliuden saavuttamiseksivuoteen 2025 mennessä, ja aloitettava välittömästi laaja ekologinen jälleenrakennus.

Tämä on sanahelinää monille. En tarkoita, etteikö olisi juuri ydinasia mutta ei tuota kukaan ymmärrä mitä se on tekoina. 

  1. Laajennetaan demokratiaa 

Elokapina haluaa jonkin sortin ulkoparlamentaarisen ryhmän joka valitaan satunnaisotannalla kansasta ja joka käy keskusteluja ja joiden tulokset tulee eduskunnan käsitellä. No, olisi varmaan kannattanut ottaa joku mukaan joka on jo politiikassa. Nimittäin Suomi on täynnä keskustelukerhoja joita kesytetään hiilihydraateilla ja loputtomilla alustuksilla ja puheevuoroilla jotka palvelee pääasiassa puhujan heikkoa itsetuntoa tai halua olla näkyvillä. 

Elokapinan aktiivit, saitte näkyvyyden ja huomion mutta kukaan ei ymmärrä mitä haluatte ihan käytännössä. Ihmiset ei ymmärrä ja Teidän viestintä ei tarjoa konkretiaa joten pitäkää edes hauskaa koska muutosta ette tule valitettavasti saamaan aikaan. Jos jatkatte tällä tavalla niin ne julkisuuden kiimaisimmat poliitikot imeskelee liikkeen näkyvyyden tyhjäksi ja liike loppuu jollakin tavalla tapahtumaan joka vastaa kettutyttöjen loppua ja ympäristön suojelu on taas hävinnyt ihmisen tyhmyydelle. 

Kannatan liikettä, kuten iso osa Suomalaisista, koska ympäristö on Suomalaisille tärkeä ja pidän erityisesti siitä, että tämä keskustelu vie etnonationalistiselta roskalta ilmatilaa. On paljon hyödyllisempää tapella elokapinasta ja ympäristönsuojelusta kuin pohtia kuinka paljon tummaihoinen raiskaa naisia ja lapsia tunnissa tai kuinka matala älykkyysosamäärä tummaihoisilla tai miten valtioilla on salainen suunnittelu vaihtaa kansa. Tämän takia tulette saamaan paljon hyökkäyksiä äärioikeistolta, viette ilmatilan vihalta ja muutatte sen suuntaa. 

Toivon siis, että elokapina jatkaa mutta toivon realismia. Olen viehättynyt ajatuksesta jossa täysin väkivallaton ja passiivinen asian esittäminen yhdistettynä taiteeseen saisi suuren määrän ihmisiä ymmärtämään ja toimimaan yhdessä. Tuntemaan laajasti yhtenäisyyttä ja vastuuta tästä pallostamme jolla yhdessä kiidetään hurjaa vauhtia kohti vääjäämätöntä loppua sitten aikanaan, jos emme pääse täältä pois. 

Mitä elokapinan pitäisi sitten tehdä? Teen kolmen kohdan listan joka toimii. 

1. Pitäkää hauskaa ja kaikki mukaan bilettämään. 

Jos faktat ja pelottelu toimisi niin se olisi jo toiminut. Muistakaa, että suurin osa ihmisistä on mukana koska viesti vetoaa tunnetasolla. Suurin osa ei koskaan ota selvää itse asiasta vaan toimii mielikuvien ja ryhmäpaineen mukaan, varsinkin politiikassa, joka hyvin harvoin perustuu faktoille ja jos perustuu niin sillä ei saa kannatusta. Äärioikeisto käyttää raiskauksia samoin kuin te käytätte ympäristökatastrofeja. Niiden ero mielikuvien luomisessa on se, että ihminen ymmärtää raiskauksen mutta ei sitä miten ilmasto toimii. Surullista luonnollisesti, että näin on mutta älkää toivoko liikaa ihmiseltä kykyä ajatella omaa aikaansa pidemmälle. 

Eli pitäkää hauskaa ja tuokaa asia sen varjolla esiin niin, että kaikki haluaa osallistua. “maailmanlopun bileet”. Positiivisuutta ilmastonsuojeluun,  niin ja jatkakaa taiteen liittämistä asiaan. Se toimii ja vetoaa siihen pieneen määrään ihmiskunnasta joka ajattelee. Se voisi jopa joskus tarttua ja jos ei muuta niin nostatte taiteen merkitystä yhteiskunnan tulkinnassa tai ihan puhtaasti nautintona. 

2. Realistiset toimintaohjeet 

Mitä ihminen voi itse tehdä nyt ja miksi? Se on ydinkysymys. Älkää vaatiko tehtaita lopettamaan vaan kannustakaa ihmisiä toimimaan itse. Kun kaikki tekee pienen teon niin siitä tulee valtava. Mikä se toimi sitten on? En tiedä mutta se on yksinkertainen. Se voisi olla vaikka applikaatio puhelimessa jolla lahjoitetaan hampurilaisaterian verran kuukaudessa joka viikko ja kun tietty summa tulee täyteen niin varoilla tehdään jotain konkreettista joka näkyy arjessa heti. Luonnonsuojelu nimittäin lähtee siitä omasta pihasta tai rappukäytävästä. Ja muistakaa, että symbolinen osallistuminen on tärkeitä. Kun haluatte toimia politiikassa niin muistakaa, että suurin osa on mukana kannattamassa aatetta, ei aktiivisena toimijana. Muistakaa pieni tekoja ja yksinkertaisesti. Sen jälkeen kun itse pidätte sitä yksinkertaisena niin vähentäkää vielä puolet.  

3. Olkaa esillä ja olkaa roolimalleja 

Välttäkää politiikkaa kaikin keinoin koska siellä ette saavuta sitä mitä haluatte ja loppujen lopuksi pöhötytte. Keskittykää ihmisiin ja heidän ajatuksiin. Poliittinen valta korruptoituu jo pienellä määrällä ihmisiä jotka tekee eturyhmä politiikkaa ja tälläisiä ehdokkaita on kahdeksan kymmenestä. Mutta käykää faktoilla ja hymyssä suin keskustelua jokaisella foorumilla ilman pelottelua vaan kertokaa faktoja. Pitäkää liikkeen tunnukset esillä ja vahvistakaa sen imagoa ja tunnetta niin, että siitä tulee brändi. Tehkää vaikka ylihintainen vaatemerkki joka kuvastaa kantajan näkemyksiä maailmasta ja on valmistettu kestävästi ja vaikka osuuskunnassa. Nostakaa välillä draamankaarta ja pistäkää äärioikeistolle vastaan. Ei ainoastaan ihmisoikeuksien takia vaan kyseinen kanta syö myös niiden kädestä joille saastuttaminen on osa liiketoimintaa. Hyvin nopeasti äärioikeistossa loppuu hermo siihen etteivät saakaan kaikkea huomiota ja tulevat tekemään väkivaltaisen teon leiriä tai henkilöä kohtaan ja sen jälkeen suurin osa kansasta valitsee puolensa. Siinä vaiheessa teidän ei tule olla maailmanlopun maalareita vaan ryhmä joka edustaa elämää ja yhtenäisyyttä ilman kettutyttöjen idioottimaisuutta ja lahkolaisuutta. Realismia. Ja muistakaa, valta on aina todellisuudessa kansalla.