Marinin hallituksen kasvanut avustajamäärä on paras panostus Suomelle

Suomen ongelma on vaikuttavien uudistuksien läpimeno. Sote-uudistus kaivataan kipeästi jotta ihmiset pääsevät hoitoon ja kunnille saadaan kipeästi kaivattua helpotusta talouteen. Lisäksi taustalla on vieläkin tärkeämpi uudistus nimittäin sotu-uudistus joka on vieläkin tärkeämpi uudistus kuin sote. Se ratkaisee työllisyyden ja kannustinloukut. Eduskunnalle jätettiin juuri lakialoite vanhusten hoitajamitoituksen nostamisesta 0,7:ään. Uudistuksia laadittaessa on viime vuosina sorruttu huonoon valmisteluun ja poliittisiin tavoitteisiin uudistuksien varjolla. Lisäksi ongelma on ollut, että uudistuksia on ajateltu vaalikautisina. Vaalikausi on aivan liian lyhyt aikajänne laatia saati sitten jalkauttaa mikään suurempi rakenteellinen uudistus. Edellä mainituista syistä tulee valmistelua muuttaa yhä perusteellisemmaksi, tarkemmaksi ja sitä tulee valmistella parlamentaarisesti eli kaikki yhdessä. Nämä kaikki vaativat valtavan työn ja uskomattoman paljon tapaamisia eli keskusteluita jotta yhteinen käsitys saavutetaan. 

Ei meillä suuria ongelmia ole jos tämä on ongelma 

Tunnustan, että avustajamäärän nousu näyttää huolestuttavalta kun sen lukee tietystä lehdistöstä. Se saadaan näyttämään ja kuulostamaan siltä, että hallitus palkkaa kavereita kivaan ja hyvin palkattuun työpaikkaan. Avustajan ja avustettavan suhde perustuu luottamukseen ja tuntemukseen. Sen takia avustajat ovat usein lähipiiristä tai ainakin aihepiiristä. Ihan kuten perussuomalaisten Juho Eerola perusteli kun palkkasi ystävänsä avustajaksi. Se on totta. Tosin sen saa näyttämään rumalta. 

Jos verrataan Sipilän hallituksen avustajiin liittyviin kustannusten kasvu voi arvioida olevan noin 7 miljoonaa euroa vuodessa. Summa on suuri mutta se voi olla paras panostus mitä Suomessa on koskaan tehty. Kyse on uudistuksista, jos tämä hallitus saa ne valmisteltua, vietyä saliin päätettäväksi ja muutoksen alkuun niin avustajiin käytetyt summat tulevat takaisin valtavalla kertoimella. Jos taas uudistuksia panostuksesta huolimatta ei saada vietyä eteenpäin se kielii jostain muusta ja on ilman muuta epäonnistuminen. 

Tästä aiheesta on lehdet ja keskustelupalstat nyt jauhanut viikkokaupalla. Miksi? Ainoa syy siihen on se, että se on poliittinen lyömäase. Tämä on asia joka otsikko tasolla herättää vahvoja tunteita. Tänään kyselytunnilla vielä epäiltiin, että avustajien kautta pumpataan ns. puolueveroina rahaa puolueille. Melko paksua. 

Toisaalta ollaan onnellisia tästä keskustelusta. Jos opposition suurin puheenaihe on hallituksen avustajat niin se kertoo, että hallitus on tehnyt hyvää työtä, eikä meillä isossa kuvassa ole juurikaan ongelmia.