Kriisitilanteet tarvitsevat poikkeuksellista johtajuutta

Maailma ja Suomi sen mukana elää hyvin poikkeuksellista tilannetta. Johtajuuden kannalta ei ole merkityksellistä väitellä siitä kuinka paha tilanne on vaan miten sitä johdetaan. Ei myöskään ole merkityksellistä keskustella siitä kuinka vääriä käsityksiä ihmisillä on vaan korjata ne ja käyttää siihen tarvittavia keinoja. Kriiseissä ei ole aika syytellä toisia vaan keskittyä etsimään ja esittämään ratkaisuja. Olen joskus sanonut, että huonokin päätös on parempi kuin ei päätöstä ollenkaan. Johtajilta odotetaan sitä, että tiukassa tilanteessa he kantavat vastuun ja osoittavat suunnan. Se myös tukee organisaatiota joka toimii sen jälkeen itsenäisesti ja kaikki pyrkien samaan lopputulokseen joka on selkeästi osoitettu. 

Hallitus on hyvä mutta uudessa tilanteessa 

Suomella on tällä hetkellä erittäin hyvä ja harkitseva hallitus mutta nyt hallitus elää tilannetta johon ei ole joutunut juuri kukaan Suomessa. On siis hyvin ymmärrettävää ja jopa hyvä, että hallitus on maltillinen. On hyvä, että hallitus on pyrkinyt olemaan rasittamatta kansaa yksityiskohdilla. Mutta tieto rauhoittaa ja luo turvallisuuden tunteen, eli tiedon jakamista ei voi tehdä koskaan liikaa. Suurin virhe on yliarvioida ihmisten käsitys kokonaistilanteesta ja turvallisuuden tunteesta. 

Kriisiajan johtajat unohtavat itsensä 

Kriisiaikana tarvitaan johtajia jotka pystyvät työntämään itsensä ja omat käsitykset taka-alalle. Kriisiajan johtajien tulee pystyä elämään samaan hengenvetoon kansan käsityksen ja tilanteen mukaan. Muissa tapauksissa päätöksistä tulee sellaisia joissa kansa tekee joko päätöksiä vastaan hiljaisesti tai alkaa kapinoimaan. Kumpi vain niin päätökset kääntyy tekijöitään vastaan ja koko rakenne hajoaa. Kriisiajan johtaja ei tunne alentuvansa kun joutuu selittämään asiaa uudestaan, eikä pidä alaisia idiootteina tumppuina jos he eivät osaa oma-aloitteisesti toimia. Kriisiajan johtaja on puheissaan selkeä, yksinkertainen ja yksiselitteinen. Kriisiajan ohjeet ja määräykset ovat selkeitä ja yksiselitteisiä. 

Paniikki poistaa järjen 

Koronaviruksen aiheuttama tilanne tulee jatkumaan. Toivottavasti saamme itse covid-19 -taudin pian hallintaan mutta tilanne jatkuu talouden osalta silti. Ja sekin vaatii kriisijohtamista. On totta, että tällä hetkellä keskustelussa on paljon sisäpolitiikkaa ja osa poliitikoista levittää suorastaan paniikkia väärien tietojen ja käsitysten avulla. Osa on tämän jo ymmärtänyt ja taistelee sitä vastaan lukuisilla keskustelupalstoilla ja keskusteluissa. 

Hallituksen rooli 

Tietyt poliitikot pyrkivät esittämään hallituksen ja virkakoneiston toimet liian kevyinä ja jopa tahallisina jolla pyritään sairastuttamaan kansa. Kaikki nämä puheet on juuri sitä mihin viittasin yllä, ne ovat jopa rikollisia kun huomioidaan tilanne jota elämme. 

Silti on totta, että nyt on aika hallituksen näyttää erilaista johtajuutta. Unohtaa itsensä ja johtaa tilannetta niin kuin kansa sitä elää ja hengittää. Olemme tässä tilanteessa yhdessä ensimmäistä kertaa mutta emme viimeistä. Niiden jotka on valittu johtamaan tulee nyt johtaa ja muiden velvollisuus on seurata ohjeita ja toimia niiden mukaisella tavalla.