Koronaviruksesta pitää ymmärtää ettemme voi hallita tai estää sitä, voimme vain hidastaa sitä. Vaikka muuttaisimme maakuoppiin puoleksi vuodeksi niin sama olisi vastassa.Suuri osa kansasta tulee sairastamaan koronan täysin oireetta, osalle tulee lieviä oireita ja todellisessa vaarassa on ikääntyneet ja perussairaat. Kysymys pandemiassa ja epidemiassa on siitä, että leviämistä hidastetaan jotta sairastuneet voidaan hoitaa. Samalla luonnollisesti saadaan aikaa harkita ja hakea ratkaisuja kun tilanteen kokonaiskuva muodostuu. On silti totta, että juuri alkuvaiheessa tehtävät päätökset rajoittamisesta on vaikuttavia. Asiantuntijoihin tulee luottaa mutta samalla tiedostaa, että asiantuntijatkin sopeuttavat toimia tilanteeseen. Viruksen leviäminen ja mahdolliset mutaatiot on miltei mahdoton arvioida ja sen takia asiantuntijat eivät voi sanoa mitään varmaksi näissä tilanteissa vaan elävät tilanteessa.
Kuka se koronavirus on?
Vaikka puhumme nyt koronaviruksesta niin koronavirukset on itse asiassa ryhmä viruksia. Nyt leviävä koronavirus on nimetty sars-CoV-2 ja viruksen aiheuttama tauti on covid-19.
Koronavirukset aiheuttavat yleisesti hengitystieinfektioita ja keuhkokuumetta. Nyt pandemian aiheuttanut sars-CoV-2 on siis samaa heimoa virusten kanssa jotka aiheuttivat SARS, ZIKA ja MERS epidemiat. Olemme siis olleet tämän heimon kanssa tekemisissä jo 2000-luvun alusta ja ne ovat tunnistettu jo paljon aikaisemmin. Koronaviruksien alkuperä epäillään olevan eläinperäinen, josta se on välittäjäisännän kautta siirtynyt ihmiseen. Koronavirukset voivat siis elää ihmisessä ja eläimessa.
Koronavirukset leviävät aggressiivisesti koska ihmisellä ei ole niille vastustuskykyä ja ne leviävät pisaratartuntana. Lisäksi taudinkantaja voi olla pitkään oireeton ja näin tartuttaa useita henkilöitä tietämättään.
Koronaviruksien aiheuttamat oireet ovat melko tyypillisiä kuten päänsärky, väsymys, kuume, lihaskivut, hengitysvaikeudet ja yskä. Oireiden perusteella on vaikea sanoa sairastaako ihminen kausi influenssaa vai koronavirusta. Tätä kirjoitettaessa liikenteessä on myös kausi influenssaa joka vaikeuttaa oireiden tunnistamista.
Koronavirukset kestävät pakkasta oikein hyvin mutta eivät kestä lämpöä ja hajoavat kohtuullisesti puhdistusaineiden vaikutuksesta. Koronavirus leviää pääasiassa pisaratartuntana eli vaatii lähikontaktin taudinkantajaan. Pintojen kautta koronaviruksen leviäminen on epätodennäköisempää mutta varsinkin sairaaloissa pintojen puhtauteen tulee kiinnittää huomiota.
Mitä voimme tehdä?
Nyt käynnissä olevan kaltaisia pandemioita on ollut ja tulee olemaan jatkossakin. Emme sinänsä voi niitä estää mutta voimme hidastaa niiden etenemistä ja torjua sairastumisten määrää epidemian alkuvaiheessa. Epidemialla viitataan siihen, että jokin tauti leviää tietyn alueen sisäisesti niin, että tautiketjuja ei tunnisteta. Tautiketjulla viitataan siihen, että kaikki kaikki sairastuneet ja tautia levittäneet tunnistetaan ja saadaan hoitoon, sekä eritykseen. Pandemia taas on käytännössä sama asia mutta maiden välillä leviä tauti jonka voidaan katsoa koskettavan suurinta osaa maailman ihmisistä.
Mitä tiiviimmin ihmiset elävät ja mitä enemmän ihmiset matkustavat sitä nopeammin koronavirusten kaltaisten virusten taudit leviävät. Jos siis ajatellaan tulevaisuutta olemme menossa kohti aikaa jolloin riskit kasvavat vakaville pandemioille.
Kukaan meistä ei siis pysty estämään koronaviruksen leviämistä mutta voimme eristää ja hidastaa sitä. Eristäminen ja hidastaminen on tärkeää terveydenhuollon toimintakyvyn takia. Lisäksi hidastuminen tarjoaa lisää aikaa tutkia viruksen käyttäytymistä ja etsiä lääkettä, hoitoa ja tehokkaita tapoja estää leviäminen.
Jokainen voi silti tehdä itse paljonkin. Toiminta on melko maanläheistä ja sellaista joista osaa olisi tärkeä noudattaa myös ilman koronaviruksen uhkaa. Pidä huolta hygieniasta. Varsinkin käsihygieniasta. Älä aivasta tai yksi toisia päin tai ilmaan vaan “kainaloon” tai hihaan. Näin pisarat ei levittäydy ilmaan vaan jäävät pienelle alueelle pinnalle. Jos tunnet itsesi kipeäksi, edes vähän, niin tee itse päätös siitä ettet lähde mihinkään jolloin olisit vaarassa tartuttaa lisää ihmisiä. Muista, että oireet on vaikea tunnistaa ja laajoissa testauksissa ei sinänsä ole järkeä koska ne vain kuormittaa terveydenhuoltoa. Oma ajattelu liikkumisen rajoittamisessa on miltei tärkein sääntö joka myös auttaa terveydenhuoltoa. Ota selvää asioista ja seuraa virallisia tiedotuskanavia. Muista, että paniikki leviää yllättävän nopeasti ja helposti. Sen olemme saaneet havaita vessapaperin hamstaamisessa.
Jos sairastut koronavirukseen
Kuten jo todettu niin emme pysty täysin pysäyttämään koronavirusta vaan tulee ajatella niin, että sinäkin sairastat taudin. Se ei välttämättä pidä paikkaansa mutta ainakin minulle aiheuttaa tunteen joka estää paniikkia ja pelkoa. En esitä tässä lukuja, koska ne jonkin verran vaihtelee, mutta valtaosa sairastaa koronaviruksen lähes oireettomana. Juuri tämän takia on tärkeä tunnistaa pienetkin oireet ja vähentää liikkumista. Vaikka virus ei olisi sinulle vaarallinen niin saatat luoda tautiketjun joka sairastuttaa riskiryhmässä olevia. Epidemia ja pandemia vaiheessa viruksen leviämisen hidastaminen on kriittistä jotta vakavasti sairastuneet saadaan hoidettua ja saatu lisää tietoa, sekä keinoja.
Koronavirus on hengitystiesairaus ja kuvauksen mukaan se pahimmillaan aiheuttaa vakavia keuhkoperäisiä oireita. Tilanne jossa nyt elämme on epidemian alkuvaihetta, tosin epidemiaa ei ole vielä julistettu, jolloin terveydenhuollon rasitus on suurin ja kyselyjä tulee paljon. Paniikki ja pelko aiheuttaa vain olon merkittävää heikkenemistä ja turhia kontakteja terveydenhuoltoon. Hakeudu terveydenhuoltoon siis vain kun tunnet itsesi vakavasti sairaaksi eli korkea kuume tai tunnet hengitysvaikeuksia. Seuraa jatkuvasti viranomaisten viestintää koska he ohjeistavat koko ajan tilanteen mukaisella tavalla. Voi siis olla, että viranomaiset antavat uusia ohjeita hoitoon hakeutumiselle. Muista, että myöskään viranomaiset eivät tässä vaiheessa tiedä miten virus käyttäytyy ja millaisia oireita tauti laajasti aiheuttaa.
Muista syödä ja juoda hyvin koko ajan. Lisäksi nauti vitamiineja ja terveellistä ravintoa. Ota tilanne rauhassa ja mieti, että nyt loppuu kiireet ja on aika lueskella, sekä vaikka järjestää se vaatekaappi joka on pitänyt järjestää jo vuosia sitten.
Epidemioiden ja pandemioiden kohdalla puhutaan paljon kuolleisuudesta. Se luonnollisesti on omiaan herättämään pelkoa. Muista, että koronavirusten kohdalla kuolleisuus on suhteellisen pieni ja uhkaa pääasiassa kroonisesti sairaita ja ikääntyneitä henkilöitä. Omalla toiminnalla suojaat myös näitä riskiryhmään kuuluvien hyvinvointia.
Koronavirus ja politiikka
Koronaviruksesta tiedotetaan jatkuvasti hallituksen ja viranomaisten toimesta. Muista, että tänä aikana lähes kaikkea käytetään politiikan tekemiseen ja niin on myös koronaviruksen osalta tehty. Tietyt poliittiset toimijat levittävät tietoja niin, että niiden pyrkimyksenä on herättää epäluuloja ja suoranaista vihaa hallitusta ja viranomaisia kohtaan. Epäluulojen ja vihan levittämisen motiivina ei ole kansalaisten hyvinvointi vaan poliittinen valta ja henkilökohtainen menestys.
Voit luottaa siihen, että poliittinen johto ja viranomaiset toimivat aina kansalaisten edun mukaisella tavalla. Siihen sisältyy se, että toimitaan tietojen perusteella välttäen paniikkia. Muista, että viranomaiset ja poliittinen johto tekee työtä 24/7 näissä tilanteissa ja seuraavat tilannetta jatkuvasti.
Koronaviruksen vaikutukset ovat yksilötasolla suuria mutta ne ovat vielä suurempia yhteiskunnallisella tasolla. Poliittisen johdon ja viranomaisten pyrkimys on tehdä toimia jotka ovat paitsi vaikuttavia mutta pitävät yhteiskunnan toimintakykyisenä. Sen takia eri toimia ajoitetaan niin, että niiden vaikuttavuus on suurin. Ei ole siis automaattisesti järkevää sulkea kouluja tai laittaa niin sanotusti rajoja kiinni. On myös paljon puhuttu niin sanotun valmiuslain käyttöönotosta ja se on tarpeetonta tätä kirjoitettaessa. Suomessa tartuntatautilaki mahdollistaa kuntien omat päätökset esimerkiksi koulun sulkemisesta. Aluehallintovirasto voi tehdä päätöksen omalla alueellaan jolloin se koskee useita kuntia. On oletettavaa, että useat oppilaitokset tulee toimimaan joitakin viikkoja niin, että oppilaita ei velvoiteta tulemaan läsnä. Opetus järjestetään siis etänä jolloin opettaja antaa ohjeet sähköisesti. Valtaosalla Suomen oppilaitoksista on laitteet järjestää tehokkaasti etäopetusta.
Ja se tärkein sääntö
Se on “älkää hättäilkö” lausuttuna savolaisen leppoisasti. Hankkikaa tietoa ja seuratkaa virallisia tiedotuskanavia. Pitäkää itsestänne, läheisistä ja muista ihmisistä huolta. Me selviämme hyvin tästäkin tilanteesta ja opimme selviämään yhä paremmin vastaavista tilanteista. Tämä ei ole viimeinen pandemia jonka yhdessä kohtaamme.