Hallitus osoitti todellista johtajuutta ja nyt me näytämme todellista yhteistyötä

Hallitus piti 16.3.2020 tiedotustilaisuuden jossa nähtiin todellista johtajuutta ja välittämistä. Moni on arvostellut hallitusta liian kevyistä toimista tilanteeseen nähden ja vaati vaikuttavimpia toimia. Hallitus on koko ajan sanonut, että toimia tehdään tilanteen mukaisella tavalla ja tarpeen mukaan. Tällä on ollut tarkoitus suojella yhteiskunnan toimivuutta yleisellä tasolla. Globaalilla tasolla olemme tämän kaltaisen tilanteen edessä ensimmäistä kertaa. Se miten tilanteesta selviämme on siitä kiinni miten kohtaamme sen yhdessä. Toisiimme luottaen ja ohjeita noudattaen. On selvä, että virheitäkin tullaan tekemään ja ne korjataan. Nyt ei ole aika sisäpolitiikan vaan demokratian. Sille jolla Suomi on rakennettu. 

Mitä nyt sitten? 

Vedä syvään henkeä ja mieti, että tästä selvitään. Ei ole syytä paniikille vaan rauhalliselle määrätietoiselle toiminnalle. Noudata ohjeita ja pidä huolta läheisestä. Pidä varsinkin ikääntyneistä huolta mutta älä aseta heitä tartuntavaaraan. Soita ja keskustele. Monelle ikääntyneelle tämä tilanne on pelottava koska tietävät olevansa riskiryhmää. Soita vaikka liian usein ja opeta heidät käyttämään vaikkapa jotain videopuhelu sovellusta tietokoneella, tabletilla tai puhelimessa. Kysele kuulumiset ja varmista, että ravintoa on ja sitä nautitaan. 

Muista, että me elämme tätä yhdessä, et ole yksin vaan osa valtavaa määrää ihmisiä. Maita, kaupunkeja ja perheitä. 

Muista pitää itsestäsi huolta. Muista hyvä ravinto ja juominen. Jos tunnet itsesi sairaaksi niin tunnista oireet rauhassa. Älä kuormita terveydenhuoltoa. Juuri tämän takia on syytä pitää itsestä huolta. 

Juttele lapsille ja nuorille. Selitä rauhallisesti mikä on tilanne. Luo toimiva arki ja turvallisuus nuorille ja lapsille. Selitä heille miksi on tärkeää pitää etäisyyttä ja miten koronavirus leviää. Korosta hygieniaa ja varsinkin käsihygieniaa. Huolehdi nuorten ja lasten ravinnosta. Ole läsnä se aika joka on käytettävissä. 

Talous ja työ 

Tällä hetkellä taloudellisen selviämisen tuskaa kokee moni. Suomen hallitus, kuten kaikkien muidenkin maiden, hallitukset pohtii tilannetta ja lukuisia eri tukitoimia. Talouden tilanne tulee riippumaan paljon siitä kuinka kauan koronavirus rajoittaa normaalia yhteiskunnallista toimintaa. Itse uskoisin, että talouden lamaantuminen tulee olemaan syvä ja nopea. Jotta voi hypätä niin pitää mennä kyykkyyn eli uskon, että talouden olevan nousukiidossa loppuvuodesta. 

Mieti miten itse voisit tukea, jos mahdollista, paikallisia ja pieniä yrityksiä. Heille on kaikista vaikean toimittaa tukea eri kanavia pitkin. Meillä on valtava määrä mikroyrityksiä jotka tarjoavat monia palveluita. Moni tulee tekemään tarjouksia joilla tuotteita ja palveluita voi hankkia mutta esimerkiksi palvelut käyttää myöhemmin. Hanki niitä jos vain ikinä mahdollista. Se luo toivoa ja pitää mikroyrittäjät leivässä notkahduksen aikana. 

Lopuksi haluan vielä korostaa, että olemme tässä tilanteessa yhdessä. Ja yhdessä tilanne hoidetaan. Opitaan tästä yhdessä ja olemme yhä vahvempia. Toivottavasti paljon oppineena. Monet joutuvat kohtaamaan asioita jotka laittavat arvot uusiksi ja joiden kanssa joutuu elämään koko loppuelämän. Saatamme yhdessä seistä kynnyksellä jonka toisella puolella on yhä välittävämpi, yhteisöllisempi ja toimivampi maailma. 

Olet tärkeä, pidä huolta!