Koronakriisin ainoa exit on yhteistyö

Tuntuu, että osa kansasta ja poliitikoista kokee koronakriisin jo hiipuvan. Näin se valitettavasti ei ole. Ei taudin kuten ei myöskään talouden osalta. Se mikä on tulevaisuus riippuu enemmän meistä kuin taudin aiheuttajasta eli koronaviruksesta. Tällä hetkellä tutkijat tekevät työtä kaikkien muuttujien varmistamiseksi. Jotta oikea exit löydetään tulee kaikki muuttujat olla tiedossa. Meidän tulee tietää miten immuniteetti muodostuu ja kauanko se kestää, meidän tulee löytää lääke taudin oireiden hillitsemiseen, meidän tulee tietää miten tauti leviää pinnoilta ja ilman välityksellä, meidän tulee osata suojautua paremmin, meidän tulee ymmärtää miten yhteiskunta voi toimia tässä uudessa tilanteessa ja meidän tulee kehittää rokote viruksen aiheuttamaan convid-19 tautia vastaan. 

Varmaa on ainoastaan se, että tästä ei mikään maa selviä yksin. Kaikki tulee tarvitsemaan apua ja sitä, että jokainen maa kantaa vastuun. Muuten tautiketjut jäävät pysyväksi osaksi elämäämme. 

Hallitukset tulevat kertomaan ja viestimään poispääsyn tilanteesta kun se on varmistunut ja siitä voidaan olla varmoja. Tuskin tämä tulee olemaan optimaalinen eli joudumme jatkossakin ottamaan huomioon rajoitteita ja tekemään päätöksiä jotka vahingoittavat taloutta ja jotka asettavat joitakin ryhmiä jopa vaaraan. Ihan kuten nyt hoitajat, lääkärit, kuljettajat ja monet muut ammattiryhmät vaarantavat itseään ja läheisiään. 

Mutta me opimme ja me opimme nopeasti. Minä ja varmasti kaikki toivovat, että tämä on nopeasti ohi. Me toivomme, että nykyisistä lääkkeistä löytyy se ihme joka hidastaa tautia ja estää sen vakavampia muotoja. Sen avulla voisimme purkaa rajoitteita ja siirtyä tukahduttamaan tautiketjuja ilman suuria riskejä varsinkaan riskiryhmille. Me toivoimme, että tehokas rokote löytyy ja sitä valmistetaan tavalla jossa sitä riittää kaikille ja rokotukset aloitetaan riskiryhmistä jokaisessa maassa. 

Kukaan meistä ei silti joudu tyytymään olemaan vain toivojan roolissa ja passiivinen. Shokin jälkeen tulee lamaantuminen ja talouden, sekä eristyksen ongelmat alkaa paisumaan. Meistä jokainen voi tehdä asioita sen torjumisen eteen. Auttaa pahiten ongelmissa olevia ja levittää toivon sanomaa tekojen kautta. Pienikin teko on kriiseissä suuri. Meidän kaikkien tulee aloittaa läheltä. Itsestä ja läheisistä. Pitää huolta siitä, että liikumme, nautimme terveellisesti nesteitä ja ravintoa. Pidämme yhteyttä toisiin ja teemme kaikkemme jotta yhteiskunta toimii edelleen. Me kaikki voimme osoittaa tukemme meidän puolesta työskenteleville ja kannustaa kaikkia. Me kaikki voimme tukea valtion johtoa ja yhteistyötä muiden valtioiden kanssa. Me kaikki voimme lukea ohjeita, suosituksia ja toimia niiden mukaan. 

Meidän yhteinen ja ainoa exit on yhteistyö. Kaikissa tilanteissa ja kaikissa skenaarioissa.