Tietojen mukaan hallitusohjelma alkaa olemaan kasassa. Tätä kirjoittaessa sitä ei ole vielä julkaistu mutta sitä käsitellään julkisuudessa jo kovalla kädellä. Hyvin oletetusti tartutaan verotukseen ja tiettyihin uudistuksiin. Vaalien alla ja varsinkin vaalien jälkeen on keskustelu tahallisesti pyörinyt levittämään mielikuvaa, että SDP on himoverottaja. Iltapulujen palstoilla levitetään todellisia kauhukuvia siitä miten verotus vaikuttaa jokaisen elämään ja mistä jokainen jää paitsi tai joutuu maksamaan lisää.
Hallitusohjelma
Hallitusohjelman tarkoitus on olla Suomea johtavan ryhmittymän selvitys siitä millä arvoilla ja mihin keskittyen Suomea tullaan johtamaan. Hallitusohjelmaan vaikuttaa lukuisia asioita ja lukuisien eri ryhmien osaaminen, sekä mielipiteet. Pääministeripuolue nielee aina suurimman kritiikin ja se tulee kestää mutta myös osata perustella eri kirjaukset, sekä niiden tavoitteet. Samaan aikaan tulee muistaa ettei syyttely vielä meitä mihinkään vaan vastuunkanto. Sen takia pääministeripuolue on aina vähän vaiennettu. Tämä koskee kaikkia siinä tilanteessa olevia puolueita läpi historian.
Ennen muinoin hallitusohjelma oli paljon enemmän arvoihin ja selkeisiin puutteisiin kantaaottava. Arvoilla luodaan uskoa ja yhteistä tekemistä. Selkeät puutteet oli taas kaikkien tiedossa yleisesti, kyse oli vain siitä mitä yhteiskunnan epäkohtia lähdetään kehittämään. Se oli sitä aikaa kun Suomea rakennettiin hiessä ja talkoilla. Jokainen hallitus vei meitä eteenpäin mutta oikeasti kehitys perustui ihmisten työhön ja uskoon yhteisestä kasvusta josta jokainen sai osansa.
Suomi on hyvinvointivaltio. Kolme sukupolvea on saanut elää menestyvässä sivistysvaltiossa joka on tarjonnut hyvinvointia ja turvaa. Se on osaltaan myös selitys hallitusohjelman arviointiin. Selkeitä epäkohtia yhteiskunnassa ei enää ole. Me olemme siirtyneet kehittämisen tilasta pitämisen tilaan, sekä mielikuvaan. Se on vaarallinen valhe. On vaarallista kuvitella, että eläisimme koskaan tilanteessa jossa meillä on varaa pysäyttää kehitys vain oman tai oman ryhmän etujen takia. Koska siitä nyt hallitusohjelman arvioinnista on kysymys. “mitä minä häviän, mitä minä maksan lisää, mitä minä menetän ja mitä muut taas saa”. On sanottu, että ihmistä ei niin harmita oma menetys vaan se mistä jää mahdollisesti paitsi. Kaikki iltapulujen otsikot keskittyy juuri tähän ihmisen heikkouteen, mistä minä jään paitsi.
Veroja siellä ja täällä
Samaan aikaan kun olemme siirtyneet miettimään Suomea niin menestyneenä maana, että jokainen ryhmä miettii miten yhteistä menestystä voi kupata, rakentamisen sijaan. Olemme unohtaneet, että veroilla Suomi on rakennettu ja niin rakennetaan jatkossakin. Ei yksikään puolue maksa mitään itse, eikä yhdelläkään puolueella ole muita keinoja. Suomi ei ole yritys, eli Suomen valtion merkitys ja tarkoitus ei ole tehdä itse liiketoimintaa. Suomen valtion merkitys on luoda demokraattisesti sellainen ympäristö jonka kansa haluaa. Sitä yhteistä tahtoa me rakennamme yhdessä ja se rahoitetaan veroilla, aina veroilla. Suomalaiset suhtautuvat poikkeuksellisen hyvin verojen maksuun. Se ei johdu siitä, että me olisimme tyhmiä tai lampaita. Se yksinkertaisesti johtuu siitä, että olemme saaneet veroillemme vastinetta ja olemme luottaneet maamme johtoon. Olemme luottaneet siihen, että maksuilla on luotu palveluita joista hyödymme itse mutta myös koko yhteiskunta hyötyy ja rakentuu.
Tietyt tahot riitauttavat nyt tämän näkemyksen. Meille kerrotaan, että ilman veroja meillä olisi kaikilla enemmän rahaa ja hyvinvointia. Väite on mieletön mutta toki se on raflaava ja jos olet syntynyt hyvinvointiin on yhä useamman tavoite hankkia itselleen lisää. Kylän yhteisesti talkoilla rakentamat talot on jo rapistuneet.
Yksinkertaistettuna siis vero on maksu jolla saat yhteiskunnan lukuisia palveluita. Nyt meidän on helppo huutaa verojen vääryyttä kun me haluamme itsellemme lisää. Emme enää huomaa yhteiskunnan palveluita vaan ne ovat meille itsestäänselvyyksiä, jotain mikä meille kuuluu. Jotain mistä voi vain ottaa.
Luottamus ja hallitusohjelma
Hallitusohjelma raamittaa monet asiat. Ja kuten viittasin hallitusohjelma on kuin avioliitto. Siinä on aina mukana jotain omaa, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä. Mutta tärkein mitä hallitusohjelma raamittaa on luottamus, yhteinen suunta. Tai näin sen ainakin pitäisi olla.
On selvä, että hallitusohjelma ei voi määritellä kaikkea mitä kauden aikana tapahtuu. Se ottaa kantaa niihin epäkohtiin joita halutaan korjata hallituskauden aikana tai ainakin laittaa alulle. Olemme tilassa jossa etujen valvonta on niin rankkaa ettei yhden hallituskauden aikana saada suuria muutoksia läpi. Sen takia on Suomelle elintärkeää, että valmistelu ja päätökset luodaan parlamentaarisesti. Seuraavan hallituksen tulee jatkaa uudistusten vientiä eteenpäin, muuten jokainen kehitys jää tekemättä ja keskitymme vain ajamaan omia etuja.
Minä ainakin kaipaan valtionpäämiehiä jotka puhuivat koko kansalle. Jotka eivät ajaneet yhdenkään etujärjestön asiaa ainoastaan mutta ottivat kaikki huomioon. Pitivät yllä tasapainoa ja käyttivät välillä koviakin otteita sen luomiseen. Yhteiskunta tarvitsee ja vaatii sääntelyä ja ohjausta. Se on pohja turvallisuudelle, hyvälle liiketoiminnalle ja jokaisen henkilökohtaiselle menestykselle. Se ei tarkoita vapauden menettämistä vaan kehitystä ja sivistystä. Se tarkoittaa, että suuri määrä ihmisiä voi sopia ja rakentaa yhdessä. Se tarkoittaa sitä, että annat mutta saat enemmän. Kyse on kuitenkin arvoista, jos mittaa menestystä vain sillä paljonko sinulla on enemmän niin voimme hyvästellä yhteiskuntamme mitä myös Suomeksi nimitämme.