Kansallissosialisti kiittää silakoista

Suomeen on uinut Italiassa alkanut sardiiniliike. jonka merkitys on vastustaa populismia ja rasismia rauhanomaisesti. Suomessa liikkeen nimi taipui nimeen silakka joka sardiinin tavoin on parvessa elävä kala. Sardiiniliike on sinänsä erinomainen ajatus jolla ihmiset löytävät toisensa ja vahvistusta ajatuksilleen. Nimittäin todella monet katsovat tämän päivän keskusteluita turhautuneena ja passivoituvat koska eivät halua kylpeä huutamisen ja valheiden keskellä. Valitettavasti vain sardiinit ja silakat auttavat kansallissosialismin nousua vahvistamalla vastakkainasettelua. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho nousi jo jalustalle julistamaan, että silakkaliike on perustettu perussuomalaisia vastaan. Ei ole epäilystäkään ettei Halla-aho saa seuraajiaan uskomaan, että silakkaliike on “viherkommunistien” juoni jolla maahan tuodaan yhä enemmän pakolaisia ja halutaan vaimentaa oikeiden isänmaallisten ääni yhteiskunnassa. 

Totta kai kyse on kansallissosialismista 

Jussi Halla-aho ja perussuomalaisten johto on kiistatta kansallissosialisteja ideologialtaan. Sitä tuskin kukaan voi kiistää mutta tämä ei koske perussuomalaisten massaa. Niitä kymmeniä tuhansia kansalaisia jotka on äänestänyt perussuomalaisia tuntematta johdon politiikkaa tai tavoitteita. Kukaan ei äänestä väärin mutta moni äänestää tuntematta kovin tarkkaan politiikkaa tai puolueen johdon tavoitteita. Se on oikeasti hankalaa, eli äänestäjiä ei voi syyttää. Ongelman juuri on henkilöissä jotka tekevät politiikkaa. 

Kysehän ei ole vain perussuomalaisista vaan ylipäänsä tavasta tehdä populistista politiikkaa kannatuksen saamiseksi. Se koskettaa eri tavoin kaikkia puolueita koska jokaisessa puolueessa on henkilöitä jotka käyttävät populistisia keinoja eri tavoin. Kansalle populistinen politiikkaa näyttäytyy lupausten pettämisenä ja valtavina pettymyksinä demokratiaan. Ihan jokaisella poliitikolla on tässä valtava vastuu ja työ jotta populismi saadaan kitkettyä pois.

Itse saan päivittäin yhteydenottoja kansalaisilta jotka ovat huolestuneita eivätkä enää ymmärrä mitä tapahtuu. Miksi päätöksiä tehdään ja mihin ne johtaa. Sosiaalisessa mediassa levitetään niin härskejä valheita, että ne ylittävät jo osin mielikuvituksen. Silti niitä on helppoa uskoa ja jos netti nostaa niitä ja hyväksyviä kannanottoja jatkuvasti silmien eteen niin loppujen lopuksi niihin uskoo. Jos haluat valheen menevän läpi niin valehtele isosti ja usein. Se vain toimii, valitettavasti. 

Kansallissosialismi nousee ja elää vastakkainasettelusta 

Kansallissosialismi on yksi lukuisista aatteista ja sinänsä siinäkin on oikein hyviä kohtia. Lienee monille selkeää, että natsit aikanaan omaksuivat tämän aateen mutta sinänsä eivät kyllä ideologiaa noudattaneet kuin heille sopivin osin. Sinänsä siis natsit ja kansallissosialismi ei ole tavallaan synonyymi. Tämän päivän kansallissosialistit tekee samaa. Valtaa haetaan erittäin houkuttelevan ja yksinkertaisen viestin avulla joka perustuu vastakkainasetteluun ja siihen, että itse häviää jotain ja joku ryhmä on uhka. Näin saadaan luotua pelko, ryhmä joka pelkää ja tarjottua ratkaisu. Ratkaisu toki ei ole kansan parhaaksi vaan ainoastaan harvojen valtaa. 

Jotta tavoite saavutetaan tarvitaan vahva vastakkainasettelu. Natsi-saksa rakensi sitä vihalla juutalaisia ja monia muita ryhmiä kohtaan. Tämän päivän oikeistopopulismi rakentaa sitä vihalla maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaan. Toki viestissä on osa totuutta, niin on aina toimivassa populistisessa viestissä. Ei yksikään puolue ole sinisilmäinen tai halua ongelmia. Lisäksi sadoissa keskusteluissa olen satojen kansalaisten kanssa päätynyt siihen ettemme kukaan ole juurikaan eri mieltä asioista. Kuilun rakentaa poliittiset henkilöt jotka tarjoavat houkuttelevan viestin johon tarttua ja joiden avulla voi syyttää ongelmistaan muita. Lisäksi tämän päivän oikeistopopulismissa on erittäin vahvana läsnä oman kansan kahtia jakaminen. Luodaan asetelma jossa yhtä ryhmää voidaan puhutella, kiihottaa ja lisätä valheiden määrää jatkuvasti. Mutta voin vakuuttaa, että kansa ei ole koskaan kaukana toisistaan, meitä erotellaan tällä hetkellä ja se on, rakas lukija, erittäin epäisänmaallista. Sitä vastaan minä taistelen omilla keinoilla joka päivä. 

Härskit silakat 

Oikeistopopulismi on luonut joukkopsykoosin. Suuren ihmisryhmän joka kokee olevansa yksilö ja vastustavansa yhteiskunnan mädännäisyyttä vastaan. Todellisuudessa tämä ryhmä on sokeita seuraajia joiden usko perustuu henkilöön samaistumiseen ja täysin katteetomiin lupauksiin. Sardiinit ja silakat on tavallaan vastaveto tälle, ihan kannatettava ja toimii kyllä kun muutetaan esimerkiksi sosiaalisen median keskustelu kulttuuria mutta ratkaisu se ei ole.

Politiikka ja koko yhteiskunta perustuu luottamukselle ja yhtenevästä käsityksestä yhteiskunnasta. En tarkoita, että kaikki ovat samaa mieltä mutta sitä, että peruskäsitys on kaikilla sama. Oikea demokratia perustuu juuri eri näkemysten sallimiseen ja avoimeen keskusteluun. Valituilla päättäjillä on vastuu luoda päätöksiä jotka mahtuvat kansan käsitykseen oikeudenmukaisuudesta. Lisäksi päättäjien yksi tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia tasa-arvosta, koska jos se romahtaa niin silloin myös yhteiskunta romahtaa. 

Sardiinit ja silakat ei siis ole vastaus vaan valitettavasti tulee tässä tilanteessa johtamaan yhä pahempaan vastakkainasetteluun. Se on myös sardiinien ja silakoiden syy koska parvessa uiskentelee vasemmistopopulisteja, jotka eivät hae avointa keskustelua vaan suoraa vastusta ja toimintaa oikeistopopulimismia johtaan. Tätä oikeistopopulistit haluaa vahvistaa ja tulevat pitämään silakat ja sardiinit otsikoissa. Tämä taas tulee kutittelemaan tiettyjen sardiinien ja silakoiden itsetuntoa ja kuilu syvenee. 

Missä sitten on ratkaisu levollisen politiikan edistämiselle?   

On luonnollisesti selvää, että tarvitaan kehyksiä ja puolueiden ideologioita joihin samaistua ja joista keskustella. Vastaus on kuitenkin sinussa, minussa ja jokaisessa yksilönä. Jos valitsee tien jossa nostaa käden pystyyn vain koska viesti houkuttelee niin luottamusta käytetään väärin. Jokaisen tulisi siis yhä enemmän käyttää hetki yhteisten asioiden ajatteluun. Ymmärrän, että se ei ole välttämättä helppoa mutta jokaisen tulee puhkoa omat kuplansa. Kehittyminen löytyy sieltä missä on valloillaan omista eriävät käsitykset. Se on myös yhdistävä tekijä kun ihmiset keskustelee. Kolme asiaa joita hoen on kuuntele, ajattele ja keskustele. Siitä löytyy ratkaisu. Jokaisen pitää nähdä hivenen vaivaa. 

Vielä suurempi vastuu on minulla ja jokaisella joka osallistuu aktiivisesti politiikkaan ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Me olemme esimerkkejä ja luomme tapoja joita monet seuraa. Sen takia itse teen tällä hetkellä hartiavoimin työtä lukuisissa keskusteluissa ja yritän tuoda tietoja ja taustoja selkeästi saataville, sekä osaksi keskustelua. Politiikassa kukaan ei ole yksin oikeassa vaan oikea suunta löydetään yhdessä tai sitten tulevaisuus on jotain mitä kukaan kansalaisista ei halua. 

Minulle politiikkaa ei ole työtä vaan luottamus ja vastuu. En osaa ajatella luottamusta työnä vaan se on osa elämää ja minulla on vastuu pitää muita taitoja yllä jotta voin toimia politiikassa oikein ja toisaalta tuoda oman panokseni kansantalouteen, sekä yhteiskunnan kehitykseen. Ongelmat alkavat siitä kun politiikkaa mietitään työnä ja pääasiallisena elinkeinona, silloin alkaa tekemään politiikkaa populistisesti ja käyttämään yhä enemmän aikaa itsensä ja vallan pönkittämiseen.