Nyt haetaan kovasti syyllisiä vanhusten laiminlyöntiin ja ala-arvoiseen hoivaan. Kuntia esitetään syyllisiksi. Kunnissa on kuulemma loppunut osaaminen kilpailuttaa ja toisaalta valvoa palvelua. Jotkut sanovat, että syyllinen on hallitus. Jotkut, yllättäen tämän hetken hallituspuolueista, sanovat syyn olevan edellisen hallituksen. Eikä varmaan yllätä, että suurin syyllinen on SDP, gallup johdolla ei varmaan ole mitään tekemistä. Ehkä silti suuri yleisö syyttää yrityksiä jatkuvista laiminlyönneistä ja voiton tavoittelusta vanhusten hoivan kustannuksella. Minä taas sanon, että syyllisiä olemme me kaikki. Vanhusten hoivan tilanne on ollut pitkään tiedossa. Rakas ystävä, me kaikki olemme syyllisiä.
Suomi on konkurssissa
Nimittäin moraalisessa konkurssissa. Me olemme vuosikausia katsoneet huononevia ja ala-arvoisia vahustenpalveluita. En tiedä miksi olemme tätä sietäneet näin pitkään. Pitikö todellakin tilanteen mennä siihen, että vanhuksia kuolee ja laiminlyönnit ovat todella vakavia, sekä suunniteltuja. Nyt esiin noussut ongelma koskee pääasiassa yritysten järjestämää palveluasumista. Vielä suurempia laiminlyöntejä ja epäinhimillisyyttä löytyy kotihoidosta.
Tein viime vuoden puolella kansalaisaloitteen siitä, että vanhustenhuolto lakia tulisi muuttaa niin ettei ensisijainen kehitys koskisi kotiin toimitettavia palveluita. Mielestäni suurin epäkohta on juuri tämä tavoite. Se ohjaa panostamaan kotihoitoon kun oikeasti vanhukset tarvitsevat yhteisöllistä asumista. Kansalaisaloitteeseen tuli noin 3000 allekirjoitusta. Olin yllättynyt ja pettynyt koska mielestäni tätä tärkeää asiaa ei pidetty tärkeänä vaikka kaikki ovat sen tavallaan tienneet.
Kunnat syyllisenä
On totta, että aina on kilpailutuksen osaamisessa kehitettävää. Kuntien tekemä kilpailutus työ on melko haastavaa vaikka asia itsessään on yksinkertainen. Monimutkaiseksi sen tekee se, että kunta saa sitä mitä haluaa ja sillä hinnalla mikä on ilmoitettu. Kilpailutuksiin osallistuvat yritykset nimittäin etsivät, totta kai, eri tapoja joilla voivat tuottaa mahdollisimman paljon voittoa. Se tekee sinänsä helpon kilpailutuksen vaikeaksi. Lisäksi kilpailutusta ohjaa monet säännöt ja lait sekä joskus mitättömiltä tuntuvat yksityiskohdat.
Siitä olen varma, että yksikään kunta ei ole pyytänyt tai kuvaillut sellaista hoivaa mitä nyt on paljastunut. Kaikki kunnat haluaa, että arvokkaita vanhuksia hoidetaan hyvin ja ihmisarvoisesti. Siitä voit olla varma. Onko joku kunta laittanut liian kovan hintatavoitteen hoivalle? Varmasti on ja silloin tuottajan pitäisi sanoa, että tällä hinnalla palvelua ei voida tuottaa.
Olisiko kunnan pitänyt epäillä kaikkia ja olla uskomatta tuottajia? Tämän hetken tilannetta peilaten, että kyllä mutta sitäkö me haluamme? Vain valvontako on se mikä tuottaa meille säällisen palvelun? Minä en sitä halua, varsinkaan sote- ja terveyspalveluiden osalta.
Hassua sinänsä niin Kokoomus ja Keskusta on alkanut nyt huutamaan valvonnan, lakien, poliisin ja sääntelyn perään. Puolueet jotka ovat koko ajan sanoneet, että markkina hoitaa. Petteri Orpo ja Juha Sipilä. Hoitiko markkinat parhaat palvelut?
Hallitus syyllisenä
Sipilän hallitukselle tämä tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan. Toisaalta kansalle tämä tuli parhaaseen mahdolliseen aikaan. Nyt nimittäin nähdään miten asioihin oikeasti suhtaudutaan, niin kohta äänestetään.Kokoomuksen todelliset arvot tuli tämän episodin aikana näkyviin. Petteri Orpo on kuin peura ajovaloissa kun on tajunnut miten yritysten voitot on tehty. Uskon, että Petteri on kauhuissaan kun on ymmärtänyt mihin väkisin ajettu politiikka johtaa ja mihin sote-palvelut on menossa. Sitä sote- ja maakuntauudistus toisi tullessaan ja nousevat kustannukset. Ehkä niillä julkisilla palveluilla vielä on sijaa.
Yritykset syyllisenä
Meidän kaikkien lisäksi suurin syyllinen löytyy täältä. Tässä on hyvä muistaa, että suuri osa yrityksistä on toiminut vastuullisesti ja tuottanut hyvää palvelua. Uskoen, että hyvä työ tuottaa tulosta ja kiitosta. Mutta ne yhtiöt jotka ovat nyt nousseet tapetille eivät ole toimineet hyvin, eikä vastuullisesti. Nämä yhtiöt ovat ostaneet markkinaa ja ottaneet hinnalla kilpailutukset eli kaupan itselleen. Sitten on haettu keinoja millä suurinta voittoa voidaan tuottaa. Syyllinen ei ole toimitusjohtaja eikä ainakaan henkilöstö joka yleensä on tehnyt jaksamisen rajoissa niin hyvää työtä kuin ovat pystyneet. Usein henkilöstön tilanne on se, että eivät ole jaksaneet edes välittää vaan ovat vain yrittäneet selviytyä.
Jos joku sanoo minulle, että kunta on syyllinen niin minä sanon höpöhöpö. Jos jotain kilpailutetaan ja sopimuksessa on vaadittu tietty palvelun taso niin sitä odotetaan. Siihen ei ole tekosyitä. Jos yritys on tehnyt virheen ja tarjonnut liian halpaa hintaa niin sitten vastuullinen yritys olisi hakenut ratkaisua yhdessä asiakkaan kanssa. Sanoo sen jo järkikin, ettei heikkoja ihmisiä voi jättää hoitamatta missään tilanteessa. Ei ole sellaista tilannetta, että siitä voisi vaieta. Sitä paitsi kilpailutuksissa on todennäköisesti miltei kaikissa otettu tämä vaihtoehto myös huomioon.
Mutta kuten sanoin jo alussa. Syyllisiä olemme me kaikki. Meidän kaikkien vastuulla on pitää huolta omista ja varsinkin heikoista. Me emme voi ummistaa silmiä moraalin katoamiselle ja hiljaa hyväksyä liiketoimintaa ihmisten hädällä. Siihen me kaikki voimme vaikuttaa omalta pieneltä osaltamme.