Arvoisat Perussuomalaiset, pyydän lukemaan anteeksipyyntöni ja vetoomukseni

Arvoisa Perussuomalaisten edustaja. Olen tavannut ja jutellut monien Teidän kanssa. Minä tunnen henkilökohtaisesti monta. Joskus keskustelun aloitus on värikäs ja saattaa sisältää kielenkäyttöä, jota ei voi pitää kohteliaana tai kunnioittavana. Minä en välitä siitä vaan näen kielenkäytön takana suuren ihmisryhmän joka ei ole saanut vastauksia ongelmiinsa. Näen ihmisryhmän joka aidosti kunnioittaa ja rakastaa isänmaataan ja hakee keinoa osoittaa se, sekä rakentaa sitä. Näen suuren ihmisryhmän joka kaipaa itselleen äänen ja on turhautunut.  Vetoan sinuun, lue tämä kirjoitus ajatuksella. Sen jälkeen ajattele, kuuntele ja keskustele. Minä lupaan tehdä saman, minä tunnen sinut.

Virheitä tehtiin ja virheitä tehdään

On kiistatonta, että Perussuomalaiset ovat olleet monessa maahanmuuttoon liittyvässä asiassa oikeassa. On totta, että 2015 pakolaiskriisin aikaan keskustelua tukahdutettiin ja myötätuntoa käytettiin häikäilemättömästi politiikan tekemiseen. Ymmärrän suuttumuksenne ja turhautumisenne. Huusitte varoituksia ja Teidät painettiin alas. Teille sanottiin, että olette rasisteja ettekä välitä ihmisarvosta. Te olitte monessa asiassa oikeassa.

Virheistä opitaan yhdessä

2015 tapahtumat oli vaikeasti ennakoitavissa. EU:lta “vedettiin housut” kinttuun ja opimme ettei meillä ollut mekanismeja hoitaa tilannetta. Tilannetta käytettiin törkeästi hyväkseen poliittisesti, sekä myös kaupallisesti. Monet rikastuivat ihmisten hädällä ja EU:n huonolla valmiudella hoitaa tilanne. Ulkorajat vuosivat kuin seula ja Euroopan unionin sisään syntyi liike jonka tuottamia ongelmia torjutaan edelleen.

Te olitte monessa asiassa oikeassa. Mutta kansakunta korjaa virheet yhdessä tai kansakunta jakautuu ja virheet syvenee pisteeseen jossa veli on veljeä vastaan. Virheet syvenee pisteeseen jossa ei ole kuin häviäjiä. Pisteeseen jossa itsenäinen Suomi lakkaa olemasta se Suomi jonka olemme rakentaneet ja jonka puolesta on taisteltu. Pisteeseen jossa Euroopan ääni ei ole enää yhtenäinen.

Politiikka ja henkilö

Vetoan Teihin. Sanon tämän nyt suoraan ja sanon sen huolissani ja murheellisena siitä mitä maallemme, sekä Euroopalle on tapahtumassa.

Teitä johdetaan harhaan. Se ei johdu siitä, että te olisitte tietämättömiä tai helposti johdateltavissa. Se johtuu siitä, että minä ja monet muut teki virheitä. Te turhauduitte, suutuitte ja lähditte hakemaan vaihtoehtoja. Minä ymmärrän sen ja pyydän osaltani anteeksi.

Teille tarjottiin kanava suuttumuksen ja turhautumisen purkamiseen. Te saitte saitte puhua ja äänenne kuuluville. Te löysitte henkilöt jotka kanavoivat turhautumisen ja suuttumuksen valtakunnan politiikkaan. Teille tarjottiin henkilöt ja ideologiat joihin purkaa suuttumus ja turhautuminen. Teille annettiin vihollinen ja keino purkaa suuttumus ja turhautuminen.

Sanon tämänkin suoraan. Teitä johtaa henkilöt jotka ei toimi rakentaakseen vaan rikkoakseen kaiken sen mitä olemme yhdessä rakentaneet. Kaiken sen mihin me luotamme. Se ei ole Teidän vika. Minä ymmärrän miksi lähditte seuraamaan näitä henkilöitä. Se on minun ja meidän vika.

Yhdessä

Ajattele, kuuntele ja keskustele. Vetoan Teihin. Muutetaan Suomen ja Euroopan suunta yhdessä.Yksin tai ryhmänä toista ryhmää vastaan ei kehitetä vaan soditaan. Sitä emme kukaan halua. Me kaikki haluamme rauhaa, työtä ja hyvinvointia.

Joudun taas puhumaan suoraan. Perussuomalaiset on populistinen puolue jonka pyrkimys on päästä valtaan käyttämällä Teidän turhautumista ja suuttumusta. Ymmärrän sinua ja tiedän kuinka vaikeaa on todeta itselleen, että on tullut johdetuksi harhaan. Se tuntuu pahalta, se saa itsensä tuntemaan petetyksi ja se syventää turhautumista ja suuttumusta. Se sinun pitää kuitenkin tehdä mutta et ole yksin. Tee se sama millä nostit populismin, huuda pettymys ääneen, uskalla. Sinä et ole syyllinen vaan osa meitä, harhaanjohdettu. Se ei ole häpeä vaan osoittaa luottamusta ja halua puolustaa yhteiskuntaa ja itsenäisyyttä.

Me tarvitsemme Teitä

Demokratia tarvitsee kaikkia. Ymmärrän, että niin sanotut vanhat puolueet ei kuunnellut Teitä mutta äänenne on nyt kuultu. Nyt on aika keskustella, ei huutaa. Jos todella välitätte Suomesta ja Euroopasta, sekä yhteisestä hyvinvoinnista niin valitkaa demokratia populismin sijaan. Se ei aina ole nopein mutta se on aina vakain. Se vaatii sen, että luotatte ja tuotte väsymättä kantaanne esiin. Se vaatii sen, että osallistutte. Se vaatii työtä, yhteisöllisyyttä ja levollisuutta.

Mieti mitä olemme yhdessä rakentaneet. Mieti mitä uhrauksia Suomen ja Euroopan eteen on tehty. Mieti maatamme. Me olemme yhdessä rakentaneet maailman parhaan maan. Me teimme sen yhtenäisenä, ei olemalla samaa mieltä vaan keskustelemalla ja hakemalla yhteisen suunnan. Se meidän tulee taas löytää ja me löydämme sen. Muuten hukkaamme perinnön ja arvot jotka meille rakennettiin. Me yhdessä rakensimme yhtenäisen Euroopan. Sinä aikana emme ole sotineet vaan sopineet.

Maailmaa uhkaa monia todellisia uhkia. Jos yhteinen suunta hajoaa niin emme saa niitä hoidettua. On totta, että jotkut käyttävät ilmastosta johtuvaa uhkaa populistisesti mutta se on todellinen. Suomi, eikä mikään maa yksin saa ratkaistua ympäristöön liittyviä uhkia. Jos populismi tulee väliimme ja estää yhtenäisyyden aiheutamme niin valtavan massamuuton ettei sitä torjuta millään aseella tai muurilla. Me emme saa mihinkään suhtautua paniikilla vaan miettiä ratkaisua. Me, kukaan, ei saada enää sortua populismiin. Ei oikealla, ei keskellä, eikä vasemalla. Viha ja väkivalta on aina väärää. Ei ole oikeaa tai vasenta, on vain me.

Populismi jättää rauniot jälkeensä

Sinä rakastat tätä maata ja sen kansaa. Sinä ymmärrät Euroopan unionin tarpeellisuuden mutta et näe tarpeeksi päätäntää ja mitä se aiheuttaa. Sinulla ei ole aikaa tutustua, eikä välttämättä kokemusta arvioida tilanteita. Sinä olet hyvä ihminen ja olet yksi monesta.

Brexit on populismin luomus. Se on härskein esimerkki valehtelusta ja turhautumisen ja suuttumuksen hyväksikäytöstä. Yksi kansakunta ohjattiin valheilla harhaan ja kohti lamaa ja työttömyyttä. Hyvinvointi ja kansan paras asetettiin vallan välineeksi. Vallan joka petti, eikä tarjonnutkaan ratkaisuja. Vain lisää epäluuloja, turhautumista ja suuttumusta. Se ei ollut kansan vika, kansa luotti ja uskoi. Teidän lailla heidät petettiin.

Jos populistit valtaavat Europarlamentin tulee seuraukset olemaan tuhoisia. Me hylkäämme sen kehityksen mitä olemme tehneet. Me päästämme valloilleen vanhat käsitykset, uskomukset ja hylkäämme tiedon. Ja kuten brexit osoitti, populismilla ei ole vastauksia vaan ainoastaan sekasortoa ja vihaa.

Jos todella haluat vaikuttaa niin toimi näin ja toimi nyt

Eroa Perussuomalaisista. Pyydän paljon mutta saatte myös paljon. Eroaminen on selkeä keino näyttää, että seisot rauhan ja yhtenäisyyden takana. Se on paras keino osoittaa, että ymmärrät sinua johdetun harhaan, etkä enää hyväksy sitä. Äänestä eurovaaleissa mutta valitse puolue joka rakentaa, ei hajoita. Osoita, että haluat tuhoamisen ja riidan sijaan rakentaa ja yhdistää. Vetoan sinuun aidosti ja ihmisenä. Me emme saa antaa virheiden tulla väliimme vaan meidän tulee korjata ne yhdessä. Me teimme virheitä, te teitte virheitä. Olemme silti samalla puolella, olemme Suomalaisia ja osa Euroopan yhteisöä.

Paljon annatte ja paljon myös saatte

Pyydän paljon, saatte paljon. Äänenne on kuultu, huolenne on ymmärretty. Nyt on aika tehdä yhdessä. Teidän ääni ei edelleenkään kuulu jos huudatte turhautuneena ja vihaisena. Teidät kielletään ja viha syvenee. Jos puhutte levollisesti ja tuotte ongelmat tietona esiin niin Teitä kuunnellaan ja huomioidaan. Teitä kunnioitetaan, te teitte muutoksen joka kirjoittaa historiaa.

Te otitte vallan pois niiltä jotka Teitä hyväksikäyttivät. Te hylkäsitte heidät. Te valitsitte rauhan ja rakentamisen. Te itse hylkäsitte suuttumuksen ja turhautumisen. Valitsitte osallistumisen rikkomisen sijaan.