Antti Rinteestä kasvoi valtionpäämies

Rinteen hallitus oli valitettavan lyhytaikainen mutta myös ikimuistettava. Tulemme Rinteen hallituksen muistamaan paitsi politiikan suunnan muutoksesta mutta myös käännepisteenä valtakunnan politiikan mielettömyydessä. Politiikan suunnanmuutos jää elämään hallitusohjelmaan, vaikka Rinne sitä ei ole enää johtamassa. Suunnanmuutos näkyy useina panostuksina joita tasa-arvon rakentamiseen ja kansan mahdollisuuksiin laitetaan. Käännepiste politiikassa näkyy taas niin, että ehkä ensimmäistä kertaa alamme laajasti ymmärtämään miten mieletöntä on johtaa kansaa puoluepolitiikan ja yksittäisten ryhmien ehdoilla. 

Antti Rinne valtionpäämies 

Antti Rinne jakaa mielipiteitä. Sitkeät huhut ja meemit epärehellisyydestä, sekä pelaamisesta ovat synnyttäneet mielikuvan monelle. Lisäksi ammattiyhdistys tausta on monelle myrkkyä vaikka kukaan ei osaa perustella miksi. Näihin kun lisätään rehellinen mutta epälooginen ja usein epäselvä tapa kommunikoida niin keitto on valmis. 

Kukaan ei ole väittämässä, että Rinne olisi enkeli maan päällä. On tapahtunut virheitä ja usein virhe on ollut luottaa ihmiseen ja tekemiseen. Lisäksi on varmasti totta, että johtamistyyli ei sovi kaikille Nämä on kuitenkin enemmän luonteenpiirteitä kuin rikoksia tai edes epäluottamusta herättäviä asioita. 

Politiikka on mielenvikainen laji. Kansa tarttuu mielikuviin ja toistaa tutkimatta liikkeelle laitettuja lauseita, sekä mielikuvia. En silti syytä kansaa. Kyse on silloin aina epäonnistumisesta kommunikoida asiaa. Oikeistopopulismi toi politiikkaan ulottuvuuden johon on vaikea vastata likaamatta itseään. Tähän haetaan ratkaisua mutta todellisuudessa ratkaisu on ainoastaan kansan käsissä. 

Rinne aiheutti uskomatonta närästystä monissa. Närästyksen lähde löytyy enemmän peruskäsityksistä valtiontaloudesta ja jakosuhteesta jota siinä noudatetaan. Rinteen hallituksen eronpyyntö oli Keskustan käsialaa. Keskusta ilmaisi Kulmunin värisevällä äänellä hyvin epämääräisen julkilausuman joka sinetöi Rinteen eronpyynnön. Taustalla väijyi Kurvinen jonka merkitys tässä lienei vain valvoa, että Kulmuni tekee kuten on käsketty. 

Antti Rinne ilmaisi puoluehallituksen jälkeen, että SDP lähtee katsomaan Keskustan bluffin ja vie asian äänestykseen. Rinne vaikutti tässä haastattelussa vihaiselta ja kyllästyneeltä koko tilanteeseen. Seuraavana päivänä oli kameroiden edessä kuitenkin täysin eri Antti. Antti Rinne osoitti eronpyynnön jälkeisessä tiedotustilaisuudessa suoraselkäisyyttä ja näimme pilkahduksen siitä Rinteen Antista joka hän oikeasti on. Yllättävän selkeäsanainen ja jopa helpottuneen oloinen Rinne ei osoittanut katkeruutta tai vihaisuutta ollenkaan, vaikka sitä moni odotti. Voimme vain kuvitella millaisen jaakobin painin Rinne on yön aikana käynyt. Loppujen lopuksi tilanne selätti oikeudenmukaisuuden ja Rinne luovutti. 

Nyt on kaikilla huono olo, päästäänkö eteenpäin?

Olemme nyt saavuttaneet poliittisen tilanteen jossa kaikilla on huono olo ja kaikki ihmettelee miksi tämä koko näytelmä käytiin. Mitä me voitettiin? 

Politiikkaa ohjaa monia asioita yhteiskunnassamme ja nyt ei olisi aikaa näihin leikkeihin joiden tavoite on vain valta ja valtion jakopolitiikka. Haluan muistuttaa, että sote-uudistus on erittäin kriittinen mutta sotu-uudistus vieläkin kriittisempi. Samalla kun kansa pidättää hengitystä poliittisen näytelmän edessä ja valitsee puoliaan niin me yhdessä häviämme. Me häviämme kuntataloudessa, me häviämme taloudessa, me häviämme palveluiden toimivuudessa mutta ennen kaikkea me häviämme luottamuksessa toisiimme. 

Homma on niin, että kun vaalitulos valmistuu niin sitten mennään niillä. Opposition kuuluu esittää kannanottoja ja välillä käydä voimakastakin retorista keskustelua. Se on parhaimmillaan taidetta. Perusvireen tulee kuitenkin olla salliva ja perusrakenteita kunnioittava. Nyt nähtyjen kaltaiset toimenpiteet ei kuulu rakentavaan politiikkaan. 

Kannatus tulee luottamuksesta ja tekemisestä 

Lehdet jauhavat kannatuksesta ja mitkä asiat siihen vaikuttavat. Itse katson asiaa niin, että kannatus kasvaa tai laskee sen mukaan miten johto pystyy olemaan selkeä ja oikeudenmukainen. Jokainen hallitus joutuu tekemään päätöksiä jotka ei kovin mieluisia osalle kansaa. Jos nämä päätökset kommunikoidaan suoraan ja rehellisesti ne ymmärretään. Hallitus tekee kuitenkin enemmän päätöksiä jotka rakentavat ja kehittävät. Jos kehitystä ajetaan koskemaan yhteistä kehittymistä muodostuu myös kannatus positiiviseksi. Kun ne osataan kommunikoida oikein. Ei tämä niin vaikeaa ole. 

Vaikeaksi asia muodostuu silloin kun päätösten merkitystä ja tekemistä aletaan verhoilemaan tai niitä ajetaan eturyhmien mukaan. Silloin politiikkaan astuu mukaan vahvasti mielikuvat ja vahingolliset keinot nostaa kannatusta. Sitä olemme nyt saaneet enemmän kuin riittävän annoksen. 

Minun vaatimus on, että nyt jätetään kaunat pois ja keskitytään jälleen yhteisten asioiden hoitamiseen. Tehdään se debatoiden, toista kunnioittaen ja tasa-arvoiseen, sekä menestyvään yhteiskuntaan pyrkien yhdessä.