Äärioikeisto ja äärivasemmisto nousee politiikan ristiriidoista 

Populistinen politiikka perustuu jakolinjaan jolla kansa eristetään toisistaan. Populistisen politiikan tavoite on luonnollisesti poliittinen valta mutta on syytä muistaa, että suurin osa mukana olevista uskoo aatteeseen. Sen takia näitä ääripäitä ei kannata väheksyä vaikka äkkiä tutkien ohjelmat ja väitteet tuntuisivat lapsellisilta ja absurdeilta. Molemmat ääripäät pystyvät kiihottamaan suuriakin määriä ihmisiä äärimmäisiin toimiin kun kaikki loksahtaa kohdalleen. Voimalla on aina vastavoima. Se toimii niin politiikassa kuin politiikan ulkopuolelle jäävillä ihmisten uskonnoilla ja ideologioilla. Jos vastavoimat saavat uskottavuutta ja ihmisiä polttoaineeksi niin syntyy väistämättä törmäys. Kun puhutaan ääripäistä niin törmäys ei tapahdu demokraattisesti tai keskustelemalla vaan energia ja turhautuminen purkautuu väkivaltana. 

Olemme menossa kohti törmäystä 

Yritä lukea tätä ilman asenteita. Itse yritän seisoa kaiken keskellä ja tarkkailla tilannetta kuulumatta mihinkään mutta ymmärtämällä kaikkia. Ymmärtäminen ei tarkoita hyväksyntää. On turha luulla, että ihmiset jotka haksahtavat mukaan ääriliikkeiden toimintaan olisivat tyhmiä. Kyse on usein henkilöistä jotka ovat turhautuneet, etsivät jännitystä ja kokevat osattomuutta. Ääriliikkeiden ilmiöt on torjuttavissa ja keinot on tiedossa. Tasa-arvo, osallisuus yhteiskuntaan, huolenpito, terveydenhoito, turvallisuus ja koulutus. Eli keinot on itse asiassa hyvin pitkälle sosialidemokraattiset arvot. Todellisuus on se, että osallinen ja toimelias ihminen ei tunne tarvetta rikkoa yhteiskuntaa vaan osallistua rakentamiseen. 

Äärioikeisto on noussut Suomen sisun ja myöhemmin sen poliittisen siiven perussuomalaisten ansiosta. Samalla äärivasemmisto on noussut ja tulee nousemaan sen mukaan miten äärioikeisto alkaa näkymään avoimesti etnonationalistisena ja kansallissosisialistisena voimana. Tässä on jakolinja jonka perussuomalaiset haluavat. Jakolinja joka jakaa Suomen kansalaiset vahvasti, ehdottomasti ja ilman järjellisiä perusteita. Jakolinja joka perustuu väkivallan uhkaan. Perussuomalaisten johdossa on pääasiassa poliitikoita joiden nousua on tukenut ja mahdollistanut Suomen sisu. Tämä ei tarkoita sitä, että perussuomalaisten kannattaja olisi etnonationalisti tai kansallissosialisti, ei toki. Tyypillisin perussuomalaisten äänestäjä on henkilö joka on pettynyt politiikkaan ja häntä viehättää populistinen yksinkertainen viesti joka tarjoillaan jopa lapsellisen naiivilla tavalla. Moni haluaa uskoa viestiin jossa esimerkiksi kansainväliset suhteet yksinkertaistetaan niin, että voimme saada kaiken antamatta itse mitään. 

Äärioikeisto on tullut yhä näkyvämmäksi ja perussuomalaisten Suomen sisulaiset ovat antaneet nousulle näkyvyyttä, sekä poliittista uskottavuutta. Tällä hetkellä toiminnassa näkyy turhautumista koska hallitus on näille toimijoille kauhistus. Sosialidemokraattiset arvot ja toimintamalli aiheuttaa uhkan koska se vähentää jakolinjoja ja näin yhteiskunnan ulkopuolelle jää yhä vähemmän hyväksikäytettäviä ihmisiä. Äärivasemmisto on voimana hyvin erilainen kuin äärioikeisto. Sen radikaalit muodot kohdistuvat useammin äärioikeistoon kuin yhteiskuntaan. On syytä muistaa, että molemmissa ryhmissä on mukana henkilöitä joita ei oikeastaan kiinnosta aate vaan yksinkertaisesti tuhoaminen. Heidän kantava voima on viha yhteiskuntaa ja itseään kohtaan. Lisäksi mellakoissa on mukana henkilöitä jotka hajottavat, riehuvat ja ryöstävät ihan vain sen takia kun pystyvät. 

Ilman politiikan tukea ääriliikkeet ei nouse 

Ääriliikkeet ovat ilman politiikan tukea hyvin pienen piirin toimintaa jotka näyttävät lähinnä huvittavilta. Tästä esimerkkinä Pekka Siitoin joka kuitenkin onnistui pitämään pientä toimintaa yllä ja myös pystyi väkivaltaisiin tekoihin. Kun ääriliikkeelle syntyy poliittinen tuki niin se saa uskottavuutta, rahoitusta ja henkilöitä toimintaan. Juuri tälläinen on Suomen sisun ja perussuomalaisten suhde. Tämän suhteen aloitti Timo Soini jonka poliittinen nousu perustui yksinomaan populistiseen viestiin. Suomen sisu huomasi Soinin pyrkyryyden ja otti puoleen omakseen. Lopuksi Soini sai tuntea sen mitä oli aloittanut ja uskon, että tänä päivänä häntä kaduttaa. 

Suomessa toimii pieni mutta suhteellisen aktiivinen joukko äärioikeistoa joka odottaa aikaansa. Jonka näet retoriikasta. “herääminen” “totuuden aika” “kohti totuutta” on juuri sitä retoriikkaa joka äärioikeisto ja perussuomalaiset käyttävät. Halla-aho on Suomen sisun kunniapuheenjohtaja joka äänien takia on tehnyt eroa itsensä ja Suomen sisun välillä. Peltokangas, Eerola, Immonen, Mäenpää, Simula, Grönroos, Turkkila ja moni muu jakaa vahvasti Suomen sisun arvot. Äänestäjän kannalta tilanne on vääristävä koska tuskin kovin moni suomalainen kannattaa etnonationalismia tai kansallissosialismia. Silti ääni perussuomalaisille näitä aatteita vie eteenpäin ja nostaa äärioikeistoa jatkuvasti. 

Verhot tippuvat 

Äärioikeisto on taitava käyttämään propagandaa ja näyttämään kokoaan isommalta. Toimintaan kuuluu “iskut” jotka tällä hetkellä on kansallissosialististen tarrojen liimaamista ja kumipuukoilla leikkimistä kesäleireillä. Kyllä, se näyttää lähinnä koomiselta mutta vaara on juuri siinä, että asiasta ei haluta keskustella koska toiminta näyttää niin lapselliselta ja vähäpätöiseltä. Se on kuitenkin kytevä leikki joka voi koska tahansa leimahtaa ja kasvaa nopeasti jakolinjojen avulla kun ihmiset unohtavat järjen ja asettuvat asiassa toisiaan vastaan. Tällä hetkellä äärioikeisto siis hakee valtaa kahdella eri tavalla. Poliittisesti perussuomalaisten kautta ja osin myös kokoomuksen kautta. Kokoomuksessa on joitakin poliitikkoja joita Suomen sisu on auttanut eduskuntaan. Toisekseen äärioikeisto pyrkii kokoamaan suhteellisen pienen määrän ihmisiä jotka kuitenkin kykenevät äärimmäisiin ja väkivaltaisiin tekoihin. Tämän takia äärioikeiston toiminnassa on sodan ja taistelun retoriikka läsnä jatkuvasti. Sillä valmistetaan jäseniä tekemään jotain mikä on järjen vastaista. 

Suurin jakolinja on Euroopan unioni. Euroopan unioni perustettiin ylläpitämään rauhaa. En mene Euroopan unioniin sen enempää mutta se on populistin kruununjalokivi ja kaikista suurin jakolinja. Euroopan unioni on täydellinen kohde populismille koska sen toiminta on helppo demonisoida ja unionin laajuus on myös sen heikkous. Aivan kuten näimme sen toimivan Isossa-Britanniassa. Brexit juntattiin läpi ihan puhtaasti väitteellä jossa kuvattiin Euroopan unionin vievän rahat ja itsenäisyys, sekä Brysselin herrojen juhlivan kansan rahalla. Mitään sen suurempaa järkeä viestissä ei ollut. Euroopan unionin tulee ryhdistäytyä viestinnän ja hyötyjen suhteen ja miten ne kerrotaan kansalle. Siinä mielessä Euroopan unioni on ollut jopa ylimielinen. 

Ne verhot. Tampereella järjestetään äärioikeiston tilaisuus jonka sisältö on puhujien propaganda. Nämä ovat kopiota Saksan tilaisuuksista joissa karismaattiset puhujat tuovat jo melko avoimesti esiin etnonationalismin ja kansallissosialismin. Tilaisuudet ovat pääsääntöisesti “kutsupohjaisia” ja ne järjestetään salassa. Tämä tietysti sen takia, että puheissa paljastetaan liikaa poliittisia yhteyksiä etnonationalismiin ja kansallissosialismiin. Lisäksi paikalle tulisi äärivasemmistoa ja vasemmistoa häiritsemään tilaisuuden kulkua. Todellisuus on se, että kovin moni ei kehtaa käydä äärioikeistojen tilaisuuksissa koska ne synnyttävät myötähäpeää ja ihminen ymmärtää, ettei tämä ole oikein. Ihmeellistä kyllä kun kuuntelet tarpeeksi viestiä niin se alkaa tuntumaan järkevältä ja jos vielä sosiaaliset suhteet lujittuvat niin ihminen ei välitä enää. Omat hyödy

Ohessa on kuva tilaisuudesta joka järjestetään elokuussa Tampereella. Järjestämispäivä on 8.8.2020 ja sen takia kutsussa on 88. Todellisuudessa numeroyhdistelmä 88 tarkoittaa “heil hitler” ja sen käyttö Saksassa on esimerkiksi kielletty. Lisäksi tilaisuuden otsikko “taisteluni” viittaa myös hyvin vahvasti Hitleriin. Niin, kyllähän tämä vaikuttaa lapselliselta larppaukselta mutta yhdistettynä poliittiseen voimaan ja täydelliseen häikäilemättömyyteen tästä on kaaoksen ainekset. Perussuomalaiset on jo osoittanut, että ihmiset uskovat eivätkä tarkista taustoja kun tekevät äänestyspäätökset. Lisäksi perussuomalaiset on osoittanut, että Suomessakin keskustelukulttuurin koventaminen on mahdollista. Vaikka se tuntuu välillä mitättömältä niin juuri keskustelukulttuurin koventaminen on tie äärimmäisiin tekoihin. Se saa useat uskomaan, että enemmistö on asian takana vaikka näin ei ole. 

Tätä kehitystä ei voi pysäyttää äärioikeistolainen tai äärivasemmistolainen. Ne syntyvät toisistaan ja kuolevat yhdessä. Tämän voi pysäyttää ainoastaan se kansalainen joka seuraa tätä sivusta, eikä halua osallistua.