UPM Jämsän Kaipolan tehdas alkoi tuottamaan politiikkaa paperin sijaan

UPM toimitusjohtaja Jussi Pesosen tehtävä on tuottaa omistajille mahdollisimman paljon voittoa. Sen hän on hoitanut hyvin. Niin hyvin, että me kaikki olemme maksaneet veroina UPM tulouttamia osinkoja. Mitä ilmeisimmin Jussi Pesonen ja UPM varautuu neuvottelemaan seuraavasta tehtaasta koska sulkemisen syyksi tuotiin esimerkiksi Suomen polttoaineen verotus. Suomen metsäteollisuus on maailman osaavinta mutta korkeaa on myös osaaminen hankkia tukea ja etuja yhteisistä verovaroista. Pesosen käynnistämällä keskustelulla on tarkoitus ainoastaan luoda hallitukselle paine lisätä yritystukea ja toisaalta luoda poliittista pääomaa. 

Lopettamisen todelliset syyt 

On todella kaukainen peruste sanoa tehtaan lopettamisen syyksi dieselvero. Se on politiikkaa ei syy. Kaipolan tehtaaseen ei ole investoitu aikoihin joten se on vanhentumassa. Sanomalehtipaperin kysyntä on heikentynyt jatkuvasti ja korona romahdutti sen. Lisäksi Suomesta on edullinen ja helppo sulkea tehdas. Saksassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Itävallassa se on kalliimpaa. Hassua sinänsä Suomessa saadaan vihat hallituksen päälle yhdellä lehdistötilaisuudella. Kyllä Pesosella on ollut hauskaa. 

Hommahan olisi ok kun UPM ei olisi tehnyt politiikkaa vaan sanonut, että Suomesta on kannattavin lopettaa tehdas kustannusten takia. Vanhentuva tehdas, kysynnän hiipuminen,  pitkät kuljetukset ja Suomessa valtio kantaa vastuun jäljistä. 

Ei Suomi ole Uruguai 

On asioita joita Suomessa ei ole järkevä tehdä. Täällä ei ole järkevä viljellä banaaneja tai kasvattaa eucalyptus puita. Metsäteollisuuden kenttä on muuttunut. Tuotteita käytetään yhä enemmän muualla kuin pohjoismaissa tai euroopassa. Lisäksi raaka-aineet  korvautuu. Markkinoiden muuttuessa tulee kyseeseen kuljetus. Suomi ei kuljetuksissa ole kilpailukykyinen johtuen maantieteellisestä sijainnista. Me emme myöskään voi kilpailla palkkakustannuksissa esimerkiksi Uruguain kanssa. 

Suomi ei pärjää tuotteilla joilla on matala jalostusaste. Ei vaan pärjää. Meidän on pakko karistaa niskasta ne teollisuuden alat joita joudutaan jatkuvasti keinotekoisesti ja kannattamattomasti tukea. Kaikista tärkein olisi tukea investointeja ja tuotekehitystä jotta tulevaisuudessa meillä on työtä. Muuten käytämme rahamme katoavan tai siirtyvän liiketoiminnan tukemiseen ja meille ei jää mitään.