Rinteen Antti on hyvä jätkä

Herra pääministeriä eli Antti Rinnettä on minun vaikea mieltää herraksi. Antti on ihminen kaikkine heikkouksineen ja välillä epäselvien ilmauksien siivittämänä. Antti on henkilö joka on helppo “jauhottaa” keskusteluissa. Se johtuu pitkälle siitä, että Antti ei keskustele voittaakseen vaan saadakseen asiaan yhteisymmärryksen. Poliittisen johdon tärkein ominaisuus ei ole lipevyys, hyökkäävyys ja kiiltäminen haastatteluissa  vaan tahto ja kyky yhdistää ja ajatella kansan parasta. Kukaan ei ole valmis pääministeriksi vaan siihen toimeen kasvetaan tehtävän aikana. Antti on jo osoittanut, että hän on siihen kykenevä ja valmis ottamaan rekkakuormallisen sitä itseään joka päivä päällensä jotta kansa saa politiikasta sen hyödyn mitä kulloinkin voidaan eduskunnan osalta luoda. 

Kukaan ei ole korvaamaton 

Onko Antti paras pääministeriksi? En tiedä, eikä kukaan tiedä. Sitä on turha miettiä vaan meidän tulee muistaa se, että Antti tekee tällä hetkellä suurinta kasvua ihmisenä mitä on koskaan joutunut kohtaamaan. Kaiken huudon ja öyhötyksen keskellä pitää muistaa, että pääministerinä toimii henkilö joka on mennyt melkoisen lihamyllyn läpi ihan lähikuukausien aikana. Vakava sairastuminen, poliittisen kentän haasteet ja EU-puheenjohtajuuskausi on melkoinen sarka ollut ja on. Samalla uskon, että näistä kaikista Antti on saanut lisää perspektiiviä ja ymmärtänyt yhä paremmin miksi politiikkaa tehdään. Kansan, tasa-arvon ja heikkojen takia. Politiikka ei koskaan vastusta menestystä tai rikkautta vaan pitää huolen siitä, että kaikilla on mahdollisuus ja keinot rakentaa itsensä näköinen elämä. Nämä rakentavat ja takaavat myös yhteiskuntarauhan. 

Tähän asti Antin esiintyminen ja päämäärät on olleet kunnioitettavia. Pitää muistaa, että hallitus on alkutaipaleella ja työ on vasta alussa. Pitkästä aikaa panostuksia ohjataan kansalaisille laajasti. Koulutus, eläkkeet, kasvatus, kunnossapito ja moni muu on saamassa lisää rahoitusta. Juuri ne asiat jotka rakentavat yritysten ja kansalaisten mahdollisuuksia olla toimiva osa yhteiskuntaa. Suunta on siis hyvä ja se on sama. Voimme siis olla tyytyväisiä tämän hetken suuntaan ja alkuun mutta tämä on vasta alku. 

Vääräleuka pilkkeet silmäkulmassa 

Oletteko panneet merkille mutta meillä on erittäin ilmeikäs pääministeri? En tiedä onko Antti joskus pelannut pokeria mutta ainakin hänen tunteet ja olotilat on luettavissa kasvoilta. Itse pidän sitä rehellisenä toimintana ja kunnioitan sitä. Antti on hyvin erilainen kun kamerat sammutetaan ja keskustelu on vapaampaa. Huumoria on puheessa ja pieni pilke silmäkulmassa koko ajan. Kun aikaa kuluu vielä hivenen niin tulemme näkemään tämän Antin myös kameroiden edessä ja silloin kaikki sanoo hänen kehittyneen huimasti. Silti Antista ei koskaan tule sädehtivää ja super karismaattista puhujaa. Antin karisman löytää kun häntä kuuntelee. Aito tahto kaikkien yhteiseen parhaaseen ja uhrautuvuus on juuri niitä ominaisuuksia joita pääministeriltä ainakin minä odotan. Ei minua kiinnosta onko puku juuri oikein leikattu ja onko puhe aina niin sujuvaa. Uskon, että kaikkia näitä ominaisuuksia me opimme vielä Antissa arvostamaan. Eikä Antista tai kenestäkään tarvitse varauksetta pitää mutta pitää tulla toimeen ja arvostaa päämääriä. 

Suunta löydetään yhdessä

Uskon, että löydämme Antin kautta taas oikean politiikan suunnan ja merkityksen. Antin esiintyminen kyselytunneilla ja monissa muissa yhteyksissä on ollut uhrautuvaa, nöyrää ja osallistuttavaa. Arvostan sitä kovastikin paljon. Hän on monissa yhteyksissä korostanut yhdessä tekemisen merkitystä ja ilmaissut huolestuneisuuden poliittisen keskustelun tavoista ja sävystä. 

Antti on esikunnastaan huolimatta yksi mies. Vain yksi mies ja vielä epätäydellinen, kuten me kaikki. Kun kansa valitsee johdon on sillä sen jälkeen myös vastuu seurata päätöstään. Ei silloin kun heidät petetään mutta kuten jo totesin niin suunta on nyt täysin luvattu. Siitä ei pääse mihinkään vaikka oppositio huutaa vaikka mitä. 

Meillä on nyt yhdessä mahdollisuus saada maatamme kehitettyä. Sen mahdollistaa johto joka miettii kansaa. Muutokset ei ole nopeita vaan ne tapahtuu hitaasti mutta ne tapahtuu. Meidän kansan hyvinvoinnin kriittisimmät asiat ovat uudistukset. Meidän on pakko saada läpi sotu ja sote-uudistukset. Ne osaltaan muuttavat ja mahdollistavat parempaa terveydenhoitoa, työllisyyttä, maahanmuuton hoitamista ja montaa muuta asiaa. Jotta ne saadaan aikaiseksi meidän tulee löytää yhtenäisyys. Meillä on nyt pääministeri joka haluaa menestyä tekemällä nämä, ei kiiltämällä haastatteluissa ja olemalla poliittisesti nokkela. 

Antti voi jäädä historiaan pääministerinä jonka aikana eduskunta rakensi yhtenäisenä menestymisen mahdollisuuksia kansan parhaaksi. Tai sitten Antti voi jäädä historiaan pääministerinä jonka aikana opposition politiikka koveni ja politiikan merkitys väheni. Sitä ei päätä Antti vaan me muut. Kumman suunnan sinä haluat valita?