Postia menneisyydestä

Olen usein sanonut, että politiikka on purskeita. Me puhumme ja panikoimme asioista jotka on ollut käynnissä jo pitkään. Sitten lehdistö nostaa seuraavan kohun ja edellinen asia painuu jälleen unohduksiin ja sille harvoin tapahtuu positiivista kehitystä. Rakas postilaitoksemme on yksi tämänkaltainen viritelmä. Posti on hakenut identiteettiä ja uusia keinoja pitää vanhaa loistoa yllä Itellojen ja ruohonleikkureiden kautta. Totuus on se, että posti tappelee yhteisillä rahoilla kehitystä vastaan. Nyt on kohistu toimitusjohtajan tuloista. Ne on kyllä yliampuvat, sitä ei voi kiistää, mutta iso osa niistä koostuu bonuksista eli tulospalkkauksen osasta. Toimitusjohtajan tavoitteita ja tekemistä ohjaa Postin hallitus. Eli tavoitteet ja tulospalkkaus tulee sieltä. Antakaa siis poloisen toimitusjohtajan olla rauhassa, hän tekee vain työtään. Postin hallitus sitten saa tavoitteensa mistä? No, valtioneuvoston omistajaohjausosastosta.

Postin tehtävät ja omistus 

Posti on siis meidän kansalaisten omistama laitos. Postia on Suomessa kunnioitettu ja pidetty arvossa. Posti on tarjonnut pitkiä työuria ja luotettavaa palvelua. Sitten alkoi tapahtumaan. Sähköposti ja verkkokauppa nosti päätään ja Postissa tuli paniikki. Miten voimme säilyttää asemamme ja saada sitä jopa lisää. Posti valitsi aggressiivisen lähestymisen kehitykseen. Vallataan maailma kaikessa ja nopeasti. Lähdetään jättejä vastaan. Syntyi Itella. Monien seikkailujen jälkeen Itella tuli kotiin maitojunalla ja vaihtoi nimensä taas Postiksi. Meillä oli taas vanha kunnon Posti jolla oli heinänkorsi suussa ja se kantoi maitotonkkaa. Mutta sitten yllätyttiin koska Posti alkoi etsimään liiketoimintaa ydinliiketoiminnan ulkopuolelta. Tuli ruohonleikkausta, vanhusten hoivaa, ruuan jakelua ja mitä kaikkea olikaan suunnitelmissa. Posti tuli moneen markkinaan hämmentämään ja herättämään ihmetystä. Nyt alkaa olemaan ruohot leikattu ja katseet on taas perusasioissa. Posti keksi postin jakamisen mutta uudistettuna. Koska paperiposti vähenee niin pitää heikentää peruspalveluita jotta voi rahastaa siitä, että se aikanaan toimivaksi kehitetty palvelu toimitetaan. Nerokasta ja mahdollista vain meidän omilla rahoilla. 

Teen suoran lainauksen Postin toimitusjohtaja Heikki Malisen katsauksesta: 

“Postin tavoitteena on säilyttää paperinen viestintä vahvana pitkään.”

Ai kun mukavaa, me omistamme yhtiön joka ihan luvalla pyrkii jarruttamaan ja hidastamaan kehitystä. Tokihan Postissa tapahtuu kehitystä ja irrotin tuon lauseen mutta se on niin mielenvikainen lause, että se oli pakko tehdä. Jos Malinen olisi sanonut, että Posti edelleen ylläpitää, tehtäviensä mukaan, postin jakeluverkostoa niin lause olisi ollut järkevä. Uskon, että suuri osa kansasta hyväksyisi sen, että Postin jakeluverkosto ei tuottaisi kovin paljon voittoa mutta se pitäisi yllä verkostoa koko Suomessa. Edelleen uskon, että suurin osa kansasta ei hyväksy Postin seikkailuja käyttää yhteisiä varoja ihan käsittämättömiin irtiottoihin eri liiketoiminta-alueilla. 

Posti ja omistajaohjauksen pitkä lieka 

Postin omistaa kansa. Tarkemmin sanottuna omistus jakautuu kahteen eri paikkaan. Posti itse omistaa itsestään 50,1% ja Sipilän hallituksen luomus Vake Oy omistaa 49,9% osakkeista. Vake eli valtion kehitysyhtiö Vake Oy on ainakin minulle outolintu. Sen perustehtävä on, sivuston mukaan, toimia toimia sillanrakentajana ja mahdollistaa ekosysteemikehitys Suomessa. Miten, se ei oikein sivustolta tai toiminnasta paljastu. Sinänsä Vake Oy:n tehtävä ja tavoite on hyvä ja tärkeä mutta tuntuisi, että se jää taas yhden hallituksen viritelmäksi ohittaa eduskunnan valta valtionomistuksessa. En oikeastaan syytä Sipilää, valtionohjaus on tempoilevaa ja se vääntää kättä koko ajan perustehtävien ja liiketoiminnan kanssa. 

Postin hallitus saa siis tavoitteet ja ohjauksen Suomen valtiolta. Postin hallitus taas ottaa nämä ja antaa toimitusjohtajalle tavoitteet. Näin se kulkee eli katseet sylttytehtaalle. 

Konsultin ilmainen neuvo Postin kehitykseen 

Kehitystä ei voi jarruttaa. Se pitää hyväksyä ja katsoa tulevaisuutta sen perusteella. Paperipostin määrä tulee edelleen vähenemään. Pakettien määrä taas tulee kasvamaan ja samoin kasvaa muiden kuljetettavien asioiden määrä. Kuten esimerkiksi elintarvikkeet eli verkkokauppa. Nyt kun otetaan nämä faktat ja unohdetaan se, että ruoho kasvaa niin mitä pitäisi tehdä? 

Postin vahvuus on ollut luotettava ja laaja jakeluverkosto Suomessa, sekä hyvät suhteet muihin postilaitoksiin. Kun olemme jo yrittäneet laajentaa toimintaa rajojen ulkopuolelle ja eri liiketoimintoihin on siis aika kääntää katse takaisin perusvahvuuksiin. 

Postin tulee keskittyä edelleen rakentamaan ja pitämään yllä jakeluverkostoa Suomessa. Postilla on siihen oikeastaan velvollisuus ja se tuntuu kansalaisten mielestä oikeudenmukaiselta ja oikealta. Posti on valinnut tien jossa verkostoa puretaan ja se on virhe. Silloin luovutaan siitä ainoasta vahvuudesta ja omaisuudesta joka Postilla oikeasti on. Vahva jakeluverkosto auttaisi myös Suomea kehittymään ja pitämään syrjäseudut elinvoimaisena. Syrjäseudulta kaupat ja palvelut vähenee mutta jos jakeluverkosto toimii niin ovelle saadaan elintarvikkeet, lääkkeet, paketit ja moni muu asia. Jakeluverkosto on myös kauppatavaraa. Jos verkosto on tehokas niin ulkomaalaiset kuljetusyhtiöt ostavat Postilta jakelun Suomessa ja näin Postin liiketoiminta kasvaa perusliiketoiminnan avulla. Lisäksi Postin tulisi olla Suomalaisten yritysten tukena omalla vahvalla perusliiketoiminnalla, eikä taistella yksinään kentällä. Suomessa on monia alkavia liiketoimintoja joiden liikeidea perustuu suurelta osin kuljetettaviin tuotteisiin. Posti voisi tässä tukea perustamalla vaikkapa alustatalouteen perustuvan jakelun. Tässä olisi myös valtionyhtiölle mahdollisuus rakentaa malli ja esimerkki siitä miten alustatalouteen perustuva jakelu voidaan tehdä työntekijän ja yhteiskunnan kannalta tasa-arvoisesti ja kestävästi. 

Minulla olisi suuri kaipuu järjestää Postin hallitukselle, omistajaohjauksesta vastaaville henkilöille strategiatyöpaja jossa mietitään kerrankin yhdessä ja johdettuna mikä Postin tehtävä oikeastaan on ja miten se saavutetaan kannattavasti. En ole Postilainen mutta Postin toiminta näyttää ulkopuolisen konsultin silmin toiminnalta joka ei perustu pitkäjänteiseltä, strategiaan ja yhtiön ideologiaan nojaavalta toiminnalta. Postin toiminta näyttää hullujen riskien otolta, itsensä ja tehtäviensä jatkuvalta etsimiseltä ja jatkuvilta suunnan muutoksilta. 

Toivon Postille kaikkea hyvää. Toivon, että Posti taas löytää itsensä ja tehtävänsä. Mediakohu laantuu ihan pian, ei se kauaa kestä, te tiedätte sen. Sitten taas voitte jatkaa ihan rauhassa sitä mitä ennenkin muuttamatta oikeastaan mitään. Niin ja hei, jos voin auttaa niin soitelkaa.