Harkimo hyppäsi Sebastian Tynkkysen kelkkaan

Arvostan Harry Harkimoa mutta olen huolissani koska Harry alkaa käyttämään kannatuksen saamiseen keinoja, joissa tunteita herätetään käyttämällä poliittisen järjestelmän luottamuksen heikentämistä. Keinot on samat kuin mitä Perussuomalaiset käyttää ja Sebastian Tynkkynen on puhunut samasta aiheesta hyvin samoin sanankääntein. Videolla Harry puhuu siitä kuinka vähän kansanedustajat tekee työtä. Vain neljä päivää viikossa ja lomatkin on pitkiä. Ehkä Harry ei ole ymmärtänyt mitä kansanedustajalta odotetaan ja mitä mahdollisuuksia kansanedustajalla vaikuttamiseen on. 

Kansanedustajalta odotetaan aktiivisuutta 

Kansanedustajan luottamustoimi perustuu aktiivisuuteen. Suurin osa kansanedustajista on ollut nuoresta asti yhteiskunnallisesti aktiivisia ja kuuluneet moniin eri yhdistyksiin. Itse en osaa ajatella politiikkaa työnä vaan se on luottamustoimi jota tehdään kaikkien yhteisen edun tavoittelemiseksi. Ja koska näin on niin se edellyttää aktiivisuutta. Tulee pyrkiä löytämään epäkohtia ja tarttumaan niihin. Hyvin usein tilanne on se, että asiat etenee hitaasti ja mahdolliset parannukset tulee oman edustaja-ajan jälkeen. Kun katselin Harryn videota niin mietin, että onkohan Harry täysin sisäistänyt aktiivisuuden merkityksen. Katsoin hänen aktiivisuuden eduskunnassa ja ei se nyt ihan luokan kärkituloksia ole. 

Muutos syntyy tekemällä 

Se mikä minua tässä ärsyttää on se, että Harry yrittää saada kannatusta syyttämällä kansanedustuslaitosta tehottomaksi ja kansanedustajia laiskoiksi. Aivan varmasti on olemassa laiskoja kansanedustajia ja taatusti kansanedustuslaitosta voisi tehostaa. Totuus on kuitenkin se, että kansanedustajat tekevät ympäripyöreitä päiviä ja käsittelevät suuren määrän tietoa. Lisäksi tulee vielä äänestäjien ja sidosryhmien tapaamiset ja yhteydenpito. Ja kuten ylhäällä sanoin, että suurin osa kansanedustajista toimii eri kansalaisjärjestöissä jotka omalta osaltaan rakentavat yhteiskuntaa.

En sano, ettei Harryn aloitteesta voisi keskustella. Tehostamista kannattaa aina tehdä ja siihen tulee aina pyrkiä, eikä näistä saa koskaan luopua. Se tapahtuu kuitenkin asteittain ja järkevästi koska vaikka kansanedustajat asuisivat salissa niin mitään muutosta ei automaattisesti tapahdu. Lait tulee valmistella ja sitä työtä tekee suurimmalta osalta virkahenkilöt. Jotta tehoa saataisiin nostettua paljon niin koko koneistoa tulee siis virittää uudelle taajuudelle. Se mikä on varma, että tehoa ei juurikaan tule jos maanantai muutetaan istuntopäiväksi. No, sitten onko oikein, että sama henkilö istuu kunnanvaltuustossa ja eduskunnassa. Tämä on siis hyvin yleistä. Tästä saa helposti keskustelun puolesta ja vastaan. Toisaalta voisi ajatella niin, että nyt kunnanvaltuustoissa on paljon todella kokeneita yhteiskunnan osaajia joilla on suora linkki valtakunnan politiikkaan. Mutta ihan yhtä hyvin sen voi kääntää toisinkin päin. Tämä vaatisi hyvää, avointa ja selkeää keskustelua ilman populistisia asenteita. Loppujen lopuksi se on kuitenkin henkilöstä kiinni. Jos olet aktiivinen ja teet aidosti työtä demokratian ja kansalaisten eteen niin olet hyödyllinen aina ja kaikkialla. 

Itsestä se lähtee

Harrylle vinkiksi, että poliittinen työ perustuu, ainakin pitäisi perustua, kutsumukseen. Kun on kutsumus palvella kansaa niin silloin ei aika tule pitkäksi vaan aina löytyy mahdollisuuksia vaikuttaa, ottaa selville ja osallistua. Poliittisen työn ydintä ei ole kannatuksen hakeminen vaan kannatuksen saaminen tekojen kautta. 

Harry ja Sebastian nakertavat kuin rotat poliittisen työn ja demokratian luottamusta. Heidän suurin motivaatio on oman kannatuksen nostaminen. Edelleen, kannatan aina tehokkuuden nostamista mutta se tulee tehdä aina kokonaisuuden valossa ja rikkomatta järjestelmää. Kaipaisin kovasti ajatusta siitä kuinka monta päätöstä saataisiin enemmän läpi jos maanantai muutettaisiin ensi viikosta istuntopäiväksi? Harry ja Sebastian, montako?